Pirkanmaan Osuuskaupan verollinen myynti 940,7 miljoonaa


11.2.2016

Pirkanmaan Osuuskaupan omistavat reilut 185 tuhatta asiakasomistajaa, mikä on yli 5000 edellisvuotta enemmän. Omistajille jaettiin Bonusta ja maksutapaetua 30,2 miljoonaa euroa. Halpuuttamisen myötä alentunut hintataso merkitsi Osuuskaupalle vähemmän euroja liikevaihdossa, mutta käynti- ja ostosmäärät kasvoivat positiivisesti. Osuuskaupan verollinen myynti vuonna 2015 oli 940,7 miljoonaa euroa (-1,6 %). Vertailukelpoinen toiminnan tulos on ennakkotiedon mukaan 20 miljoonaa euroa eli edellisen vuoden tasolla.

Haastavassa toimintaympäristössä päivittäistavarakauppa onnistui kasvattamaan myyntiään. Päivittäistavarakaupan tulos kuitenkin laski hieman edellisestä vuodesta, vaikkakin säästöohjelmat kompensoivat halpuutuksen vaikutuksia. Käyttötavarakaupan osalta tuloskehitys kääntyi myönteiseen suuntaan hankinta- ja valikoimatyön sekä logistiikan toimintamallien tehostamisen myötä. Käyttötavarakaupan myynti laski, suurimpina syinä markkinatilanteen lisäksi myyntineliöiden supistaminen ja Sokoksen sekä Prisma Kangasalan ja Kalevan remontit. Polttonestekaupan euromääräinen myynti laski lähes yhdeksän prosenttia polttonesteiden hintatason pysyttyä alhaalla. Myytyjen polttonestelitrojen määrä kasvoi kuitenkin edellisestä vuodesta. Ravintolat onnistuivat kasvattamaan myyntiään edellisvuodesta.

Halpuuttamisen myötä ruokakaupan volyymit kasvoivat ja ostojen kotimaisuusaste kasvoi

Ruoan hinnan halpuuttaminen on pysyvä muutos, jonka kulukuuri ja omasta katteesta tinkiminen ovat mahdollistaneet. Hintojen laskeminen nosti asiakasmääriä ja kasvatti ostovolyymia ja näin sekä logistiikan että myymälätoiminnan suhteellinen tehokkuus kasvoivat. Halpuuttaminen lisäsi kotimaisten tuotteiden kilpailukykyä. Kotimaisten tuotteiden myyntiä tukivat myös ABC-liikennemyymälöiden siirtyminen käyttämään 100 % kotimaista lihaa sekä satokausiajattelun esilletuonti.

Vastuullista toimintaa pirkanmaalaisten hyväksi

Suurimmat valmistuneet investointikohteet olivat Prisma Kangasala sekä Sokos, jonka toiseen kerrokseen keväällä 2015 avattiin Marks & Spencer. Lisäksi aloitettiin Prisma Kalevan laajennus- ja peruskorjaus, joka valmistuu vuoden 2016 aikana. Toimipaikkaverkosto laajeni kolmella uudella Sale-myymälällä (Leinola, Amuri, Tampella), S-marketit Viiala ja Valkeakoski remontoitiin sekä juhlittiin kahden ensimmäisen Osuusravintola Oksan avajaisia.

Osuuskaupan henkilöstömäärä kasvoi jälleen ollen vuoden päättyessä 2971 henkilöä. Yli 400 kesätyöntekijää ja lisäksi 700 14–17-vuotiasta nuorta Tutustu ja tienaa -työharjoittelussa sai arvokasta työkokemusta. Pirkanmaan Osuuskaupan edustajiston nelivuotiskausi on päättymässä ja uusi edustajisto kaudelle 2016–2020 valitaan kevään aikana.

 

Lisätietoja: toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko, 010 7670070