Sydäniskurit tuovat turvaa kauppareissuille ympäri Pirkanmaan


19.2.2020

Parkanon S-marketilla on hiljattain aloitettu mieltä lämmittävä yhteistyö SPR:n paikallisosaston kanssa. SPR:n vapaaehtoisen aloitteesta marketille hankittiin defibrillaattori, joka tuo turvaa asiakkaiden kauppareissuille ja laajemminkin Parkanon ja Kihniön alueelle. Koko Pirkanmaalla sydäniskureita löytyy tällä hetkellä yhteensä kuudestatoista Osuuskaupan toimipaikasta.

Parkanon S-marketin päällikkö Johanna Saarinen puntaroi paikkaa sydäniskurille yhdessä SPR:n vapaaehtoisten Tiina Haapalan (kuvassa oikealla) ja Jenni Kuuhimon (kuvassa vasemmalla) kanssa. Luontevimmaksi sijoituspaikaksi naiset toteavat kassojen takana olevan seinän. Siitä laite on tarvittaessa helppo ottaa käyttöön. Mutta mistä sitten tietää, milloin sydäniskuria tarvitaan?

– Jos ihminen ei hengitä eikä herää niin elvytys on aloitettava heti, sillä hapenpuute vaikuttaa aivojen toimintaan. Jo kymmenessä minuutissa aivoissa alkaa tapahtua pysyviä muutoksia. Elvytyksellä hapekasta verta saadaan kierrätettyä aivoihin, Tiina kertoo.

– Tavallinenkin elvytys riittää, jos iskuria ei käytettävissä. Iskurilla kuitenkin parannetaan selviytymismahdollisuuksia.

Sydäniskuri antaa elottomalle sähköiskun, joka pysäyttää sydämessä olevan kammiovärinän. Tämän jälkeen sydämen rytmi voi palautua. Sähköiskun antaminen kuulostaa hurjalta, ja moni pelkääkin iskurin käyttöä. Defibrillaattori on kuitenkin rakennettu siten, ettei sitä pysty käyttämään väärin. Laite nimittäin neuvoo, mitä pitää tehdä, eikä se anna iskua ellei se tunnista iskettävissä olevaa rytmiä.

Yhteistyötä koko yhteisön hyväksi

SPR:n Kihniö–Parkanon osaston ensiapuryhmä tarjoaa apuaan erilaisissa tapahtumissa, joissa iso joukko ihmisiä kerääntyy yhtä aikaa samaan paikkaan. Usein tapahtumissa sattuvat haaverit ovat pieniä ja vaativat esimerkiksi pientä laastarointia, mutta myös vaikeampiin ensiaputarpeisiin on varauduttava.

– SPR:n protokolla vaatii, että jokaisessa ensiapupäivystyksessä oltava sydäniskuri. Tähän saakka olemme käyneet lainaamassa sen sadan kilometrin päästä Tampereelta, mutta kun pääsimme yhteistyöhön S-marketin kanssa, saamme lainata kaupan laitetta tuleviin ensiapupäivystyksiimme, Tiina iloitsee ja jatkaa:

– Vastavuoroisesti me pidämme yllä kaupan henkilökunnan osaamista niin, että laitteen käyttö sujuu mutkattomasti. Kun käyttöä harjoittelee muutaman kerran vuodessa niin tuntuma ja itsevarmuus säilyy.

– Sydäniskuri on ehdottomasti turvallisuutta ja hyvinvointia lisäävä asia. Keväällä voisimme järjestää kaupalla yhdessä tapahtuman, jossa asiakkaillekin kerrottaisiin sydäniskurin käytöstä, innostuu marketpäällikkö Johanna ehdottamaan.

 

Sydäniskuri löytyy tällä hetkellä Kalevan, Koivistonkylä ja Linnainmaan Prismasta, Hämeenkyrön, Lempäälän, Oriveden, Parkanon, Ruoveden, Sääksjärven, Toijalan, Viialan ja Ylöjärven S-marketista, Kurun, Länkipohjan ja Suupan Salesta sekä Tampereen Sokokselta.

 

Sydäntekoja iskurilla ja ilman

– Meillä käy noin tuhat ihmistä päivässä, ja siihen joukkoon mahtuu kaikki maailman kirjo vauvoista vanhuksiin. Kaupan vieressä kulkee iso kolmostie, jossa on vilkas liikenne ja ikinä ei tiedä, mitä sattuu. Meille on tärkeää, että pystymme samalla auttamaan ympäristössäkin. Siksi annamme laitetta mielellämme SPR:lle lainaan, Johanna sanoo.

Pitkän osuuskauppauransa aikana päällikkö on nähnyt monenlaista – myös sairaskohtauksen, johon asiakas menehtyi.

– Jos laitteella pystytään auttamaan yhtäkin niin se on kyllä silloin tienannut hintansa monin kerroin takaisin, hän summaa ja kiittelee samaan hengenvetoon henkilökuntaansa arjen sydänteoista, joita kaupalla tehdään:

– Meillä Parkanossa on äärimmäisen hyvä asiakaspalvelu ja sitoutunut henkilökunta, joka on päivittäin aidosti läsnä palvelutilanteissa. Sydäniskurin hankinta on ikään kuin yksi yhteinen sydänteko koko hienolle alueellemme.