Renkaidentekijästä raakakakkukuningattareksi: ”Kun aloitin leipurina, Suomessa ei myyty oikeita aineksia”


1.12.2019

Linda Salminen perusti raakakakkuihin erikoistuneen leipomo Böönan Tammelaan lähes kymmenen vuotta sitten. Lähtö Nokian Renkailta ja hyppy tuntemattomaan kutkutti sopivasti mahanpohjassa. Yrittäjäperheen kasvatti sai isänsä opeilla ja avulla notkeasti toiminnan pystyyn. Nykyisin Lindan kakuilla pääsee herkuttelemaan esimerkiksi ravintola Puistossa ja Kalevan Oksassa.

Kakkujen komeudesta, mausta puhumattakaan, ei ikinä uskoisi leipomisen tapahtuvan ilman maitoa, gluteeniviljoja tai valkoista sokeria. Intohimo raakakakkuihin lähtikin Lindan ainaisesta kiinnostuksesta terveelliseen ruokavalioon.

– Olen koko ikäni tykännyt käyttää mielikuvitusta ja haastaa itseäni, mitenkä tietyt raaka-aineet voisi korvata terveellisillä vaihtoehdoilla – esimerkiksi hunaja saa sokerin sijaan aikaan ihanan makeuden. Lisäksi raakakakuissa käytetään paljon marjoja, pähkinöitä, kookosta ja kaakaota. Kakku ”kypsyy” jähmettymällä yön yli jääkaapissa, jolloin tärkeät entsyymit, vitamiinit tai hivenaineet eivät tuhoudu uunilämpötiloissa.

Kaakaota, kookosta ja eksoottisia mausteita lukuun ottamatta Linda loihtii leivonnaiset kotimaisista raaka-aineista luomua suosien. Suurin osa Böönan tuotteista on myös vegaanisia. Kun raakaruokaboomi alkoi aikanaan valua maailmalta Suomeen, tarvittavia tuotteita ei löytynyt lähikaupoista.

– Muistan leipomourani alussa, kuinka en etsinnöistäni huolimatta saanut oikeanlaisia raaka-aineita hankittua. Siitä muutaman vuoden kuluttua kauppojen tarjonta parani ja kakkujen kysyntä lähti kasvuun, eikä suosio ole sen jälkeen laantunut. Ihmiset haluavat syödä terveellisesti mausta tinkimättä. Ja mikä parasta, raakakakuista pääsee nauttimaan niin maidotonta, sokeritonta kuin gluteenitontakin ruokavaliota noudattava, Linda kertoo.

Ketokakut kilpailevat suosiosta

Raakakakkujen lisäksi tällä hetkellä ketogeeniset kakut trendaavat kovaa. Ketogeenisessä ruokavaliossa rajoitetaan hiilihydraattien määrää, jotta keho alkaisi käyttää energiakseen pääasiassa keto-aineita.

– Vähähiilihydraattisuus ja vegaanisuus ovat tällä hetkellä asiakkaille tärkeitä tekijöitä. Olen aivan hurahtanut keto-kakkuihin ja kehittelen sille puolelle jatkuvasti uusia tuotteita. Tässä työssä on ehdottomasti parasta oman luovuuden soveltaminen ja itsensä toteuttaminen, Linda kuvailee.

Aina kun mahdollista, Linda pakkaa matkalaukkunsa ja lähtee reissuun. Viimeisin irtiotto arjesta oli automatka Itä-Euroopan halki.

– Ruoka ilmentää eri maiden perinteitä, kulttuuria ja trendejä. Minusta on ihanaa matkustaa ja inspiroitua ennestään tuntemattomista jutuista. Matkojen jälkeen keittiöstäni kuuluu yleensä tavallista kovempaa kippojen kolinaa, kun pitää päästä heti testaamaan uusia ideoita, Linda nauraa.

Böönan kakut ovat myynnissä mm. Stockmannin Food Market Herkussa, Puistossa, Sokos Herkussa ja Kalevan Osuusravintola Oksassa sekä tilattavissa www.boona.fi.