Pirkanmaan Osuuskaupan myynti lähes 800 milj. euroa vuonna 2010


3.2.2011

PIRKANMAAN OSUUSKAUPAN MYYNTI LÄHES 800 MILJ. EUROA VUONNA 2010

  • vuoden 2010 myynnin kasvu 11,2 prosenttia

  • investoinnit palveluverkoston kehittämiseen noin 40 miljoonaa euroa

  • asiakasomistajille Bonusta, ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa yhteensä lähes 32 miljoonaa euroa

Myynti kasvoi haasteellisessa markkinatilanteessa

Vuonna 2010 vähittäiskaupan myynti kävi Suomessa kohtuullisesti. Erityisesti kestokulutushyödykkeiden myynti oli hyvässä kasvussa. Marraskuun loppuun mennessä Tilastokeskuksen mukaan päivittäistavarakaupan arvo oli kasvanut noin 4 prosenttia.

Pirkanmaan Osuuskaupan myynti vuonna 2010 oli 792,8 miljoonaa euroa, ja se oli 11,2 prosenttia edellistä vuotta enemmän (+80,2 milj.€). Kaikkien toimialojen myynti kasvoi, eniten polttoainekauppa (28,1 %). Osuuskaupan myynnin kasvun jatkumiseen vaikuttivat mm. toimipaikkaverkoston laajentaminen ja asiakasomistajamäärän vahva kasvu.

Päivittäistavarakaupan ketjuista eniten myyntiään kasvattivat Prismat (+37,6 %) uusinvestointien myötä. Koko Pirkanmaan Osuuskaupan päivittäistavarakaupan arvo kasvoi 7,5 prosenttia. Myös käyttötavarakauppa kasvoi vahvasti (25,7 %) palvelutarjonnan monipuolistumisen ja lisääntymisen kautta.

Polttoainekaupassa sekä euro- että litramääräinen myynnin kasvu jatkui merkittävänä. Vuoden 2010 aikana osuuskauppa aloitti myös oman lämmitysöljymyynnin asiakasomistajille. Ravintolakauppa kasvoi yhdeksän prosenttia.

Merkittävimmät investoinnit

Osuuskaupan vuoden 2010 suurimmat investoinnit olivat uusien ABC-liikennemyymälän ja Kodin Terran rakentaminen Nokian Kolmenkulmaan, Prisma Ideaparkin ja Koivistonkylän liikekiinteistöjen muutostyöt ja kalustaminen sekä Tampereen Sokos-tavaratalon kehittämisen jatkaminen, mm. Sokoksen -2. kerros avattiin ravintolamaailmoineen.

Lisäksi avattiin uusi Emotion Lempäälän Ideaparkiin, seurusteluravintola Amarillo Kuninkaankadulle Tampereelle, Hesburger-pikaruokaravintola ABC-liikennemyymälä Lahdesjärvelle, Sale Lempäälän Hakkariin ja laajennettiin S-market Pirkkala sekä aloitettiin uuden Prisma Lielahden rakentaminen. Koko vuoden investoinnit olivat yhteensä noin 40 miljoonaa euroa.

Asiakasomistajien ja henkilöstön määrä kasvoi

Palveluverkoston kehittymisen myötä osuuskaupan henkilömäärä kasvoi vuoden 2010 aikana 135 työntekijällä ollen vuoden lopussa 2 521.

Osuuskauppaan liittyi vuoden aikana 15 633 uutta jäsentä, ja jäsenmäärä oli vuoden lopussa 154 757. Pirkanmaan alueen talouksista noin 64 prosenttia on Pirkanmaan Osuuskaupan asiakasomistajia.

Tulos suunnitellun mukainen

Investoinneista ja uusien yksiköiden avauskustannuksista johtuen osuuskaupan toiminnan tulos vuodelta 2010 laskee edellisestä vuodesta, mutta sen ennakoidaan olevan budjetoitua parempi.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko, p. 010 767 0070