Suunnittelu, maltti ja virkistävät tauot vievät turvallisesti perille jouluna


16.12.2015

Moni lähtee joulun viettoon kiireellä, kun työt painavat päälle loppuun asti ja matkaa on taitettavana paljon. Myös joulun alla on kuitenkin hyvä hengähtää ja suunnitella matka kunnolla. Tien päällä apunasi ovat kattava ABC-verkosto ja Autoliiton Operaatio Lumihiutale.

Tänäkin vuonna joululiikenne jakautuu usealle päivälle. Osa lähtee joulun viettoon jo lauantaina 19.12., jolloin käynnistyy myös Autoliiton Operaatio Lumihiutale. Silloin Autoliiton 150 tiepalvelumiehestä suurin osa starttaa tien päälle joulumatkalaisten avuksi.

Menoliikenteen suurin ruuhkahuippu ajoittuu perinteisesti jouluaaton aattoon, joka on tänä vuonna keskiviikko 23.12. Paluuliikenne jakautuu niin ikään usealle päivälle, mutta suurimmat ruuhkahuiput ajoittuvat tapaninpäivälle 26.12. ja sunnuntaille 27.12.

ABC-ketjussa joulu tietää kovaa vilskettä. Viime vuonna ketjun toimipaikoissa kävi joulun aikaan noin miljoona asiakasta ja tänä vuonna odotetaan vähintään samaa määrää. Yksistään kahvikupillisia myytiin noina päivinä lähes 300 000 kappaletta.

Viimeistään tapaninpäivänä alkaa jouluruokien kyllästämille ihmisille maistua jo muut vaihtoehdot, joten myös burger-tyyppinen pikaruoka ja à la carte -tarjonta tekevät hyvin kauppansa. Tarkasta oheisesta ABC-joulumuistiosta, miten ABC-toimipaikat auttavat sinua tien päällä.

Joululiikenteessä voi myös sattua kaikenlaista odottamatonta. Yleisiä ovat esimerkiksi pakkasen aiheuttamat tekniset ongelmat, rengasrikot, polttoaineen loppuminen tai avainten jääminen auton sisälle. Paras keino näitä vastaan on suunnittelu, valmistautuminen ja turhan hoppuilun välttäminen.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen vinkkilista joululiikenteeseen:

 • Säännöllisesti määräaikaishuolto-ohjelman mukaan huollettu auto on toimintavarma ja turvallinen.
 • Varustaudu pimeyteen ja kylmyyteen. Varaa autoon heijastinliivit ja riittävästi vaatetta kaikille matkustajille. Huolehdi, että ne ovat helposti saatavilla. Myös toimiva taskulamppu on hyvä olemassa.
 • Talleta matkapuhelimeesi tärkeät numerot ja huolehdi, että puhelimessa on koko ajan riittävästi virtaa.

  • Yleinen hätänumero 112
  • Operaatio Lumihiutale 0200-8080 (1,95€/min + pvm.) Linjan kautta tilatut palvelut ovat edullisia, mutta maksullisia.
  • Autoliiton akkupalvelu 0600 556 666 (0,30€/min+pvm.) Linjan kautta tilatut palvelut ovat maksullisia.
 • Tarkasta, että autosi valot toimivat. Vaihda tai vaihdata rikkoontuneet polttimot tarvittaessa. Tutustu myös niiden toimintaperiaatteeseen. Huomaa, että päiväajovaloilla ajettaessa auton takavalot eivät välttämättä pala ollenkaan. Tämä on syytä pitää mielessä illan hämärtyessä tai olosuhteiden muuten heikentyessä.
 • Täytä lasinpesunestesäiliö riittävän vahvalla nesteellä ja uusi tarvittaessa pyyhkijänsulat.
 • Puhdista tuulilasi myös sisäpuolelta.
 • Pakkaa auto turvallisesti. Matkatavaroiden paikka on auton tavaratilassa. Tue tavarat tavaratilassa huolellisesti takapenkin selkänojaan. Älä kuormaa tavaroita takapenkin selkänojan yläreunan yläpuolelle, etteivät ne lennä matkustamoon.
 • Kuormaa suksiboksiin vain kevyttä tavaraa. Raskaimpien tavaroiden tulisi olla boksin keskellä, taakkatelineiden kohdalla. Sido ja tue tavarat huolellisesti myös boksissa. Sulje boksin kansi huolellisesti ja varmista, että se on varmasti kunnolla kiinni. Suksiboksin ja taakkatelineen kiinnitys on syytä varmistaa aina, kun boksi avataan.
 • Nosta tarvittaessa auton rengaspaineet suurempaa kuormitusta vastaaviksi. Käyttöohjekirjassa on neuvottu oikeat paineet pienelle ja suuremmalle kuormalle. Suosittelen käyttämään talvirenkaissa 0,2 baria autonvalmistajan ohjeistusta korkeampia paineita.
 • Jätä turha hoppu pois. Ruuhkaisessa liikenteessä ei ohittelemalla voita aikaa vaan pikemminkin puurouttaa liikennettä entisestään.
 • Pidä vähintään neljän sekunnin turvaväliä edellä ajavaan.
 • Torju väsymys nukkumalla riittävästi sekä pitämällä taukoja.

Huolellisella suunnittelulla ja valmistautumisella matka sujuu turvallisemmin ja stressittömämmin!