”Rahaa ei ole, mutta keksi jotain” – Tiikerihai sai alkunsa ravintolavaunusta ja perämetsän rautahökötyksestä


6.8.2019

Tuhansien tarinoiden Tiikerihailla tärähtää elokuun lopulla mittariin kunnioitettavat kymmenen vuotta. Se on ravintolan elämässä pitkä taival. Uskomattominta legendaarisen ”Tikrun” historiassa on se, ettei konseptiin ole kajottu kertaakaan. Paikka on rehellisesti oma itsensä.

Karaokeravintolan synty oli oikeastaan muutaman sattumuksen summa. Kaikki alkoi eräästä junamatkasta.

Elettiin vuotta 2009. Raiteilla reissasivat silloinen toimialajohtaja Mirko Lännenpää ja ryhmäpäällikkö Minna Vilkko. He olivat tutustumassa Helsingin yöelämään ja saivat päähänsä, että Tampere tarvitsee ehdottomasti karaokeravintolan. Nimikin keksittiin todennäköisesti muutaman neuvoa antavan jälkeen. Inspiraationa toimi suosittu karaokekappale, jossa lauletaan julmasta tiikerihaista.

Sitten soppaan saatiin lisää mausteita. Lännenpää ehdotti Ari Hujaselle, nykyiselle Hovipojan ravintolapäällikölle, että tämä voisi ottaa uuden kuppilan käynnistämisen hauskana sivuprojektina muiden ravintolakuvioidensa rinnalle. Yllytyshullu mies suostui.

Tiikerihaille suunnitelluissa tiloissa oli aiemmin toiminut Buffa. Kun Hujanen meni katsastamaan tulevan ravintolan puitteita, hän näki paikan päällä ainoastaan pienen baaritiskin pätkän, ei mitään muuta.

– Muistan vieläkin, mitä Mirko minulle sanoi: ”Tee tästä toimiva ravintola. Rahaa ei ole yhtään, mutta keksi jotain”. Teimme tuohon aikaan yhteistyötä Disco-Ekinä tunnetun herran kanssa, joka remppasi kapakoita.

Rupesimme Ekin kanssa käymään kaikkien ravintoloiden varastoja läpi valiten niistä vanhoja käytöstä poistettuja kalusteita. Menimmepä me Vatialassa sijaitsevaan osuuskaupan varastoonkin etsimään roinaa, Hujanen muistelee nauraen.

Näin alkoi Tiikeri muodostumaan. Miehet päättivät tehdä tanssilattian karaokelavan eteen.

– Eki muisti nähneensä erään varaston takapellolla Teiskon perämetsässä ruostuneen rautakehikon, josta voitaisiin jotakin tehdä. Haimme ja hioimme sen, jonka jälkeen päälle asennettiin lasinen taso juomalaseille. Siitä tuli täydellinen ja on edelleen kasassa. Eli Tiikerihai tehtiin vajaassa kahdessa kuukaudessa käytännössä kierrätyskamoista, Hujanen kertoo kaunistelematta.

– Ehkä se on paikan salaisuus – siinä on luonnetta. Tiikerihain karaoke on aivan loistava, tanssilattia toimii ja hinnat ovat huokeita. Vaikka henkilökunnan rivit ovat vuosien varrella saaneet uusia kasvoja, laulajat ovat säilyneet ja paikan suosio pitää edelleen pintansa. Onnea kymmenvuotiaalle Tikrulle, toivottaa Hujanen.

Synttäriviikon 26.8.–1.9. ohjelma:

Ma ja ti: Teemakaraoke klo 19–01.30
Ke: Pasi Vainionperä trio klo 23
To: Bingo klo 17
Pe: Frederik klo 23
La: Livekaraoke klo 21–01
Su: Pro Sunday

Tapahtumiin ilmainen sisäänpääsy.