Prisma klo 21.30 – He pitävät Tamperetta pystyssä


23.3.2020

Prismassa tavaraa hyllyyn heittää tyyppi, jolla on etäisesti tutut kasvot. Kestää hetken ennen kuin rekisteröin miehen olevan suosikkiravintolani työntekijä. Ravintolat ovat hiljentyneet, mutta työ ei lopu. Se on vain siirtynyt toiseen paikkaan; ruokakaupalle, jossa myyjät ja ravintoloista apuun tulleet yökyöpelit auttavat varmistamaan, että tavaraa riittää kauppojen hyllyissä seuraavanakin päivänä.

Ilta on taittumassa yöhön ja päivän viimeisetkin asiakkaat kiirehtivät kohti kassoja Koivistonkylän Prismassa. Touhu käytävillä ei kuitenkaan lopu, sillä myymälässä on tänään ensimmäistä kertaa käynnissä tavaroiden yöpurkuvuoro. Koronavirusepidemia on nostanut ruokakauppojen myynnin ennätyslukemiin, eikä kaikkea työtä ehditä tekemään päiväsaikaan. Haastavan tilanteen selättämiseksi työntekijöiltä vaaditaan venymistä ja joustoa enemmän kuin koskaan.

Hyllytettävää riittää. Jos Prismaan tulee normaalina arkiyönä 30 lavallista tavaraa, niin nyt tilauksia on tehty 60 lavan edestä. Joinakin päivinä tiettyjen tuotteiden hyllypaikat saattavat huutaa tyhjyyttään. Näin on käynyt esimerkiksi hiivalle ja kuivahiivalle. Otsikoissakin näkyneen WC-paperin ohella huikean menekin on saavuttanut myös kissanhiekka.

Valmisruokahyllyjä täyttämästä löytyy viisihenkinen porukka, joka on saapunut ensimmäiseen kaupan alan työvuoroonsa vain hetkeä aiemmin. Kaupunkipubi Public Cornerin ravintolapäällikkö Peter Lampinen ja baaritarjoilija Iiris Majaniemi sekä ravintola Puiston ravintolapäällikkö Kimmo Ahonen, tarjoilija Noora Ylönen ja keittiömestari Meri Kivelä eivät kuitenkaan vaikuta olevan yllättävästä työtehtävien muutoksesta moksiskaan.

– Minä olin ainakin tosi innoissani, kun tuli tämä mahdollisuus. Tässä saa vaihtelua ja samalla näkökulmaa kaupan alan ihmisten töihin, Meri hymyilee.

– Hauska yö tiedossa. Tässä lyödään tavaraa hyllyyn ja painetaan hommia tuonne aamukolmeen saakka, Kimmo virnistää.


Ravintola Puiston tarjoilijana työskentelevältä Nooralta sujuu myös hyllytys.

”Mut saa tunkee ihan mihin vaan. Kiitos tästä mahdollisuudesta.”

Ihmisten varautuessa koronaviruksen aiheuttamaan poikkeustilanteeseen päivittäistavarakaupan ja ruoan verkkokaupan myynti on kasvanut roimasti. Sen sijaan ravintoloissa ja liikennemyymälöissä asiakkaita ei kuitenkaan riitä normaaliin tapaan, ja alan työnäkymät huolestuttavat laajalti. Prisman yössä ahertavan porukan lisäksi noin 200 muuta Pirkanmaan Osuuskaupalla työskentelevää ravintola-alan ammattilaista onkin tekemässä pikaisella aikataululla loikkaa ruokakaupan tehtäviin.

– Minä olen ainakin ollut tosi tyytyväinen siihen, kuinka tässä poikkeustilanteessa on toimittu. Esimieheltä on saanut tukea ja olen mielettömän kiitollinen tästä mahdollisuudesta siirtyä uusiin tehtäviin. Valitettavasti monella tällä alalla työskentelevällä sitä mahdollisuutta ei ole, Iiris sanoo.

– Toimenpiteisiin ryhdyttiin myös tosi nopeasti. Heti kun ravintolat alkoivat hiljentyä, töitä alettiin järjestellä niin, että kenenkään meidän ravintolatyöntekijän ei tarvitsisi jäädä kotiin, Peter lisää.

Kirkkaimmat valot himmenevät hiukan myymälän sulkeutumisen merkiksi. Väsymys ei paina porukkaa, joka on tottunut myöhäisiin työvuoroihin. Tekemisestä huokuu myös hieno asenne: Yllättävätkään tilanteet eivät hätkäytä. Viisikko ottaa eteen heitetyt muutokset ja uudenlaiset työtehtävät vastaan mielekkäänä mahdollisuutena sekä virkistävänä vaihteluna.


Public Cornerin Peter hoitaa juomapuolen kuntoon myös Prismalla.

Rekrytointi jatkuu mutta ensin pidetään huolta omista

Koivistonkylän Prisman päivittäistavaraosaston myyntipäällikkönä toimivan Tanja Ahon mukaan ravintolapuolelta tulleet lisävahvistukset ovat sulautuneet joukkoon vaivattomasti ja hyvällä meiningillä. Kiitosta yllättäviinkin tilanteisiin tottuneiden työntekijöiden heittäytymiskyvystä ja rohkeudesta tulee myös Pirkanmaan Osuuskaupan vt. rekrytointipäällikkö Kreetta Luomalta:

– Tämänhetkinen tilanne on toki poikkeuksellinen myös henkilökunnallemme, mutta heidän ammattitaitonsa konkretisoituu nyt jos koskaan. Sisäisissä koulutuksissamme olemme jo pitkään puhuneet asiakkaidemme arjen sujuvoittamisesta monesta näkökulmasta. Nyt me todella pidämme huolta siitä, että suomalaisen yhteiskunnan rattaat pyörivät, vaikka hetkellisesti hidastuisivatkin.

Haastava epidemiatilanne vaikuttaa monella tapaa rekrytointiin. Kreetan mukaan juuri nyt prioriteettina on uusien töiden tarjoaminen niille Pirkanmaan Osuuskaupan työntekijöille, joiden alkuperäinen työ on vaarassa vähentyä. Ravintola-alan työntekijöiden siirrot ruokakauppoihin ovat tästä hyvä esimerkki. Uusilta hakijoilta toivotaan nyt hiukan kärsivällisyyttä, sillä avoinna olevissa hauissa saattaa esiintyä viivästyksiä.

– Perinteiset ryhmähaastattelumme on pikavauhdilla korvattu videohaastatteluilla, ja tekninen prosessi vie oman aikansa. Uutta henkilöstöä rekrytoidaan omien henkilöiden avuksi nyt lähinnä henkilöstöpooliin, jonka kautta töitä tehdään vaihtelevasti eri toimipaikoissa, Kreetta kertoo.

Koivistonkylässä purettavia lavoja riittää ja lastaussillalle pakittavat rekat toimittavat sitä yhtenään lisää. Public Cornerin ja Puiston viisikko sekä muut työntekijät jatkavat hommia aamun pikkutunneille, jotta pirkanmaalaiset löytävät seuraavanakin päivänä hyllyistä kaipaamansa tuotteet. Kaupan arjen jatkuminen mahdollisimman normaalina on entistäkin tärkeämpää aikoina, jolloin ympäröivässä yhteiskunnassa myllertää.

Kuvat: Jukka Salminen