RuokaNysse – apua vähävaraisille


24.10.2008

Pirkanmaan Osuuskauppa ja Tampereen ev.lut.seurakuntayhtymä yhteistyöhön ruoka-avun toimittamisessa.

Marraskuussa aloittavan RuokaNyssen idea syntyi Tampereen seurakuntien diakoniatyössä, kun Pirkanmaan Osuuskauppa teki aloitteen ylijäävän ruuan lahjoittamisesta seurakuntien Ruokapankille.

– Market-ryhmässä on käyty viime aikoina paljon keskustelua ylijäävästä ruuasta. Halusimme löytää ongelmaan jonkun järkevän ratkaisun. Ajatus lahjoittamisesta syntyi market-ryhmän ohjausryhmässä, kun vähävaraisten ihmisten ahdingon lisääntyminen oli loppukesästä esillä mediassa, kertoo S-Market- ja Sale-ketjun johtaja Outi Pellikka Pirkanmaan Osuuskaupasta.

Market-ryhmän kehittämispäällikkö Mari Junnila alkoi tehdä kartoitusta sopivan yhteistyökumppanin löytämiseksi.

– Seurakunnat nousi parhaimmaksi vaihtoehdoksi, koska sillä on kokemusta Ruokapankin hoitamisesta ja yhteisruokailuiden järjestämisestä. Seurakunnalla on esimerkiksi jo valmiiksi kylmätiloja. Tieto siitä, että seurakunnat järjestää ruokailuja vähävaraisille ihmisille, miellytti meitä myös, koska se on yhteisöllistä toimintaa

Hankkeessa mukana useita toimijoita

Outi Pellikka korostaa, että yhteistyökumppanin on oltava luotettava.

– Kauppa kantaa aina vastuun ihmisten terveydestä ja lain noudattamisesta. On huolehdittava, että terveysmääräykset toteutuvat eikä lahjoitetun ruuan kanssa synny väärinkäytöksiä. 

RuokaNysse on Osuuskaupan mielestä mielenkiintoinen hanke, koska siinä on mukana useita toimijoita.

– Seurakunnan mukanaolo tuo siihen tietyn hengen ja oppilaitoksissa tehdään asiasta tutkimusta. Toivomme, että myös muut kaupparyhmät lähtevät mukaan hankkeeseen, että auto saa tavaraa. Malli voisi levitä muuallekin Suomeen.

RuokaNysse hakee lahjoitusruokaa muutamista osuuskaupan isoista yksiköistä Tampereella. Eniten myymättä jää leipää ja muita lyhyen päivämäärän tuotteita. 

– On hyvin surullista, että ruokaa joudutaan heittämään pois, mutta nyt olemme löytäneet siihen toimivan ratkaisun. Samalla voimme auttaa vähävaraisia ihmisiä, iloitsevat Outi Pellikka ja Mari Junnila.

– Pirkanmaan Osuuskauppa on asiakkaidensa omistama kauppa. Kun kauppa tekee hyvän työn, asiakasomistajat ovat tavallaan auttamisessa mukana, lisäävät naiset.

Vastuu ihmisistä ja ympäristöstä

Outi Pellikan mukaan ruuan lahjoittaminen sopii hyvin osuuskaupan arvomaailmaan.

– Vastuullisuus on yksi arvoistamme, se kuuluu osuustoimintaan. Kauppa haluaa kantaa vastuuta ihmisistä ja ympäristöstä.

Kun RuokaNysse auttaa lähiseudun vähävaraisia ihmisiä ja vähentää jätettä kaatopaikoilta, Reilu kauppa kantaa vastuuta kaukana kehitysmaissa asuvista viljelijöistä. Osuuskaupoissa on hyvä valikoima Reilun kaupan tuotteita, ja ABC-liikennemyymälät tarjoavat nykyisin vain reilua kahvia.

Osuuskauppa on kantanut kortensa kekoon myös tuetussa työllistymisessä. Kauppa on tarjonnut työtä useille kymmenille kehitysvammaisille nuorille Pirkanmaalla. Esimerkiksi Epilän toimintakeskuksen nuoria on työskennellyt S-marketeissa. 

Lisätietoja:

S-market- ja Sale-ketjun johtaja Outi Pellikka, puh. 010 767 0081

market-ryhmän kehittämispäällikkö Mari Junnila, puh. 010 767 0083