Sydämen asialla jokaisessa toimipisteessä


6.3.2024

Pirkanmaan Osuuskaupassa ollaan sydämen asialla – kirjaimellisesti: vuoden alussa toimipaikkojen defibrillaattorien eli sydäniskurien määrä kasvoi 53:lla. Nyt kaikista toimipaikoista löytyvät iskurit ja ensiapukoulutuksen saanut henkilökunta turvaavat jokaista ostosreissua ympäri Pirkanmaan. Apua löytyy tarpeen tullen läheltä syrjäisimmilläkin seuduilla.

Defibrillaattorit osana asiakasturvallisuutta

Defibrillaattorit ovat kannettavia laitteita, jotka voivat palauttaa normaalin sydämen rytmin antamalla sähköiskun sydämeen.

Vesilahden Salessa iskurit on otettu vastaan hyvillä mielin. Vaikka tien toisella puolella sijaitsevalla paloasemalla päivystää arkipäivisin ambulanssi ja hoitohenkilöstö, ei ole olemassa takeita siitä, että apu olisi aina heti saatavilla. Tästä syystä laajoin aukioloajoin palveleva kauppa on hyvä paikka defibrillaattorille. Aloite defibrillaattorin hankkimisesta Vesilahdelle tuli kaupan omalta henkilökunnalta, joka osallistui ensiapukoulutukseen.

– Paloaseman hoitohenkilöstö on käynyt tutustumassa defibrillaattoriin. Myös asiakkaat ovat huomanneet laitteen ja tunnustarrat ulko-ovessa. Palaute on ollut positiivista, ja useat ovat käyneet katsomassa iskuria rohkeasti lähempääkin, sanailee Vesilahden Salen päällikkö Kirsi Pynnönen.

Niin Vesilahdella kuin muissakin toimipisteissä työntekijät käyvät ensiapukoulutuksen, jossa tutustutaan myös sydäniskurin käyttöön.

”Deffa on lähellä, vaikka apu olisi kaukana”

Moni Pirkanmaan Osuuskaupan toimipaikoista sijaitsee vilkkaimpien taajamien ulkopuolella. Tilanteen tullen ambulanssin saapuminen paikalle voi kestää yli kymmenenkin minuuttia.

– Defibrillaattorin käytössä jokainen minuutti on tärkeä. Tilanteen alkaessa 3–5 minuutissa aloitettu defibrillointi ja paineluelvytys lisää kohtauksen saaneen selviytymismahdollisuutta 75 prosenttia. Jokainen minuutti ensiapua ostaa arvokasta lisäaikaa, avaa Vesilahden Salen myyjä Suvi Koivula.

Myös asiakkaat ovat ottaneet iskurin vastaan hyvillä mielin. Viereisellä torilla, kirjastossa ja kaupassa liikkuu paljon iäkkäitä ja riskiryhmäläisiä.

– Kauppa on edistyksellinen, kun nyt on iskurikin käytössä tarvittaessa. Itsekin olen ensiapua joskus antanut, tuumailee Salen vakioasiakas Marko Lounasranta.

Vesilahden Salessa defibrillaattoriin suhtaudutaan kunnioituksella, mutta toki myös pienellä jännityksellä. Jokainen toivoo, ettei laitetta tarvitsisi koskaan käyttää, mutta kaikkeen on hyvä varautua ja olla valmiina.

– Jokainen osaa toimia hengenpelastajana, jos tilanne sitä vaatii. Iskurin käyttöä on opeteltu, minkä lisäksi se opastaa käyttäjäänsä koko elvytyksen ajan. Defibrillaattori myymälässä lisää niin asiakkaiden kuin kaupan lähettyvillä liikkuvien turvallisuutta, Kirsi päättää.