S-ryhmä ja Satokausikalenteri haastavat suomalaiset monipuoliseen kasvisten käyttöön


6.10.2015

Sesonkiajattelu on luonnollista halpuuttamista

Sesongin parhaat kasvikset nousevat tästä päivästä alkaen paraatipaikoille Prismoissa ja S-marketeissa. Kuukauden satokausituotteiden tavoitteena on tehdä sesonkien suosimisesta helppoa.

”Me suomalaiset olemme tomaatti- ja kurkkukansaa. Kasvisten terveysvaikutukset tunnetaan ja niiden kulutus on pidempään ollut pienessä kasvussa.  Osaamme kuitenkin käyttää kasviksia aika suppeasti: tilastojen mukaan valtaosa suomalaisten suosimista kotimaisista vihanneksista koostuu alle kymmenestä eri lajikkeesta”, ryhmäpäällikkö Antti Oksa S-ryhmän marketkaupasta toteaa.

Kuukauden satokausituotteiden kautta S-ryhmä haluaa tuoda esiin ne vihannekset, juurekset, hedelmät ja marjat, jotka ovat paitsi parhaimmillaan, myös edullisimmillaan. Jos testaa kaikkia vuoden aikana esille nostettavia satokausituotteita, tulee maistaneeksi yli 90 eri kasvista.

Kokeilun kynnystä madalletaan tuomalla kotikokeille uutta inspiraatiota satokausituotteille varta vasten räätälöityjen Yhteishyvän reseptien avulla. Tarjolla on myös satokausituotteisiin liittyviä vinkkejä ja tuotetietoja, jotka on työstetty yhteistyössä Satokausikalenterin perustajan Samuli Karjulan kanssa.

”Satokausi- eli sesonkiajattelu on ollut kadoksissa vuosikymmenien ajan, mutta on nyt onneksemme palaamassa takaisin Suomeen. Siinä on pelkästään järkeä.  Satokausiensa aikana kasvikset ovat maukkaimmillaan. Ne ovat mehukkaita, värikkäitä ja kasvaneet oikeisiin mittoihinsa.  Koska sesonkikasvisten viljelyyn on lähtökohtaisesti käytetty vähemmän ulkopuolista energiaa ja niiden kuljetuskustannukset ovat suurista kuljetuseristä johtuen pienemmät, ovat ne usein myös edullisempia”, Samuli Karjula summaa.

Ensimmäisinä Kuukauden satokausituotteina esiin nostetaan kurpitsat, kotimaiset omenat ja päärynät sekä lehtikaali ja kyssäkaali. Niistä pääsee taikomaan Yhteishyvän ohjeilla esimerkiksi miedosti tulista kurpitsapiirakkaa ja kyssäkaali-porkkanaraastetta thaitwistillä.

Lisätietoa ja vinkkejä löytyy yli 150 kasviksen sesonkitiedot sisältävästä vuoden 2016 Satokausikalenterista. Tänä syksynä voit maukkaiden kasvisten lisäksi hankkia myös Satokausikalenterin Prismasta. Voi tilata sen myös osoitteesta www.satokausikalenteri.fi

Inspiraatiota sesonkisyömiseen saa myös tänään starttaavasta Yhteishyvän Kunnon sesonkia –blogista jossa Samuli Karjulan kanssa satokauden parhaista kasviksista, ruoasta ja treenaamisesta blogaa oululainen Olli Haataja