Sale Härmälänranta on avattu upeaan funkkisrakennukseen – tiesitkö tämän ”Sisu-Keskuksen” historiasta?


3.3.2018

Pitkään odotettu ja alueen asukkaiden toivoma Oma Kauppa, Sale Härmälänranta, avattiin 15.2.2018 osoitteeseen Lentovarikonkatu 1, Tampere. Tämä Pirkanmaan Osuuskaupan uusin päivittäistavaramyymälä sijaitsee poikkeuksellisen upeissa puitteissa, julkisivultaan suojellussa arvorakennuksessa, ns. Sisu-Keskuksessa.

Arkkitehti Herbert Holmbergin piirtämä rakennus valmistui 9.9.1936. Se oli Puolustusministeriön alainen laitos, Ilmailuvarikko, joka toimi yhteistyössä lentokonetehtaan kanssa.

Arkkitehtuuriltaan se edustaa 1930-luvun uusinta suuntausta funktionalismia. Tätä Puolustusvoimien arkkitehtuuria on kutsuttu myös valkoiseksi funkkikseksi. Se on Härmälänrannan alueen rakennustaiteellisesti merkittävin rakennus, joka on säilynyt ulkoisesti lähes muuttumattomana.

Rakennuksen edessä oli vastaanotto-toimisto-osa, jonka kaareva tarkkaamo yhdistää pitkänomaiseen varastoon. Uusi Sale-myymälä sijoittuu juuri tähän vastaanotto-osaan ja kaarevaan tarkkaamoon. Huippumodernissa ja energiatehokkaassa myymälässä on säilytetty mahdollisimman paljon vanhaa ja alkuperäistä, esimerkiksi valaisimia.

Vuoden 1931 alusta Ilmailuvarikko muuttui Lentovarikoksi. Vaikka lentokonetehdas sotien jälkeen v. 1946 muuttui ensin Valtion Metallitehtaiksi ja v. 1951 Valmet Oy:ksi, säilyi rakennus Ilmavoimien varikkona vuoteen 1982, jolloin toiminnot siirrettiin Vuorekseen.

Vuonna 1982 rakennukseen siirtyi Valmetin hissien valmistus. Sen jälkeen eri yhteistyökumppaneiden kanssa hissejä tehtiin kymmenen vuoden ajan, kunnes tämä toiminta alueella loppui. Sen jälkeen rakennus toimi varaosa- ja huoltokeskuksena. Valmetin toiminta päättyi v. 1994 ja jatkui Sisu Terminal Systems Oy:n nimellä. Tältä ajalta siis periytyy nimi Sisu-Keskus. Viitisen vuotta tämän jälkeen rakennus siirtyi ennen Härmälänrannan asuinalueen rakentamisen alkua Kalmar Industries Oy:lle, joka kuuluu Cargotec-konserniin. Tällöin talo oli toimisto- ja varastokäytössä.

Asuntojen rakentamisen alettua julkisivultaan suojellun arvorakennuksen varasto-osa otettiin käyttöön autohallina ja vihdoin vuonna 2018 sisätilojen saneerauksen myötä koko rakennus heräsi elämään uudelleen.

Sale Härmälänranta on monipuolinen ruokakauppa, joka palvelee suurella sydämellä kehittyvän Härmälänrannan asukkaita joka päivä aamuvarhaisesta iltamyöhään. Tervetuloa Omaan Kauppaan!