Ruokalahjoitukset vähentävät hävikkiä ja auttavat ihmisiä


6.4.2017

ViaDia Pirkanmaa ry:n edustajat hakevat viikoittain ruokalahjoituksia kolmesta Pirkanmaan Osuuskaupan myymälästä. Huhtikuussa myös S-market Hyhkyyn laajeneva yhteistyö hyödyttää molempia osapuolia.

– Ruokalahjoitusyhteistyö on ”win-win” -toimintaa sanan varsinaisessa merkityksessä, S-market Pendoliinon marketpäällikkö Sari Heikkilä toteaa hymyillen. Sarin mukaan myymälän henkilökunta oli suuressa roolissa ruokalahjoitusyhteistyön aloittamisessa. – Taustalla on ennen kaikkea ajatus siitä, että emme halua heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin, marketpäällikkö toteaa.

Ruokakauppojen tilausjärjestelmät ovat kehittyessään vähentäneet syntyvää hävikkiä merkittävästi, mutta nollatasoon on toistaiseksi mahdotonta päästä. Tässä kohtaa S-market Pendoliinossa astuu kuviin Vapaakirkon diakoniajärjestö ViaDia.

– Ruoka-avulla on meille iso ja monipuolinen merkitys, kertoo ViaDia Pirkanmaa ry:n kehittämistyöstä vastaava Pekka Matilainen. Suurimman osan saamastaan ruoka-avusta ViaDia käyttää apua tarvitsevien ihmisten ateriapalveluihin. – Perinteisiin ruokakassilahjoituksiin verrattuna ateriapalveluiden kautta apua saadaan tarjottua merkittävästi suuremmalle joukolle hädänalaisia, Pekka kertoo. Esimerkiksi 15 kilosta lahjoitettua ruokaa ei saa kovin monelle perheelle ruokakassia, mutta siitä valmistaa aterian 150:lle henkilölle. Samalla myös avun väärinkäyttömahdollisuudet minimoituvat. – Lautasella olevaa ruokaa ei voi myydä tai vaihtaa eteenpäin, Pekka toteaa.

Varsinaisen vatsantäytteen lisäksi ruoka-avulla on kuitenkin myös toinen, usein liian vähälle huomiolle jäävä merkitys. – Ateriapalveluiden ruoka on uutta elämänsuuntaa etsivien kuntoutujien valmistamaa, Pekka kertoo tyytyväisenä. – Tällainen päiväkeskustoiminta on mitä parasta sosiaalista kuntoutusta ja sen perustana toimii saamamme ruoka-apu.