Sustinare on vaatteiden ja kenkien pelastamisen ammattilainen


6.3.2024

Tampereen ydinkeskustassa, Sokoksen neljännessä kerroksessa sijaitsevassa Sustinaressa rakastamasi vaatteet ja asusteet saavat uuden elämän. Sustinaren palveluihin kuuluvat vaatteiden, kenkien, laukkujen ja muiden asusteiden korjaus, huolto ja uudistaminen. Palvelut sisältävät perinteistä suutarin ja ompelijan käsityötä, kaiken keskiössä vanhan materiaalin kunnioittaminen, kestävä kehitys ja muoti.

Nimi on missio

Sustinaren nimi kertoo yrityksen mission: ”sustainable”, eli kestävä. Sustinarelaisille on tärkeää pitää huolta paitsi vaatekaapin sisällöstä myös maapallosta. Yrityksen yhtenä tavoitteena on tarjota perinteisiä, mutta nykyaikaan sopivia palveluja perinteikkäässä kengäntekijöiden ja suutareiden kaupungissa.

– Elämme aikaa, jossa muoti muuttuu nopeammin kuin ikinä, ja uusia vaatteita tuotetaan maailmaan hengästyttävää tahtia. Me Sustinarella haluamme hidastaa, silittää laadukkaiden materiaalien pintaa, ommella ratkenneen sauman, paikata reiän ja palauttaa lempivaatteet takaisin vaatekaappiin entistä ehompana, avaa Sustinaren luova johtaja ja perustaja Elina Korri.

Asennemuutoksen aika

Sustinarelaisten ammattitaito ulottuu myös upcyclingiin ja uudistamiseen, kestäviin ja yksilöllisiin tapoihin vähentää ympäristöön kohdistuvaa kuormitusta. Sustinare ei pelkästään korjaa, vaan tarjoaa myös tuotteita ja opastaa kenkien ja asusteiden huoltamiseen.
Jokainen voi osaltaan vaikuttaa positiiviseen kehitykseen: ostaa vaatteita harvemmin, valita laadukkaita materiaaleja ja käyttää niitä pidempään. Korjauttamalla vanhoja vaatteita ja jalkineita tulee samalla luoneeksi Suomeen myös työtä, ja lopulta laadukkaan tuotteen ostaminen ja korjaus käyvät halvemmaksi kuin aina uuden ostaminen.

– Uskomme, että muutos syntyy paikallisesti pidentämällä tuotteiden elinikää ja kannustamalla ihmisiä hitaamman kuluttamisen ja laadukkaampien tuotteiden pariin. Haluamme korjata maailman paremmaksi takki ja tennari kerrallaan, Elina sanoo.

Jos lempifarkkusi ovat menneet rikki tai juhlamekkosi kaipaa ehostusta, suuntaa Tampereen Sokoksen kestävän muodin kerrokseen (4. kerros) Sustinareen! Siellä ammattitaitoiset ompelijat ja suutarit hoitavat vaatteet ja kengät jälleen kuntoon, antaen niille uuden elämän ja sinulle mahdollisuuden jatkaa rakastamiesi tuotteiden käyttöä entistä pidempään.

Artikkelin kuva: Veera Lintula

Sustinare

Hämeenkatu 21, 33200 Tampere, Sokos, 4. kerros
ma–pe 10–18
la 10–15

Drop-in-palvelu: Korjauta kenkäsi, laukkusi tai vaatteesi kätevästi Sustinaren Drop-in-palvelun avulla aukioloajoista riippumatta! Lue lisää palvelusta: https://sustinare.fi/drop-in/

Sokos Tampere, Kestävän muodin kerros pähkinänkuoressa:

 • Toimii Tampereen Sokoksen 4. kerroksessa
 • Ainutlaatuinen kestävän muodin kokonaisuus. Toimijat:
  • Sustinare: Vaatteiden, jalkineiden ja asusteiden korjausompelu- ja huoltopalvelut, muokkaus ateljeetyönä sekä tuunauspalvelu. Lisäksi kierrätysmateriaaleista valmistettua muotia.
  • Emmy: Laadukas second hand -muodin osasto ja myytäväksi tarkoitetun muodin droppipiste
  • DesignOnTampere: Tamperelaisten huippusuunnittelijoiden muotia ja muotoilua
  • Kuopus: Lastenvaatteita ja -tarvikkeita
  • Pirkanmaan Jätehuolto: Poistotekstiilin keräyspiste