Saisiko olla herkullisempi ja helpompi arki? Tavataan torilla!


21.12.2021

Tiesitkö, että iso osa Prismojen ja S-marketien Ruokatorien valikoimasta tulee pirkanmaalaisilta lähituottajilta? Laadukkaiden raaka-aineiden lisäksi tiskissä komeilevat Ruokatori-ammattilaisten paikan päällä valmistamat heti valmiit herkut, joilla ratkeavat monet lounasajan ja illallisen ruokapulmat. Myyjä Johanna Luiro-Ojanen muistuttaa, että hän ja muut ruokatorilaiset antavat mielellään vinkkejä ruoanvalmistukseen.

Johanna nappaa Kalevan Prisman Ruokatorin altaasta tottuneesti ison lohen ja fileoi sen asiakkaalle. Aikaisemmin päivällä eräs rouva pyysi paloittelemaan kalan valmiiksi lohisoppaa varten, ja tokihan sekin onnistui. Taannoin tuli leikattua toisen asiakkaan graavilohisiivuista ruskeat rasvaraidat yksitellen pois, kun hän ei niistä tykännyt.

– Kiinnostavan valikoiman ohella meidän ruokatorilaisten tärkein tehtävä on helpottaa asiakkaan arkea vinkeillä ja laadukkaalla palvelulla. Tuotetta ojentaessa on kiva huikata helpoista marinadeista ja maustesekoituksista, Johanna kertoo.

Kalevan tiskistä löytyy metrikaupalla erilaisia lihoja ja leikkeleitä, kaloja, salaatteja, tapaksia ja meheviä eväspatonkeja. Raaka-aineita voi ostaa käsittelemättöminä ja valmiiksi maustettuina.

– Valmistamissamme tuotteissa on aina huomioitu ravitsemussuositukset muun muassa siinä, että suolaa käytetään maustamiseen maltillisesti. Viime aikoina erityisesti heti valmiin ruoan osuus Ruokatoreilla on kasvanut: lämpimiä ruoka-annoksia suosivat niin lounasruokailijat kuin arki-iltoihin helpotusta hakevat perheetkin. Viikonloppuisin taas halutaan usein hifistellä ruoan äärellä ajan kanssa. Moni asiakas onkin sanonut, että valtava palvelutiskimme on tärkein syy tulla juuri meidän Prismaan ruokaostoksille – se on aika ihana palaute, Johanna toteaa.

Paikallisten parhaita saaliita

Ruokatorilta löytyy runsaasti pirkanmaalaisten tuottajien raaka-aineita. Naudanlihat saapuvat kangasalalaiselta Karppilan tilalta ja possut Paijan tilalta Urjalasta. Tarjolla on usein myös seudun metsästäjienpyytämää riistaa. Kala on pääsääntöisesti lähikalastajien saalista.

Lisäksi tarjolla on muun muassa tofua ja kasvispastaa. Kasvisruoan osuus Ruokatorien myynnistä kasvaakin koko ajan. Yksi S-ryhmän vastuullisuustavoitteista on kasvattaa kasvisten ja kasvispohjaisten ruokien määrä 65 prosenttiin kaikesta myydystä ruoasta vuoteen 2030 mennessä.

– Asiakkaamme toivovat kasvisruokia, ja niiden menekki ja valikoima kasvavat tasaisesti, Johanna vahvistaa.

Planetaarinen ruokavalio on hyväksi sinulle ja luonnolle

Ruokatorin tarjonta noudattaa planetaarista ruokavaliota, joka edistää terveyttä ja hillitsee maapallon ilmastonmuutosta.

– Planetaarisen ruokavalion vaihtoehdot näkyvät meillä erityisesti monipuolisessa kalavalikoimassa, salaattien ja kasvisruokien kirjossa sekä terveellisissä jälkiruoissa – esimerkiksi hedelmäsalaatista tykätään paljon, Johanna täsmentää.

Valikoima vaihtuu isommin eri sesonkien mukana kolme kertaa vuodessa. Kevätpuolella panostetaan maukkaaseen ja terveelliseen ruokaan, kesällä grillataan ja syksyllä heittäydytään sadonkorjuun tunnelmiin. Lisäksi tarjoomaa värittävät juhlapyhät.

– Näin alkuvuodesta meillä on erityisen paljon kevyitä ja terveellisiä vaihtoehtoja. Kauden erikoisherkku on made, joka maistuu keitossa tai savustettuna. Kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti myös raikasta uunimadetta, jonka voi maustaa yrteillä ja veriappelsiinisiivuilla, aiemmin ravintolakokkina työskennellyt Johanna suosittelee.

Maistuisiko mutka vai herkutellaanko hedelmäsalaatilla?

Lihapullat ja perunamuusi ovat Kalevan Ruokatorin kysytyimpiä lounasruokia. Ikisuosikin asemaakaan ei tarvitse Tampereella arvailla:

– Asiakkaat älähtävät varmasti, jos mustamakkara pääsee loppumaan! Tätä pirkanmaalaisten herkkua myydään mutkissa. Menopaluu on suosituin mitta, Johanna nauraa.

Ruokatoreilla huomioidaan myös asiakkaiden toiveet, ja erityisesti isompien ruokatilausten reseptiikkaa voidaan räätälöidä tarpeen mukaan. Herkkuja haetaan paitsi arkeen myös juhliin ja erilaisiin tilaisuuksiin.

– Isompia määriä tilataan muun muassa työpaikkojen ja opiskelijoiden kekkereille. Lisäksi yksittäisille asiakkaille voidaan etukäteispyynnöstä varata vaikkapa isompi satsi suosittua hirven jauhelihaa, Johanna vinkkaa.

Sinustako työkaveri Ruokatorin herkkutaikureille?

Monella Ruokatorin ammattilaisella on kokkitausta, mutta työssä loistamisen kannalta kaikkein tärkeintä on Johannan mukaan halu palvella ihmisiä ja oppia uutta. Kaikilta löytyy hygieniapassi, ja moni on myös opiskellut oppisopimuskoulutuksessa Ruokatori-osaajaksi.

– Meitä Ruokatorien myyjiä yhdistää intohimo ruokaan ja asiakaspalveluun. Uusia Ruokatori-osaajia koulutetaan neljän kuukauden mittaisella oppisopimuskoulutuksella kaksi kertaa vuodessa, alkukeväällä ja syksyllä.

Avoimet paikat löytyvät osoitteesta www.pokrekry.fi.