Suomen ainoa lähiruokalähettiläs tietää tekevänsä tärkeää työtä


14.3.2022

Osuuskaupan ikioma ja samalla Suomen ainoa lähiruokalähettiläs Elina Kaukonen (oik.) on viimeisen vuoden aikana tuonut Pirkanmaan Prismojen, S-marketien ja Salejen hyllyille jo parisataa uutta lähiruokatuotetta, ja tahti vain kiihtyy. Omilta kulmilta tuleva ruoka on puhdasta ja luo alueellemme työpaikkoja.

Uusiin lähiruokatuotteisiin tutustumisen ohella Elina on viime kuukausina organisoinut kauppojen hyllynreunoihin tummanvihreitä lappuja ja pientuottaja-julisteita. Kyseessä ovat lähiruokatuotteista kertovat uudet myymäläopasteet, jotka helpottavat pirkanmaalaisten herkkujen bongaamista ruokaostoksilla.

– Tärkein tehtäväni on auttaa pientuottajia saamaan tuotteitaan isomman asiakaskunnan saataville sekä kasvattaa lähiruoan arvostusta ja tunnettuutta. Pirkan–maan S-kauppojen valikoimista löytyi jo ennen viime vuotta yli tuhat lähiruokatuotetta. Näiden parinsadan uuden paikallisherkun myötä totesimme, että lähituotteiden erottumista myymälöissä voisi parantaa. Myymälöissä kannattaakin siis nyt etsiä katseella vihreää, Elina innostaa.

Uunituoreena ostoskoriin

Elina kertoo asiakkaiden kiinnostuksen lähiruokaa kohtaan kasvaneen viime vuosina ilahduttavan paljon. Tuotteet löytävät tiensä ostoskoreihin yhä useammin ja uusista paikallistuotteista sataa kaupoille toiveita.

– Tunnen todella tekeväni merkityksellistä työtä – lähiruoka on hienoa niin monella eri tapaa. Paitsi että se on laadukkaasti ja usein käsityönä valmistettua, sen tuoreus on aivan omaa luokkaansa: paikallistuotteet valmistetaan usein samana aamuna kun ne saapuvat kauppoihin. Myös kuljetuksen päästöt pysyvät lyhyen matkan vuoksi maltillisina ja kaiken lisäksi lähiruokaa ostamalla tietää tukevansa oman asuinalueensa omavaraisuutta ja yrittäjiä, Elina listaa.

Pirkanmaalaiset tärpit ystävänpäivään

Intohimo lähiruokaan värittää myös Elinan vapaa-aikaa. Kokatessa tulee suosittua monenlaista lähiruokaa ja kokeiltua innolla uusia makuja. Suosikeikseen hän nimeää Poikain Parhaat -teet ja Mokkamestareiden kahvit.

– Rakastan myös Soosipoikien kastikkeita, enkä voi liikaa kehua Heikkilän Juustolan kermajuustoa. Pian saakin herkutella Leipomo Sorttiinan runebergintortuilla ja laskiaispullilla sekä Jussinhannan Leivän leivoksilla – kyllä sen maistaa, kun on rakkaudella leivottu!

Näin lähiruoka tekee hyvää
  • Lähiruoka on herkullista, ammattitaidolla ja usein käsintehtyä ruokaa.
  • Lähiruoka valmistetaan usein samana aamuna ja tuodaan tuoreena kauppaan.
  • Suomalainen ruoka päihittää puhtausvertailussa ulkomaisen.

 

Seuraa lähiruokalähettilästä Instagramissa ja vinkkaa hyvistä lähiruokaideoista! @lahiruokalahettilas