S-market Ylöjärvi sai defibrillaattorin – Lahjoittajana Ylöjärven Sydänyhdistys


28.2.2018

S-market Ylöjärven marketpäällikkö Jukka Suoniemi kiittelee vuolaasti Ylöjärven Sydänyhdistyksen väkeä, jotka päättivät luovuttaa hankkimansa defibrillaattorin eli sydäniskurin S-market Ylöjärven tiloihin sijoitettavaksi. – Sydänpysähdyksen sattuessa toipumismahdollisuuksiin vaikuttaa merkittävästi se, miten nopeasti sydämen oma rytmi ja verenkierto saadaan palautettua. Tässä defibrillaattori on korvaamaton apuväline, itsekin elvyttäjäksi kertaalleen joutunut Suoniemi toteaa.

Ylöjärven Sydänyhdistyksen puheenjohtaja Heimo Hongisto allekirjoittaa laitteen tarpeellisuuden. – Tehokkaalla paineluelvytyksellä voidaan osittain ylläpitää verenkiertoa, mutta sydänpysähdyksen aiheuttaman rytmihäiriön poisto edellyttää defibrillaattorin antamaa sähkövirtaa, Hongisto kertoo.

Maallikkodefibrillaattoria osaa käyttää lähes kuka tahansa

Pirkanmaan Osuuskauppa järjestää henkilökunnalleen säännöllisesti ensiapukoulutuksia, joissa tutustutaan myös defibrillaattorin toimintaan. – Pyrimme siihen, että työvuorossa on aina vähintään yksi ensiapukurssin käynyt työntekijä, Suoniemi kertoo. Laitetta pystyy kuitenkin tarvittaessa käyttämään käytännössä kuka tahansa. – Kaupoissa sijaitsevat laitteet ovat niin sanottuja maallikkodefibrillaattoreita, jotka neuvovat koko elvytystilanteen ajan äänin, kuvin ja valomerkein, mitä tulee tehdä.

Pirkanmaan Osuuskauppa pyrkii hankkimaan vuosittain yhden defibrillaattorin sijoitettavaksi johonkin toimipaikkaansa. Viime kesänä oman laitteen sai Sale Kuru. Laitteet ovat kalliita ja niitä sijoitetaan harkinnan mukaan paikkoihin, missä lähistöllä ei ennestään ole defibrillaattoria. Ylöjärven Sydänyhdistys keräsi rahat laitteeseen presidentinvaalin äänestyspaikoilla tehdyn Pieni ele -keräyksen tuotolla. – Yli 100 tuntia istuimme keräyspöydän takana, mutta jos yksikin henki saadaan laitteella pelastettua, on se kaiken vaivan ja hintansa arvoinen, Hongisto toteaa.

Lähimmän defibrillaattorin sijainnin pystyy kätevästi selvittämään defi.fi-internetsivustolla. Nyt paikkansa S-marketista löytänyt laite on Ylöjärven viides. – Aiemmat sijaitsevat Sale Kurun lisäksi Kauppakeskus Elossa sekä yksityishenkilöillä Karhella ja Poikeluksessa, valottaa yhdistyksen taloudenhoitaja Pirkko Huhdankorpi. S-marketissa käy päivittäin paljon asiakkaita, minkä lisäksi minuuttien päässä S-marketista asuu lukuisia ihmisiä, joten mahdollisuus defibrillaattoria vaativan tilanteen syntymiseen alueella on ilmeinen. – Laitteen saa tarvittaessa hakea käyttöön kuka tahansa, Suoniemi kertoo. – Laite saa oman kaapin kassalinjastoamme vastapäätä mahdollisimman pian, siihen asti sitä säilytetään kassojen 7 ja 8 luona.