Pirkanmaan Osuuskauppa työllisti 2836 henkilöä vuonna 2012 – myynti 929,1 miljoonaa euroa


31.1.2013

Myynti kehittyi vaihtelevassa markkinatilanteessa

Pirkanmaan Osuuskaupan myynti oli 929,1 miljoonaa euroa vuonna 2012, mikä on 6,6 prosenttia edellistä vuotta enemmän (+ 57,7 milj. €). Kaikki toimialat kasvattivat myyntiään, eniten polttonestekauppa 11,4 prosenttia. Valkeakoskelle ja Ideaparkiin avattiin uudet ABC-automaattiasemat. Osuuskaupan myynnin kehitykseen vaikuttivat mm. toimipaikkaverkoston kehitys ja 6687 uutta asiakasomistajaa.

Päivittäistavarakauppa menestyi hyvin

Osuuskaupan päivittäistavarakaupan myynti 581,6 miljoonaa euroa kasvoi edellisestä vuodesta 6,7 prosenttia. Suurin myynninkehitys oli Prismoissa, mutta myös lähimyymäläverkoston Salet ja ABC-marketit kasvattivat hyvin myyntiään. Osuuskauppa avasi Tampereelle kaksi uutta Sale-myymälää, joista ensimmäinen aloitti toimintansa tammikuussa Hervannan ytimessä. Vuoreksen uuden kaupunginosan asukkaita palvelemaan rakennettiin kauppakeskus Klaava, johon avattiin Sale-myymälä heinäkuussa. Kauppakeskuksen palvelutarjonta laajenee tulevaisuudessa alueen asukaskehityksen myötä.

Neljä Tampereen Sale-myymälää pidensi aukioloaikojaan. Mouhijärvi sai uuden, energiatehokkaan Salen vanhan myymälärakennuksen viereen. S-market-puolella myymäläilmettä uudistettiin ja valikoimia laajennettiin. Muutokset jatkuvat kuluvana vuonna. S-market Hervannassa otettiin käyttöön Pirkanmaan ensimmäiset päivittäistavarakaupan pikakassat.

Osuuskaupalla on tyytyväiset työntekijät

Haastavasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta osuuskaupan henkilöstömäärä kasvoi vuoden 2012 aikana 113 työntekijällä ollen vuoden lopussa 2836. Tässä luvussa ei ole mukana kausityöntekijöitä. Osuuskauppa oli kesällä merkittävä nuorten työllistäjä tarjoten työpaikan noin 350:lle kesätyöntekijälle ja lisäksi yli 600:lle 14–17-vuotiaalle nuorelle Tutustu ja tienaa -työharjoittelussa.

Pirkanmaan Osuuskaupan henkilöstön kokonaistyytyväisyys on erittäin korkea ja ylittää tilastollisesti erittäin merkitsevästi suomalaisten yritysten henkilöstöjen tavanomaisen tyytyväisyystason lähes kaikilla tutkimuksen keskeisillä osa-alueilla. Tutkimuksessa kartoitettiin työntekijän omaa työnkuvaa, työilmapiiriä, yrityksen tiedonkulkua, johtamista ja organisaation toimintaedellytyksiä.

Asiakasomistajan kokonaispalkitseminen noussee 255 euroon

Pirkanmaan Osuuskaupalla oli vuoden 2012 päättyessä 169 673 asiakasomistajaa. Määrä kasvoi yhteensä 6687 asiakasomistajalla. Vuoden lopussa 67,1 prosenttia Pirkanmaan alueen talouksista oli asiakasomistajia. Pirkanmaan Osuuskaupan Bonusmyynnin osuus kokonaismyynnistä oli 84,5 prosenttia.

Asiakasomistajat saivat vuonna 2012 Bonusta 32,8 milj. euroa, jossa oli kasvua edelliseen vuoteen 3,2 milj. euroa eli 11 prosenttia. Maksutapaetuna S-Etukortilla maksetuista ostoksista asiakasomistajille tilitettiin 0,6 milj. euroa.

Pirkanmaan Osuuskaupan hallitus esittää, että asiakasomistajat tulisivat saamaan vuodelta 2012 osuuspääoman korkoa kahdeksan prosenttia eli yhteensä noin 1,3 milj. euroa ja 110-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ylijäämän palautusta 1,10 prosenttia ostoista, (ed. vuonna 0,7 %) eli yhteensä noin 7,8 milj. euroa. Ylijäämän palautuksesta ja sen määrästä päätetään vuosittain ja siihen vaikuttavat myynnin ja tuloksen kehityksen lisäksi voittovaroista investointien rahoitukseen tarvittavan osuuden suuruus. Kasvua tässä 42,4 milj. euron Bonuksen, maksutapaedun, osuuspääoman koron ja ylijäämän palautuksen yhteismäärässä olisi 6,4 milj. euroa edelliseen vuoteen verrattuna. Asiakasomistajaa kohden kokonaispalkitseminen on keskimäärin 255 euroa vuodessa, sen lisäksi että asiakasomistajat saavat tuotteet pysyvästi edulliseen hintaan.

Maltillisia investointeja

Osuuskaupan vuoden 2012 investoinnit jäävät edellisvuotta pienemmiksi osin vuodelle 2013 siirtyneiden hankkeiden vuoksi. Investointien kokonaismäärä oli n. 24 miljoonaa euroa. Vuonna 2012 valmistuivat Kauppakeskus Klaava ja Sale-myymälä Vuorekseen sekä Sale Mouhijärvi ja Hervanta. ABC Teivo Ylöjärven rakennustyöt aloitettiin ja Ylöjärven Sale Asemantietä varten hankittiin liikehuoneisto. Vuoden 2013 investoinnit tulevatkin olemaan huomattavasti viime vuotta suuremmat.

Konsernin toiminnan tulos parani

Vuoden 2012 toiminnan tulos on ennakkotiedon mukaan n. 22 miljoonaa euroa (ed. vuonna 19,2 milj. €). Hyvä tuloskehitys mahdollistaa osaltaan korotetun ylijäämän palautuksen maksamisen asiakasomistajille.

Vuoden 2013 näkymät

Vuosi 2013 näyttää aikaisempien viime vuosien tapaan epävarmalta. Ostovoiman supistumisen ennakoidaan leikkaavan kasvua. Osuuskauppa keskittyy parantamaan palvelunsa laatua. Tavoitteena on parantaa asiakastyytyväisyyttä entisestään. Yhtenä välineenä ovat asiakaskyselyt. Asiakkaat voivat esittää toiveita esimerkiksi oman kauppansa tuotevalikoimasta.

Vuoden 2013 aikana tehdään uudistuksia 15 S-marketissa. Nokian Prisman kaava on vahvistunut ja hanke etenee vuoden 2013 aikana. Sale Asemantie avaa ovensa Ylöjärvellä keväällä. Kesäkuussa valmistuu osuuskaupan kahdeksas liikennemyymälä ABC Teivo Ylöjärvi. Kesällä osuuskauppa tarjoaa nuorille merkittävän määrän kesätyöpaikkoja ja myös harjoittelupaikkoja, jos PAM ja Kaupan liitto tekevät asiasta sopimuksen.

Pirkanmaan Osuuskauppa uskoo jatkavansa merkittävänä pirkanmaalaisena palveluntarjoajana, työllistäjänä ja veronmaksajana tulevaisuudessakin.

 

Lisätietoja: toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko puh. 010 767 0070