Puistossa maistuu lokakuussa Piemonten alueen herkut – teemaviikkoa luotsaa italialainen huippukokki


25.9.2019

Arvostettu kokki Fernanda Giamello saapuu lokakuussa Italian Albasta emännöimään Tampereelle Piemonte-viikkoa, jonka aikana hän luotsaa kahta illallista ravintola Puistossa sekä kahta kokkauskurssia. Vaikka nykyisin nainen on maailmanlaajuisesti tunnettu keittiöiden kapellimestari, Fernandan polku kokiksi ei ollut se perinteisin.

Ruoanlaitto on ollut Fernandalle intohimo lapsesta saakka. Siitä huolimatta hän yritti monta vuotta vastustaa kohtaloaan opiskelemalla kirjanpitoa ja työskentelemällä sosiaalialalla. 
 
– Viinitilojen ympäröimä Alba sijaitsee Piemonten alueella ja on tunnettu vuotuisista tryffelifestivaaleistaan. Koko kaupunki elää ja hengittää ruoanlaittoa. Myös minä hääräsin pikkutyttönä kaiken aikaa äidin ja isoäidin kanssa keittiössä. Isäni valmisti viinejä, viljeli hedelmiä ja vihanneksia sekä kasvatti kanoja, kaneja ja possuja. Opin jo varhain erilaisista raaka-aineista ja ruoan matkasta pellolta pöytään, Fernanda kuvailee. 

Urasuunnitelmien edessä Fernanda kuitenkin sivuutti rakkautensa ruoanlaittoon.
 
– Saatuani neljä ihanaa lastani irtisanouduin sosiaalityöntekijän tehtävistä ja omistauduin perheelleni. Mikään ei ollut ihanampaa, kuin käyttää päivästä monta tuntia ruoanlaittoon ja sen suunnitteluun. Kokkasin erityisen paljon perinteisiä italialaisia sekä etnisiä ruokia, Fernanda muistelee.

Kokkikursseilta kansainväliselle uralle
 
Fernanda ei saanut taltutettua ruoanlaittohimoaan kotona, vaan alkoi ravata kokkauskursseilla toisensa perään.

– Kokosin kansiin äitini ja isoäitini kanssa yhdessä kokkaamiamme reseptejä ja testailin makuja. Aloin järjestää erilaisia illallisia ja tapahtumia, mutta huomasin haluavani yhdistää kokintyöhön jotenkin myös taustani sosiaalialalta. Päätin lähteä lasten ja nuorten kesäleireille opettamaan ruoanlaittoa, Fernanda kertoo.

Nykyisin nainen työskentelee ravintola-alan konsulttina ja kouluttajana sekä emännöi maatiloilla erilaisia ruokateemaisia tapahtumia ympäri Italiaa. Kotimaansa lisäksi hän on levittänyt italialaisen keittiön ilosanomaa Saksasta Brasiliaan, Latviasta Ranskaan ja Ruotsista Sveitsiin. Arvostetusta urastaan huolimatta Fernanda suhtautuu itseensä edelleen hyvin vaatimattomasti.

– Harvoin kutsun itseäni kokiksi tai keittiömestariksi. Olen vain joku, joka rakastaa ruoanlaittoa yli kaiken. Tykkään tehdä asiat perinteitä kunnioittaen, mutta modernilla twistillä. Ruoan tarina ja historia ovat aina rikkaus. Parasta kokkaamisessa on saada ihmiset pitkän pöydän ympärille unohtamaan normaaliarkensa. Suosin terveellistä, herkullista ja paikallista ruokaa. Erityisesti luomu- ja pikkutiloilta tulevat puhtaat raaka-aineet ovat minulle tärkeitä. Isoäitini tavoin mielestäni yksinkertainen ruoka on parasta, mitä voi olla olemassa, Fernanda kiteyttää.

Mutta millä mielin huippukokki on tulevasta Suomen-matkastaan?

– Tämä on ensimmäinen kertani Suomessa. En malta odottaa, että pääsen työskentelemään Puiston ja osuuskaupan ruoan kehitystiimin kanssa sekä ennen kaikkea tarjoamaan asiakkaille uudenlaisia elämyksiä. Aivan mahtavaa päästä näyttämään teille, mitä piemontelainen ruoka on. Itse haluaisin vastavuoroisesti oppia uutta järvikalojen valmistamisesta – kotiseudullani kun on vain jokikaloja, Fernanda naurahtaa.

Pirkanmaallakaan ei malteta enää odottaa

Piemonte-viikkoa vietetään Puistossa tänä syksynä jo kolmatta kertaa. 
 
– Aiemmat teemaviikot ovat olleet tosi suosittuja. Tällä kertaa halusimme korostaa erityisesti Piemonten alueen ruokaa ja viinejä, joten Fernanda oli meille täydellinen valinta. Odotan erittäin kärsimättömänä, mitä kaikkia makuja pääsemme kokemaan, ruoan ryhmäpäällikkö Jenni Mattsson jännittää. 

PIEMONTE-VIIKON OHJELMA:

ke 23.10. ja to 24.10.
Fernanda ohjaa Piemonte-teemaiset kokkauskurssit, joilla valmistetaan kolme ruokalajia ja nautitaan ne viineineen. Kurssin aikana opitaan piemontelaisen keittiön salaisuudet ja vinkit suussasulaviin italialaisiin herkkuihin. Osallistumismaksu 120 €/osallistuja. Ilmoittaudu kurssille lähettämällä nimesi ja yhteystietosi sähköpostilla tytti.saxman@sok.fi. Molemmille kurssipäiville mahtuu 12 nopeinta – varaa paikkasi nyt! Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä mahdollisista ruoka-aineallergioistasi. Kurssi järjestetään Pirkanmaan Osuuskaupan koekeittiö Makupajalla keskiviikkona ja torstaina klo 18–21.30 osoitteessa Lempääläntie 21, 33820 Tampere (Prisma Koivistonkylä 2. krs).

pe 25.10. ja la 26.10. (illalliset loppuunmyyty, viinitastingeihin vielä tilaa)
Fernandan loihtima 4 ruokalajin menu tarjolla ravintola Puistossa. Teemamenu pohjaa perinteiseen piemontelaiseen ruokaan ja jokainen annos valmistetaankin pieteetillä, suurilta osin käsityönä. Viinitasting klo 19, kattaus klo 20. Viinitasting ja tapakset 49 € (menun ja viinipaketin ostajalle 24 €), menu 45 €, viinipaketti 35 €. Tutustu menuun ja varaa pöytäsi täältä (mikäli linkki ei toimi: www.raflaamo.fi > Ravintola Puisto > piemontelainen menu)