30.10.2013
Reilun kaupan viikkoa vietettiin 21.-27.10. Käynnissä oli myös Reilun kaupan kilpailu, johon osallistuneiden kesken on nyt arvottu 5 kpl 20 euron Reilun kaupan lahjakortteja.
Onnetar suosi seuraavia henkilöitä:
Kati Jääskallio, Pirkkala
Mirva Kujala, Krääkkiö
Minna Laamanen, Kuopio
Timo Läylönen, Virrat
Viivi Oksanen, Tampere
Reilut onnentoivotukset!
Tiesitkö tämän Reilusta kaupasta?
Mikä Reilu kauppa on?
Reilu kauppa tarkoittaa parempaa toimeentuloa kehitysmaiden ihmisille, jotka viljelevät käyttämiämme tuotteita. Reilun kaupan tavoitteena on vähentää kehitysmaissa asuvien ihmisten köyhyyttä reilujen kaupankäynnin ehtojen avulla.
Miksi Reilu kauppa on olemassa?
Maailmassa on lähes miljardi ihmistä, jotka kärsivät nälästä. Suuri osa nälkäänäkevistä on pienviljelijöitä, jotka viljelevät ruokaa muille. He saattavat joutua myymään satonsa niin halvalla, ettei hinta kata edes tuotantokustannuksia. Myös kehitysmaiden suurtiloilla työskentelee suuri määrä köyhiä, joiden palkka ei riitä edes oman perheen ruokkimiseen.
Reilu kauppa ratkoo omalta osaltaan näitä ongelmia ja puuttuu kaupankäynnin epätasa-arvoisuuteen.
Mitä Reilu kauppa saa aikaan?
Reilu kauppa tarjoaa kehitysmaiden viljelijöille ja tilojen työntekijöille mahdollisuuden parantaa toimeentuloaan, kouluttaa lapsensa, huolehtia lähiympäristöstään sekä päättää itse omasta tulevaisuudestaan.
Miten Reilu kauppa toimii?
Kun Reilun kaupan viljelijä myy omalta maapalstaltaan sadon ostajalle, ostaja maksaa viljelijälle vähintään Reilun kaupan takuuhinnan (tai markkinahinnan, jos markkinahinta on Reilun kaupan takuuhintaa korkeampi). Takuuhinta on minimihinta, joka kattaa viljelijän työn kustannukset.
Takuuhinnan lisäksi viljelijöiden muodostamalle osuuskunnalle maksetaan Reilun kaupan lisää. Lisää käytetään esimerkiksi viljelymenetelmien kehittämiseen, kaivojen rakentamiseen, terveyspalveluiden parantamiseen tai lasten koulunkäynnin mahdollistamiseen.
Tiloille palkatut työntekijät saavat vähintään lakien mukaista minimipalkkaa, heillä on selkeä työaika ja he voivat pitää lomaa. Työntekijät saavat kuulua ammattiyhdistysliikkeeseen, joka ajaa heidän etujaan.
Mitä Reilun kaupan merkki tuotteessa tarkoittaa?
Reilun kaupan merkki tuotteessa kertoo vastuullisesta raaka-aineen hankinnasta kehitysmaista. Reilun kaupan merkillä varustetusta tuotteesta on maksettu oikeudenmukainen hinta kehitysmaan viljelijälle.
Miksi minun kannattaisi ostaa Reilun kaupan tuote?
Kuluttaja voi arkisilla valinnoillaan vaikuttaa kehitysmaiden viljelijöiden elämään. Meidän ostopäätöksillämme on suora vaikutus eteläamerikkalaisen kahvinviljelijän, afrikkalaisen kaakaonviljelijän tai aasialaisen puuvillanviljelijän toimeentuloon.
Reilu kauppa tarjoaa yksinkertaisen ja arkisen tavan vähentää köyhyyttä kehitysmaissa.
Miten Reilu kauppa huomioi ympäristön?
Reilun kaupan tiukat ympäristökriteerit suojelevat ihmisten lähiympäristöä ja luonnon monimuotoisuutta. Reilun kaupan kriteereissä on mm. sata kiellettyä lannoitetta ja torjunta-ainetta, maaperän ja vesistöjen suojeluohjeet ja jätteiden asianmukaiset käsittelyvaatimukset. Reilu kauppa tukee viljelijöiden pyrkimyksiä luomutuotantoon.
Miten Reilu kauppa suhtautuu lapsityövoimaan?
Reilun kaupan kriteerit kieltävät selkeästi lapsityövoiman hyväksikäytön. Omien vanhempiensa perhetilalla tehtävät askareet on sallittu, mutta ne eivät saa vaarantaa lasten koulunkäyntiä tai terveyttä. Kiellon noudattamista valvotaan. Jos rikkeitä löydetään, niihin puututaan välittömästi.
Meneekö Reilun kaupan takaama lisätulo varmasti viljelijöille, ja kuka sitä valvoo?
Kyllä. Reilun kaupan kriteerien valvonnasta vastaa FLO-CERT-yhtiö, jolla on tarkastustehtävissä eri puolilla maailmaa yli 100 työntekijää. Kaikki osuuskunnat ja tilat sekä tuotantoketjuun osallistuvat valmistajat tarkastetaan säännöllisesti.
Mitä Reilun kaupan tuotteita on olemassa?
Suomessa Reilun kaupan merkillä varustettuja tuotteita on myynnissä jo yli 1 700: kahvia, teetä, kaakaota, suklaata, sokeria, hunajaa, riisiä, banaaneja, appelsiineja, ananaksia, avokadoja, mehuja, leikkokukkia, mausteita, viinejä, urheilupalloja, Reilun kaupan puuvillasta valmistettuja vaatteita, kodintekstiilejä ja kasseja. Lisäksi myynnissä on paljon erilaisia Reilun kaupan yhdistelmätuotteita, joissa on käytetty Reilun kaupan raaka-aineita: esimerkiksi keksejä, hilloja, mysliä, jäätelöä, kosmetiikkaa ja myslipatukoita.
Ovatko Reilun kaupan tuotteet kalliimpia kuin muut tuotteet?
Joskus ovat, joskus eivät ole. Volyymien kasvaessa myös logistiikka- ja käsittelykustannusten osuus hinnasta pienenee. Viime aikoina esimerkiksi Reilun kaupan banaanien ja niin sanottujen tavallisten banaanien hinnat ovat olleet Suomessa suhteellisen lähellä toisiaan.
Tiedetäänkö Reilun kaupan tuotteiden alkuperä?
Reilun kaupan tuotteet ovat jäljitettäviä; osuuskunnat ja tilat tuotteiden takana tiedetään. Poikkeuksena sokeri, tee, kaakao ja mehu, jotka eivät ole jäljitettäviä, mutta volyymiä seurataan koko tuotantoketjussa. Kaikilta tuotteilta ei edellytetä jäljitettävyyttä kustannusvaikutuksien takia. Raaka-aineiden erillään pitäminen tulisi viljelijöille liian kalliiksi ja siten kannattamattomaksi. Tässä ajatellaan erityisesti köyhien viljelijöiden ja työntekijöiden etua.
Miksi joissakin tuotteissa kaikki raaka-aineet eivät ole Reilun kaupan raaka-aineita?
Osa Reilun kaupan tuotteista on niin sanottuja yhdistelmätuotteita eli tuotteita, joissa on myös muita kuin Reilun kaupan raaka-aineita. Näitä tuotteita ovat esimerkiksi myslit, keksit ja jäätelöt. Yhdistelmätuotteessa käytetty maito saattaa olla kotimaista, mutta rusinat tai kaakao Reilun kaupan viljelijältä ostettuja. Reilun kaupan maitoa ei ole olemassa. Yhdistelmätuotteessa kaikkien reiluina saatavissa olevien raaka-aineiden tulee olla reiluja. Koko tuotteen sisällöstä vähintään 20 prosenttia tulee olla Reilu kauppa -sertifioitua.
Lähde: Reilu kauppa
Lue lisää Reilusta kaupasta tästä.
23.9.2024 | Ravintolat | Tiedote
18.9.2024 | Etu | Kimpassa | Tapahtumat
18.9.2024 | Etu | Kimpassa | Tapahtumat