Suomen ensimmäinen liikerakennukselle myönnetty BREEAM-ympäristösertifikaatti Prisma Lielahdelle


1.10.2012

Maaliskuussa 2011 avattu Prisma Lielahti on ansainnut ensimmäisenä liikerakennuksena Suomessa BREEAM-ympäristösertifikaatin. Prismalle myönnetty sertifikaatti on osoitus siitä, että rakennuskohteen suunnittelussa ja rakentamisessa on onnistuttu huomioimaan ympäristönäkökohdat laajasti. Kohteen pääurakoitsijana toimi NCC Rakennus Oy, ja arvioinnin suoritti rakennussuunnittelun monialayritys Optiplan Oy.

Hypermarket rakennettiin pääosin kotimaista osaamista ja ekologisia ratkaisuja käyttäen. Prisman suunnittelussa ja toteutuksessa panostettiin ympäristönäkökohtien huomioimiseen sekä uusiutuvien energiamuotojen käyttöön. Kaukolämmön lisäksi kohteessa hyödynnetään maalämpöä. Maalämpö- ja maajäähdytysteknologian avulla käyttöön saadaan talvisin lämmintä ilmaa ja kesäisin viileää.
–       Energiatehokkuusvaatimukset otettiin huomioon monella tavalla. Prismassa otetaan talteen kylmälaitteiden laudelämpöä ja käytössä on vähän energiaa kuluttavia laitteita kuten hissit, liukuportaat, LED-valaisimet ja energiataloudelliset kylmäkalusteet. Myös rakennuksen ilmanpitävyyteen kiinnitettiin erityistä huomiota, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan kiinteistöpäällikkö Tommi Terho.

Kulutussäästöt
Prisma Lielahden toteutunutta vuosikulutusta on verrattu vanhemman saman suuruusluokan hypermarketin vuosikulutukseen.
–       Sähköenergiansäästö 2127 MWh vastaa 14 suuren kerrostalon kokonaissähkönkulutusta.
–       Kaukolämmönsäästö 155 MWh vastaa puolikkaan kerrostalon lämmitystarvetta. Kulutuseron pienuus selittyy kylmäkalusteiden paremmalla energiatehokkuudella. Kalusteista ei saada yhtä paljon lauhdelämpöenergiaa kiinteistön lämmitykseen, jota hoidetaan maalämpöpumppujen ja kaukolämmön avulla.
–       Kylmälaitteiden sähkönkulutussäästö 1328 MWh vastaa noin yhdeksän kerrostalon sähkönkulutusta tai kokonaisenergiaksi muutettuna kolmen kerrostalon vuositarvetta. Säästö saavutetaan kansitetuilla ja nykyaikaisilla kylmäkalusteilla.
–       Vettä säästyy 1592m³.

Saavutettavuus ja käytettävyys
Prisma Lielahdessa on huomioitu asiakkaat, jotka käyttävät ekologisia kulkuvälineitä. Polkupyörällä saapuvat voivat jättää pyöränsä parkkiin katoksen alla sijaitseviin telineisiin. Sähköautoille löytyy latauspiste pysäköintihallista. Asiakaspalvelupisteen infonäytöltä voi tarkistaa lähipysäkeiltä lähtevien bussien aikataulut. Prismaan pääsee myös palvelubussilla. Prismassa on lisäksi monipuoliset mahdollisuudet kierrättää kotitalousjätettä.
–       Asiakkaat ovat ottaneet uuden Prisman tyytyväisinä vastaan. Erityiskiitosta ovat saaneet tilojen toimivuus ja pirteä ilme sekä hyvä saavutettavuus. Muovin kierrätyksen suosio on yllättänyt meidät positiivisesti. Toivomme kierrätysmahdollisuuden jatkuvan, kertoo Prismajohtaja Heidi Numminen.

Prisma-keskuksen palvelutarjonta on monipuolista. Saman katon alta löytyvät S-Pankki, pankkiautomaatti, ravintolamaailma, Sol-pesulapalvelu, suutari-avainpalvelu, parturi-kampaamo, kauneuden erikoisliike Emotion, optikkoliike Silmäasema, luontaistuotekauppa Life, Timanttiset ja Elisa. Asiakas säästää aikaa ja ympäristöä pystyessään hoitamaan monta asiaa yhdellä kauppareissulla.

Pirkanmaan Osuuskaupan ympäristötalkoot
Pirkanmaan Osuuskaupassa ympäristöasiat koetaan tärkeiksi. Olemme jo uudistaneet ja uudistamme edelleen myymälöitämme ympäristöystävällisemmiksi. Kylmäkalusteita on vaihdettu energiatehokkaampiin malleihin. Säästöä saavutetaan myös lisäämällä kylmäkalusteisiin kansia ja ovia. Myymälöihin on vaihdettu LED-valaisimia. Henkilökunta kierrättää myymälöissä syntyvää jätettä, ja toimipaikkojen piha-alueilla on ekopisteitä, joiden avulla asiakkaitakin innostetaan kierrättämään.

Lisätietoja:
Kiinteistöpäällikkö Tommi Terho, puh. 010 767 0060