S-marketin kummiluokka harjoittelee työntekoa ja kerryttää luokkaretkikassaa


1.2.2019

Oriveden yhtenäiskoulun ja S-market Oriveden välinen kummiluokkayhteistyö aloitettiin tammikuussa.

7.- ja 8.-luokkalaiset työskentelevät S-marketissa perjantaisin ja lauantaisin järjestäen myytäviä tuotteita ja siistien hyllyjä. Korvaus työstä maksetaan suoraan luokkaretkikassaan. Rahaa kerrytetään yläkoulun päätteeksi tehtävää luokkaretkeä tai leirikoulua varten.

– Yhteistyö on lähtenyt hienosti käyntiin, kaikki nuoret ovat olleet nyt kerran työvuorossa, marketpäällikkö Mika Ranta kertoo. Niin koululaiset kuin kaupan vakituinen henkilökuntakin ovat projektista innoissaan ja mukana hyvällä asenteella. – Kauppa on koko ajan erityisen siisti ja hyllyt täynnä tavaraa, kyllä kelpaa asiakkaiden tulla ostoksille, Mika iloitsee.

Nuorille yhteistyö tarjoaa luokkaretkikassan karttumisen lisäksi mahdollisuuden opetella työelämässä olemista. Työvuorossa on kerralla neljä oppilasta, joista yksi ryhmänjohtajana varmistaa kaikkien olevan paikalla ja työn sujuvan sovitusti.

– Nuoret ovat tehneet hyvää työtä ja oppivat koko ajan lisää, Mika kertoo. Ensimmäisillä kerroilla on opeteltu työskentelyä kuivatuotteiden kanssa, mutta pian päästään siirtymään myös tuoretuotteisiin. – Ja kun myymälä tulee tutuksi, nuoret pystyvät myös neuvomaan tuotetta etsivät asiakkaan oikean hyllyn luo, Mika kertoo. Asiakaspalveluakin päästään siis harjoittelemaan.

S-market Orivedellä nykyisin myyjänä työskentelevä Oskari Rautio oli yläkouluikäisenä itsekin S-marketin kummiluokalla hyllyjä täyttämässä. – Luokkaretkikassaa kerrytettiin aktiivisesti ja kävimme retkellä Pärnussa, Oskari kertoo.

Kaupan maailmaan tutustumisen ja kertyvän kokemuksen myötä nuorilla on hyvät edellytykset hakea myös kesätöihin. – Nytkin on avoinna haku 14-17-vuotiaille suunnatun Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluun, Mika vinkkaa.