Sushinvalmistuksessa käsityö saa uuden merkityksen: ”Meillä on parhaimmillaan lähes 1000 palaa tarjolla”


1.12.2019

Prisma Kalevaan avattiin lokakuussa Itsudemon sushibaari, eikä kiire ole sen jälkeen laantunut. Samoihin aikoihin suupalat dipattiin soijaan myös Nokian Oksassa ja jo ennestään ne ovat olleet saatavilla Sokos Herkusta. Kalevan pistettä luotsaava Xiu Mei päätyi nykyiseen tehtäväänsä vastaamalla Itsudemon rekryilmoitukseen. Hän sai melkeinpä heti puhelun perään ja pääsi harjoitteluun.

Vaikka haastattelut toteutetaan Kalevassa keskiviikkopäivänä kahdenmaissa, jonoa muodostuu koko ajan. Xiu hymyilee sushibaarin tiskin takaa ja huikkaa vapautuvansa hetken kuluttua. – Päätin näyttäväni harjoittelussa, mihin pystyn. Tuli kyllä tosi hyvä fiilis, kun minut palkattiin. Tässä työssä on ehdottomasti parasta meidän porukan yhteishenki ja asiakkailta päivittäin saatava positiivinen palaute. Homma on monipuolista, eikä mikään vuoro ole takuulla samanlainen, Xiu kuvailee. Kalevan valikoima muodostuu 24 erilaisesta sushista ja paloja on parhaassa tapauksessa kerrallaan vajaa tuhat tarjolla.

– Itsudemon sushien vahvuus on tuoreet raaka-aineet ja tarkka käsityö. Leikkaamme lohen ja vihannekset, keitämme riisin paikan päällä, sekoitamme itse etikan sekä viimeistelemme lisukkeet kuten wasabin ja kastikkeet. Uskon suosiomme pohjaavan nimenomaan siihen, että huolehdimme koko ajan tiskin tuoreudesta ja vaihdamme viimeiset palat aina uusiin, Xiu kertoo.

Jono jatkaa kiemurteluaan. Sushibaarin edessä on kyltti, jossa rekrytään lisäkäsiä.

– Meidät on otettu tosi hyvin vastaan. Moni asiakas on todennut ääneenkin: ”Vihdoin, tätä on odotettu kauan”. Sushien tuoreus ja maku keräävät paljon kiitosta, mikä on meille tietysti tärkeintä. Vaikka päivät ovat kiireisiä, meillä on tosi hauskaa. Ja hurjat jonothan ovat jo itsessään palaute, Xiu nauraa.

Yhden arkiruokaa, toisen lomaherkkua

Asiakas Lauri Heikkinen valitsee rasiaan mieleisiä susheja myöhäiseksi lounaaksi. Puolisentoista vuotta sitten Joensuusta Tampereelle Kalevaan muuttaneen miehen lempiruoka on vaihtunut uuden kotikaupungin myötä.

– Tänne asettumiseni jälkeen sushista on tullut yksi suosikkiruoistani, ja syön sitä yleensä noin kerran kahdessa viikossa. Avopuolisoni bongasi somesta Itsudemon sushien ilmestyneen lähi-Prismaan ja tulimme testaamaan näitä heti ekalla viikolla. Erityisesti tuoreus, hinta ja värikäs valikoima jäivät mieleen. Tietysti myös sijainti kotiin nähden on mainio, Lauri sanoo.

Olkahisissa asuva Tuija Kykkänen-Hristov taas pitää sushia ennemminkin spesiaalien hetkien herkkuna.

– Itselle sushit eivät edusta niinkään arkiruokaa, vaan ne ovat minun ja mieheni yhteinen juttu viikonloppuisin tai lomilla. Työkaverini kehui kahvihuoneessa uuden sushibaarin tarjontaa. Lisäksi Itsudemon ravintola Hallituskadulla on mielestäni Tampereen paras sushipaikka, joten siinä oli jo kaksi hyvää syytä tulla tänään poikkeamaan, Tuija virnistää.

Suopea kilohinta 19,90 euroa tarkoittaa, että annoksen hinnaksi tulee 7–10 euroa. Molemmat sushinystävät ovat hinnan lisäksi laatuun tyytyväisiä.

– Huomaan kyllä omastakin lähipiiristä sushisuosion yltyneen parin vuoden aikana. Tämä Kalevan-piste on hyvin suunniteltu ja yllättävän iso. Huolella tehdyt tuotteet ovat kauniisti esillä ja jokaisella asiakkaalla on riittävästi tilaa jonossa. Jäin kuitenkin kaipaamaan jälkkärisusheja, toivottavasti ne tulisivat jossakin kohtaa valikoimaan. Hinta-laatusuhde oli positiivinen yllätys: tämä kymmenen palan annokseni maksaa alle kuusi euroa, Tuija iloitsee.

– Itselle tuli mieleen, että take away -rasiat voisivat olla biohajoavia. Sushibaarin ehdoton etu on se, että tuotteet ovat vastavalmistettuja ja juuri oikeanlämpöisiä. Myös valikoima on sopiva, mutta testaisin mielelläni välillä uusiakin makuyhdistelmiä. Hintataso on kilpailukykyinen verrattuna ravintola-annoksiin, Lauri vertaa.

Xiu tiimeineen kerää jatkuvasti palautetta ja kehitysehdotuksia.

– Asiakkaat juttelevat meille ilahduttavan paljon ja saamme heiltä hyviä ideoita. Meiltä on esimerkiksi toivottu kukkakaalisusheja ja enemmän gluteenittomia vaihtoehtoja, Xiu kertoo.

Marraskuun lopusta lähtien sushipisteellä on ollut saatavilla biohajoavat take away -rasiat.

SUSHIT JUHLIIN?

Tilaukset:
sushibar@itsudemo.fi
n. 40 palan tarjotin 24–28 €