Sydäniskurit tuovat turvaa kauppareissuille ympäri Pirkanmaan


28.9.2020

Kuvassa Parkanon S-marketin päällikkö Johanna Saarinen puntaroimassa paikkaa sydäniskurille yhdessä SPR:n vapaaehtoisten Tiina Haapalan (oik.) ja Jenni Kuuhimon (vas.) kanssa.

Parkanon S-market hankki tänä vuonna SPR:n paikallisosaston aloitteesta defibrillaattorin eli sydäniskurin. Sydäniskuri tuo turvaa asiakkaiden kauppareissuille, ja se kulkee SPR:n ensiapuryhmän mukana myös lähialueen tapahtumissa. Koko Pirkanmaalla iskuri löytyy tällä hetkellä yhteensä seitsemästätoista Osuuskaupan toimipaikasta.

Vilkasliikenteisen kolmostien varrella sijaitsevassa Parkanon S-marketissa vierailee päivässä noin tuhat ihmistä vauvoista vanhuksiin.

– Ikinä ei tiedä, mitä voi sattua. Meille on tärkeää, että pystymme olemaan apuna koko lähialueella, marketpäällikkö Johanna Saarinen sanoo.

Sydäniskurista on suuri hyöty sekä kaupalle että SPR:n Kihniö–Parkanon osaston ensiapuryhmälle, joka tarjoaa apuaan erilaisissa tapahtumissa. Usein haaverit korjaantuvat laastarilla, mutta myös vaikeampiin ensiaputarpeisiin on varauduttava.

– SPR:n protokolla vaatii, että jokaisessa ensiapupäivystyksessä on oltava sydäniskuri. Tähän saakka olemme käyneet lainaamassa sen sadan kilometrin päästä Tampereelta, mutta nyt saamme lainata S-marketin laitetta ensiapupäivystyksiimme. Vastavuoroisesti pidämme yllä kaupan henkilökunnan osaamista. Kun iskurin käyttöä harjoittelee muutaman kerran vuodessa, niin tuntuma ja itsevarmuus säilyy, hymyilee SPR:n vapaaehtoinen Tiina Haapala.

Yksi suuri sydänteko koko alueen hyväksi

Jos iskuria ei ole hätätilanteessa käytettävissä, tavallinenkin elvytys riittää. Iskurilla kuitenkin parannetaan selviytymismahdollisuuksia.

– Jos ihminen ei hengitä eikä herää, elvytys on aloitettava heti, sillä hapenpuute vaikuttaa aivojen toimintaan. Jo kymmenessä minuutissa aivoissa alkaa tapahtua pysyviä muutoksia. Elvytyksellä hapekasta verta saadaan kierrätettyä aivoihin, Tiina kertoo.

Sydäniskuri antaa elottomalle sähköiskun, joka pysäyttää sydämessä olevan kammiovärinän. Tämän jälkeen sydämen rytmi voi palautua. Sähköiskun antaminen kuulostaa hurjalta, ja moni pelkääkin iskurin käyttöä. Defibrillaattori kuitenkin neuvoo, mitä pitää tehdä, eikä se anna iskua, ellei tunnista iskettävissä olevaa rytmiä. Laitetta ei voi käyttää väärin.

– Jos sydäniskurilla pystytään auttamaan yhtäkin ihmistä, se on tienannut hintansa monin kerroin takaisin. Iskurin hankinta on yhteinen sydänteko koko hienolle alueellemme, Johanna iloitsee.

Sydäniskuri löytyy tällä hetkellä Kalevan, Koivistonkylän ja Linnainmaan Prismasta, Hämeenkyrön, Lempäälän, Oriveden, Parkanon, Ruoveden, Sääksjärven, Toijalan, Viialan ja Ylöjärven S-marketista, Kurun, Länkipohjan ja Suupan Salesta, Toijalan ABC:ltä sekä Tampereen Sokokselta.