Pirkanmaan Osuuskaupan edustajistovaalien ehdokasasettelu alkaa – nyt on aika edistää uusia paikallistoiveita


7.1.2020

Nuorten liikkumisen mahdollistavat Ässäkentät, arjen kiireitä helpottava ruoan verkkokauppa, laaja palveluvalikoima ja -verkosto – osuuskauppa näkyy jo nyt monella tavalla jäsentensä arjessa. Mitä muuta osuuskaupan jäsenet odottavat omalta kaupaltaan? Mikä rooli osuuskaupalla voisi olla Pirkanmaan kehityksessä? Näihin kysymyksiin haetaan vastauksia Pirkanmaan Osuuskaupan pian alkavissa vaaleissa.

 

– Nykyään yrityksiltä odotetaan tekoja niin globaalien haasteiden kuin arjen ongelmakohtien ratkomiseksi. Me Pirkanmaan Osuuskaupalla haluamme olla koko Pirkanmaan muutosmoottoreita ja haastaa jäsenemme pohtimaan, mitä toiveita heillä on osuuskaupan kehittämiseksi, jotta voimme luoda yhdessä helpompia hetkiä ja hyvinvointia osuuskaupan liiketoiminnan kautta, Pirkanmaan Osuuskaupan talousjohtaja ja vaalilautakunnan sihteeri Jani Virtanen kertoo.

– Edustajiston jäsenten ei tarvitse olla kaupan alan ammattilaisia. Tärkeintä on intohimo oman asuinympäristön kehittämiseen ja näkemys siitä, miten osuuskauppa voisi olla oman toimintansa kautta tekemässä Pirkanmaasta ja koko Suomesta parempaa paikkaa elää, Jani sanoo.

Jäsenellä on todellista valtaa

S-ryhmän alueosuuskaupat ovat jäsentensä omistamia yrityksiä, jonka päätöksentekoon jäsenet voivat osallistua monella tapaa. Jäseniä osuuskaupoissa edustaa edustajisto, joka valitaan vaaleilla osuuskaupan jäsenistä eli asiakasomistajista joka neljäs vuosi.

Tulevaisuudessa edustajiston tärkein tehtävä on haastaa osuuskauppaa siitä, että hinnat ovat kilpailukykyiset ja osuuskaupan palvelu ja valikoimat ovat kiinni ajassa. Sen lisäksi edustajisto päättää muun muassa osuuskaupan säännöistä, käsittelee edellisen vuoden tilinpäätöksen sekä valitsee hallintoneuvoston jäsenet ja tilintarkastajat. Lisäksi edustajiston jäsenet voivat tehdä hallitukselle aloitteita osuuskaupan toimialaan liittyvistä asioista.

– Pirkanmaan Osuuskaupalla edustajiston vaikutusmahdollisuudet on aiemmin koettu kapeiksi, mutta olemme uudistaneet toimintaamme siten, että edustajiston jäsenistä koostuvissa aluejohtokunnissa pystytään pureutumaan entistä enemmän paikalliseen vaikuttamiseen, Jani kertoo.

Näin vaalit etenevät

Osuuskaupan ehdokasasettelu alkaa 13.1. ja jatkuu tammikuun loppuun saakka. Osuuskaupan vaaleissa voi olla ehdokkaana jäsen, joka on hyväksytty osuuskaupan jäseneksi vaalivuotta edeltäneen vuoden loppuun mennessä, on maksanut osuusmaksun, on täysivaltainen ja asuu jäsenalueella. Osuuskaupan vaalisivuille http://www.osuuskauppavaalit.fi/pirkanmaa on koottu helpot ohjeet ehdokkaaksi ryhtymiseen.

Pirkanmaan Osuuskaupan vaalien ehdokaslistat vahvistetaan 12.2., ja äänestysaika on 25.3.–6.4. Osuuskaupan edustajistoon valitaan yhteensä 60 jäsentä. Vaalissa äänioikeutettuja ovat kaikki ennen vaalivuoden alkua jäseniksi hyväksytyt ja 15 vuotta täyttäneet osuuskaupan jäsenet. Vaalien tulos julkistetaan 17.4.