Sale Kuruun saatiin defibrillaattori


7.7.2017

Yksi Pirkanmaan Osuuskaupan vastuullisuusteoista on defibrillaattoreiden hankkiminen osuuskaupan toimipaikkoihin. Tavoitteena on hankkia vuosittain vähintään yksi uusi ”deffa”. Tänä kesänä oli Sale Kurun vuoro.

Pirkanmaalla tapahtuu vuosittain noin 400 äkillistä sydänpysähdystä, jolloin pikainen apu on elintärkeää. Defibrillaattorin eli sähköisen sydämenkäynnistäjän käyttäminen elvytyksessä nostaa sydänpysähdyksestä selviytymisen mahdollisuuksia huomattavasti. Avun olisikin aina hyvä olla lähellä sen tarvitsijaa, missä julkisiin tiloihin sijoitetut defibrillaattorit ovat tärkeä lisä, erityisesti taajama-alueiden ulkopuolella.

– Salen defibrillaattori ei ole pelkästään kaupan käytössä, vaan laite on olemassa myös lähiympäristön tarpeita varten, kertoo Sale Kurun myymäläpäällikkö Taina Kaartinen. Äkillisen sydänpysähdyksen yllättäessä defibrillaattorin voi hakea kaupan sisääntulosta keskeiseltä paikalta. – Laite tuo turvaa, sillä apu ei aina ole lähellä täällä. On mahtavaa, että meillä on mahdollisuus auttaa välittömästi jos tarve sitä vaatii, Taina jatkaa.
 
Laite neuvoo käyttäjäänsä

Salen defibrillaattorin käyttöä ei tarvitse maallikonkaan pelätä, sillä laite ohjeistaa käyttäjää vaihe vaiheelta toimimaan oikein.

– Laite antaa reaaliaikaisesti palautetta siitä onko painelusyvyys ja -tahti sopiva, Taina kertoo. Kiinnitettäessä avun tarvitsijaan laite analysoi sydämen rytmin automaattisesti ja latautuu vain, jos sydän tarvitsee iskun. Turhaa iskua laitteella ei siten voi antaa. Apua voi myös pyytää Salen henkilökunnalta, joka on koulutettu käyttämään laitetta.
 
Sale Kurun defibrillaattori on hankittu ensiapu- ja hoitovälineitä välittävältä Merplastilta.