Pirkanmaan Osuuskaupan ja sen edeltäjien 110-vuotisesta toiminnasta julkaistu historiateos


10.1.2012

Vuonna 2012 vietetään osuuskaupan 110. toimintavuotta Pirkanmaalla. Juhlavuoden kunniaksi Pirkanmaan Osuuskauppa on julkaissut 10.1.2012 toiminnastaan kertovan kaksiosaisen historiateoksen.

Pirkanmaan Osuuskaupan hallitus päätti kesällä 2009 kirjoituttaa osuuskaupan ja sen edeltäjien vaiheista historiateoksen, jonka tavoitteena on kuvata 33 eri alueellisen tai paikallisen osuuskaupan keskeiset vaiheet. Teos kuvaa myös Suomen taloushistoriaa Pirkanmaan talousmaakunnan kehittymisen ja tapahtumien osalta. Se kertoo osuustoiminnallisesta yritystoiminnasta osana yhteiskunnan taloudellista kehitystä ja sen sosiaalisen ja valtiollisen rakenteen muutoksesta 110 vuoden aikana.

Teos on toteutettu yhdessä Tampereen yliopiston kanssa, ja hanketta on yliopiston taholta johtanut professori Pertti Haapala. Pirkanmaan Osuuskaupassa on toiminut historiatoimikunta, joka on edesauttanut teoksen valmistumista. Historiatoimikunnan puheenjohtajana on ollut varatuomari Orvo Laine.

Historiateoksen ensimmäisen osan, Aatteesta kaupaksi, on kirjoittanut yhteiskuntatieteiden lisensiaatti Pekka Kaarninen. Aatteesta kaupaksi -osa kertoo pirkanmaalaisten osuuskauppojen toiminnasta vuosina 1901–1983 eli ennen Pirkanmaan Osuuskaupan perustamista. Kirjassa kuvataan mitä osuuskaupoissa on tapahtunut osuuskauppojen jäsenten, luottamushenkilöiden, työntekijöiden ja asiakkaiden kannalta. Tarkasteltavana ajanjaksona mm. osuuskauppoja perustettiin tarpeeseen ennen Suomen valtion itsenäistymistä, myöhemmin sekatavarakaupat muuttuivat itsepalvelumyymälöiksi.

Teoksen toisen osan, Yhdessä menestymme, on kirjoittanut dosentti Jussi Koivuniemi. Tämä osa kertoo vuosista 1984–2011, jolloin Pirkanmaan Osuuskauppa nousi saneerausvuosien ahdingosta monipuoliseksi kaupan alan palvelujen tarjoajaksi. Kyseisenä ajanjaksona toteutettiin tiukkoja tervehdyttämisohjelmia, supistettiin myymäläverkostoa, kehitettiin uusia strategioita ja lanseerattiin asiakasomistajajärjestelmä bonusetuineen.

Kirjat sisältävät paljon kuvitusta eri vuosisadoilta niin henkilöistä kuin toimipaikoista, ja kuvat ovat pääosin osuuskaupan omasta arkistosta. Historiateos tulee myyntiin Tampereen Sokokselle alkuvuoden aikana.

Tänä päivänä Pirkanmaan Osuuskaupan lähes sata toimipaikkaa tarjoavat palveluita päivittäis- ja käyttötavarakaupoissa, liikennemyymälöissä ja ravintoloissa. Osuuskaupalla on noin 163 000 asiakasomistajaa ja noin 800 miljoonan euron liikevaihto. Pirkanmaan Osuuskaupan eri toimialoilla asiakkaita palvelee noin 2 800 ammattilaista.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko, puh. 010 7670070