Risto-veturin kunnostus alkaa keväällä


1.12.2009

Pirkanmaan Osuuskauppa ja Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto ovat allekirjoittaneet kolmevuotisen kunnostussopimuksen koskien Toijalan ABC-liikennemyymälän pihaan sijoitettua Risto-höyryveturia.

Riston kunnostus tapahtuu Rakennustekniikan osaston toimesta oppilastyönä ja valmistuu sopimuksen mukaan vuonna 2012. Kunnostus tehdään Haapamäen Museoveturiyhdistys ry:n ohjeiden mukaisesti vaiheittain keväisin ja syksyisin.

Riston kunnostus on iso urakka, vaikka veturin peruskunto onkin hyvä. Risto kärsi aikoinaan vandalismista edellisessä sijoituspaikassaan Tampereen Veturitorilla.

”Kunnostus aloitetaan pinnasta, johon asennetaan maalausten jälkeen talteen otetut pisteosat, jolloin kunto ulkonäöllisesti vastaa käytössä ollutta veturia”, kertoo pintakäsittelyalan opettaja

Ismo Rapeli

Valkeakosken ammatti- ja aikuisopistosta.

Ajokuntoon Ristoa ei entisöidä. ”Kiskonpätkä ei taitaisi Riston ajohaluja tyydyttää”, kommentoi Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja ja hankkeen alulle panija

Mirko Lännenpää

.

Risto-veturi on tärkeä osa liikenteen historiaa ja sopii erittäin hyvin Toijalaan; kyseinen Tampereen Lokomolta vuonna 1956 valmistunut Tr-1 tyypin veturi ajoi neitsytmatkansa juuri Toijalaan.

Risto-veturi on saanut myös kummiyhdistyksen entisistä veturinkuljettajista ja lämmittäjistä. Kyseiset Riston kummit tapaa varmimmin Riston päivänä 15.3. Toijalan ABC:llä.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskauppa, toimialajohtaja Mirko Lännenpää, puh. 010 767 0075

Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto, pintakäsittelyalan opettaja Ismo Rapeli, puh. 044 706 1039

Haapamäen Museoveturiyhdistys ry, puheenjohtaja Kimmo Alanko, puh. 040 593 0137