Stop pärinälle – pilottitoimipaikkamme jatkavat energiajuomien K15-ikärajaa


25.6.2019

Energiajuomat pulpahtavat julkiseen keskusteluun toistuvasti.

– Meillekin tulee säännöllisesti huolestuneita viestejä vanhemmilta ja vanhempainyhdistyksiltä. Asiakkaiden omistamana yrityksenä meidän on tärkeää kuunnella heidän huolenaiheitaan, Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko kertoo.

Osuuskaupassamme pilotoitiin ensin K15-ikärajaa energiajuomien myynnissä S-market Virroilla syys–joulukuussa 2018. Pilotin aikaisessa kyselyssä 257 paikallista asiakasomistajaa kertoi näkemyksensä ja 95 % oli myynnin rajoittamisen kannalla.

– Virtain asiakasomistajien kanta oli selkeä ja K15-ikärajaa jatketaan S-market Virroilla toistaiseksi, Mäki-Ullakko jatkaa.

Kyselyssä ja palautteissa nousevat esiin monenlaiset huolenaiheet: levottomuus, unirytmin häiriintyminen, turha muoti-ilmiö, jota toteutetaan isompien esimerkin innoittamana…

Maaliskuussa pilottiin tulivat mukaan Prisma Nokia, S-market Kangasala ja S-market Ruovesi. Paikallisyhteisön toiveiden perusteella Sale Nattari aloitti ikärajan 29.4. Pilottitoimipaikoissa ikärajaa jatketaan toistaiseksi, vaikka varsinainen pilotti päättyy 30.6.

– Teemme lisäselvitystä vielä kesän aikana. Jatkosta päätetään elokuun lopulla, Mäki-Ullakko summaa.

Asia on edennyt myös valtakunnallisesti. Lainsäädäntöä asiasta ei vielä ole, mutta uudessa hallitusohjelmassa on kirjaus energiajuomien myynnin kieltämisestä alle 16-vuotiaille.

– Jos sinulla on asiasta näkemys, kiva jos kerrot sen Oman kaupan myyjälle tai osoitteessa s-kanava.fi/palaute, Mäki-Ullakko kannustaa.