Stoppi ei-oolle – robotti hyllyjen vahtina


14.2.2018

S-ryhmässä tutkitaan mahdollisuuksia hyödyntää konenäköä ja robotiikkaa, jotta ruokakaupan hyllyistä löytyisi aina varmasti tavaraa. Kokeilun tarkoituksena on selvittää, millaista apua nykyteknologia voi tarjota myymälätyöhön ja asiakaspalveluun.

Parhaimmillaan konenäön avulla pystytään saamaan tietoa, jota tällä hetkellä ei saada. Konenäkö voi tulevaisuudessa esimerkiksi kertoa tuotteiden reaaliaikaisen saatavuuden myymälöissä.

– Teknologia voitaisiin valjastaa sekä henkilökunnan että asiakkaiden hyödyksi. Tiedon avulla voisimme varmistaa, että kaupassa on aina tavaraa, eikä asiakkaan tarvitse harmitella tyhjää hyllyä, kuvaa saatavuuden ohjauksen ja myymälätoimintojen johtaja Sanna Timola S-ryhmän vähittäiskaupasta.

Käytännössä teknologia tekisi työtä, jota tällä hetkellä ei myymälässä pystytä alati tekemään.

– Esimerkiksi hyllyjen tavaratilanteen reaaliaikainen jatkuva seuraaminen on myymälätyössä käytännössä mahdotonta ilman automaatiota, Timola toteaa.

Konenäkökokeilussa ovat mukana pääkaupunkiseudulla toimiva HOK-Elanto ja Pirkanmaan Osuuskauppa. Yhteistyökumppaneina ovat helsinkiläinen Tieto Oyj ja tamperelainen Wisematic Oy. 

Kohteena asiakkaille tärkeä leipähylly

Syksyn 2017 aikana konenäköä on kokeiltu sekä kiinteillä, kattoon asennetuilla että itsenäisesti lattialla liikkuvilla kameroilla Helsingissä S-market Vallilassa. Samalla testattiin mahdollisuuksia kuvata erimuotoisia pakkauksia.

Konenäköä kokeiltiin ensivaiheessa leipähyllyihin.  

– Tuore leipä on monelle asiakkaalle kauppareissun kulmakivi, ja sen jatkuva saatavuus on tärkeää varmistaa. Tulevaisuudessa konenäön avulla saatava tieto voisi auttaa tilaamaan leipää juuri oikean määrän, Sanna Timola kertoo.

Tampereella S-market Hervannassa erilaisia kamerateknologioita on syksyn aikana kokeiltu manuaalisesti. Helmikuussa myymälän kattoon asennetaan kiskoilla liikkuva kamera.

– Lähdimme rohkeasti kokeilemaan teknologiaa, joka on vielä kehitysvaiheessa. Olemme viisastuneet kokeilun myötä, konenäön käyttöön laajemmin on kuitenkin vielä matkaa, Sanna Timola toteaa.

Jatkosta päätetään keväällä, kun syksyn ja alkuvuoden kokeiluista saadaan tulokset.