Pirkanmaan Osuuskauppa mukana työelämään valmentavassa Yrityskylässä


22.11.2012

Lokakuussa Tampereen Rollikkahalliin avattiin Yrityskylä-oppimisympäristö, jonka rakentamisesta vastasi Taloudellinen tiedotustoimisto TAT. Kuudesluokkalaiset opettelevat talous- ja työelämätaitoja päivän ajan noin 500 neliön Yrityskylässä, jossa sijaitsee 15 erilaista yritystä ja julkista palvelua. Pirkanmaan Osuuskauppa toteutti Yrityskylään S-marketin. Oppilaiden käyttöön toimitettiin työvaatteet, ostoskoreja, S-marketin mainosmateriaaleja ja myytävää pikkupurtavaa.

Yrityskylä on yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden oppimisympäristö. Oppilas työskentelee Yrityskylässä omassa ammatissaan, josta hän saa palkkaa ja maksaa veroja sekä toimii kuluttajana ja kansalaisena osana yhteiskuntaa. Ennen Yrityskylä-päivää lapset ovat opiskelleet koulussa muun muassa, mitä työ on ja miten sitä haetaan. Työhaastattelujen perusteella kullekin oppilaalle valikoitui yrityskyläpäivän työpaikka.

Haastattelupäivänä pormestarina toimi 12-vuotias Pinja Harakkamäki Kämmenniemen koulusta.
– Pidän kokouksia henkilökunnan kanssa ja vastaan heidän työviihtyvyydestään. Pormestarin täytyy myös olla selvillä kaupungin tuloista ja menoista ja varmistaa, että rahat riittävät. Rahaa näyttää menevän yllättävän paljon. Olen joutunut hankkimaan kaupungille muun muassa rakennustarvikkeita, Pinja kertoo.


Koululaisten vanhemmat ovat päässeet tutustumaan Yrityskylään kotitehtävien kautta.
– Yrityskylähanke aloitettiin heti syksyllä koulun alettua. Sitä on odotettu innokkaasti ja tehty siihen liittyviä kotitehtäviä myös yhdessä äidin ja isän kanssa, Minna Harakkamäki kertoo. – Työhakemus täytettiin tarkkaan miettien. Samalla harjoiteltiin työhaastattelun kysymyksiä varten. Kaikki tämä on ollut erittäin hyvää valmennusta esimerkiksi parin vuoden päästä mahdollisesti haettavaan ensimmäiseen kesätyöpaikkaan. Suosittelen osallistumista mahdollisimman monelle koululuokalle, Minna kiittelee.

Myös Pirkanmaan Osuuskauppa pitää tärkeänä nuorten työelämävalmiuksien kehittämistä ja haluaa omalta osaltaan tarjota nuorille kesätyö- ja harjoittelupaikkoja. Osuuskauppa työllisti kesällä noin 350 kesätyöntekijää, joiden lisäksi yli 600 14–17-vuotiasta nuorta oli Tutustu ja tienaa
-kesäharjoitteluohjelmassa.

S-market oli yksi Yrityskylän halutuimmista työpaikoista. Moni käytti Yrityskylässä ansaitsemansa rahat siihen välttämättömään, eli ruokakauppaan, jonka hyllyt olivat päivän päätteeksi tyhjentyneet. Yrityskylä on avoinna Tampereen Rollikkahallissa helmikuun 2013 loppuun asti.

Lisätietoja:
henkilöstöjohtaja Tero Hassinen, puh. 010 767 0028