Risto-veturi muuttaa Toijalan ABC-liikennemyymälän pihaan


5.6.2009

Tampereen rautatieaseman kupeessa sijaitsevan Risto-veturin tulevaisuus on ratkennut. Sille on löytynyt uusi koti Pirkanmaan Osuuskaupan Toijalassa sijaitsevan ABC-liikennemyymälän piha-alueelta, osoitteesta Satamatie 43.

Tampereen museotoimi on etsinyt keväästä 2007 lähtien ratkaisua Risto-veturin uudelleensijoittamiseksi. Luovutusilmoitukseensa museotoimi sai kahdeksan kirjallista esitystä. Toteutumiskelpoisimmaksi ja kestävimmäksi vaihtoehdoksi osoittautui Koy Siuron asemapuiston suunnitelma. Risto-veturin siirto Siuron asemapuistoon syyskesällä 2008 ei kuitenkaan toteutunut, ja museotoimi lähti kartoittamaan uusia sijoitusvaihtoehtoja.

Kevään 2009 aikana on käyty neuvotteluja Pirkanmaan Osuuskaupan kanssa Risto-veturin siirtämisestä Toijalan ABC-liikennemyymälän pihaan. Pirkanmaan Osuuskauppa on sitoutunut siirtämään veturin Tampereen Veturiaukiolta omalla kustannuksellaan.

– Pirkanmaan Osuuskauppa kiinnostui Risto-veturin kohtalosta monestakin syystä, kertoo osuuskaupan toimialajohtaja Mirko Lännenpää. Konttorimme sijaitsi aiemmin veturin vieressä, ja veturia ja sen kohtaloa tuli katseltua päivittäin, hän jatkaa. Osuuskaupan yhtenä arvona on vastuullisuus, ja siihen liittyen haluamme kunnostaa veturin ja tuoda sen arvoisalleen paikalle asiakkaiden tutustuttavaksi Toijalaan, kertoo Lännenpää.

Veturi tullaan sijoittamaan ABC Toijalan pihaan siten, että se näkyy Satamatielle. Veturin keula tulee mittarikentälle päin, ja fyysisesti se sijoittuu liikennemyymälän terassin viereen. Veturille rakennetaan kiskopeti mutta ei katosta, jotta esteetön näkymä veturille säilyy. Veturi kunnostetaan Suomen Rautatiemuseon antamien ohjeiden mukaan. Käytännössä veturi siistitään hiekkapuhaltamalla ja uudelleenmaalaamalla. Pirkanmaan Osuuskauppa uskoo, että Risto-veturille ei tapahdu Toijalassa samankaltaista ilkivaltaa kuin Tampereen Veturiaukiolla.

Lisätiedot:

Museotoimi: Kokoelmayksikön päällikkö Ritva Palo-oja, puh. 050 596 9096, ritva.palo-oja@tampere.fi

Pirkanmaan Osuuskauppa: Toimialajohtaja Mirko Lännenpää, puh. 010 767 0075, mirko.lannenpaa@sok.fi