Pirkanmaan Osuuskauppa työllistää ennätysmäärän kesätyöntekijöitä


10.6.2020

Koronapandemian edetessä kesätyöntekijöiden kohtalo on häilynyt Osuuskaupalla isona kysymysmerkkinä. Pandemiasta huolimatta arki jatkuu kaupalla ja pian myös ravintoloissa niin normaalina kuin mahdollista: vakituiset työntekijät pitävät kesälomia, ja kaupalle keväällä siirtyneistä ravintolapuolen ammattilaisista suurin osa palaa rajoitusten purkamisen myötä takaisin ravintola-alan töihin. Kesän korvalla tilanne näyttää kesätyöntekijöiden kannalta hyvältä. Kevään aikana sovittuja kesätyöpaikkoja ei ole jouduttu perumaan, vaan paikkoja on pystytty tarjoamaan jopa enemmän kuin edellisvuonna.

Pirkanmaan Osuuskaupan myymälät ja ravintolat ovat saamassa kaivattua lisäapua kesäkuukausien ajaksi. Kesätyöpaikka on varmistettu kaikkiaan 550 henkilölle, mikä on sata henkilöä enemmän kuin viime kesänä. Osa kesätyöpaikan saaneista haastateltiin kasvotusten jo helmikuussa ja myöhemmin rekrytoitujen haastatteluissa hyödynnettiin videotekniikkaa. Ensimmäisten kesäpestien oli määrä alkaa jo huhtikuussa, mutta alkamisajankohtaa jouduttiin siirtämään.

− Osaa kesätyöntekijöiden aloituksista jouduttiin siirtämään, koska ravintolat menivät poikkeusoloista johtuen kiinni, emmekä voineet ottaa kesätyöntekijöitä perehtymään uuteen työhön. Osa näistä kesätyöntekijöistä työllistyi kaupan tehtäviin ja loput aloittavat työt ravintoloissa viimeistään kesäkuussa, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan ihmisten ja kulttuurin johtaja Sari Pelli.

Alaikäisten työharjoittelut peruttiin

Pirkanmaan Osuuskauppa on työllistänyt aikaisempina vuosina kesätyöntekijöiden lisäksi useita satoja Tutustu ja tienaa ‑harjoittelijoita. Tutustu ja tienaa -harjoitteluun otetaan 14–17-vuotiaita nuoria, jotka työskentelevät kahden viikon ajan erilaisissa kaupan ja ravintolan avustavissa tehtävissä. Ennen koronapandemian alkua Osuuskaupalle ehti tulla satapäin hakemuksia, mutta harjoittelu päätettiin vastuullisuussyistä perua.

− Toivomme, että innokkaita harjoittelijahakijoita on myös ensi keväänä. Nyt kriisiaikana kaikkein nuorimpien koululaisten palkkaaminen ei ole meistä vastuullista. Myymälöidemme arki on tehostetun hygienian ja erikoistoimien vuoksi koko tulevan kesän poikkeuksellista, emmekä välttämättä voi taata sellaista tukea nuorimmille työntekijöille, joka olisi poikkeusaikana tarpeen, Sari selventää.

Kattavalla perehdytyksellä kiinni työelämään

Pirkanmaan Osuuskaupassa on jo usean vuoden ajan panostettu perehdytykseen ja työelämätaitojen vahvistamiseen. Jokaisen uuden työntekijän, myös kesätyöntekijöiden, perehtymispolku alkaa perehdytyspäivällä, jossa opiskellaan muun muassa työelämän pelisääntöjä ja osuuskauppalaista tapaa tehdä asiakaspalvelua. Perehtyminen tapahtuu perehdyttäjän ja vertaisten kanssa keskustellen ja käytössä on myös S-ryhmätasoinen verkko-oppimisympäristö, joka takaa kaikille tasalaatuisen perehdytyksen.

− Kaupan ala on monelle silta työelämään, ja otamme roolimme nuorten työelämätaitoihin opastajana vakavasti. Ykköstavoitteemme on tarjota nuorille myönteisiä oppimiskokemuksia, Sari kuvailee.