Pirkanmaan Osuuskaupalla hyvä kehitys vuonna 2011


17.2.2012

PIRKANMAAN OSUUSKAUPALLA HYVÄ KEHITYS VUONNA 2011

– joulukauppa siivitti tuloksen ennakoitua paremmaksi, asiakasomistajille ennätysmäärä Bonusta ja ylijäämänpalautusta
– asiakasomistaja- ja henkilöstömäärät jatkoivat kasvua
– investoinnit palveluverkoston kehittämiseen yhteensä noin 21 miljoonaa euroa

Myynti kasvoi vaihtelevassa markkinatilanteessa
Pirkanmaan Osuuskaupan myynti oli 871,4 miljoonaa euroa vuonna 2011, ja se oli 9,9 prosenttia edellistä vuotta enemmän (+78,5 milj.€). Kaikkien toimialojen myynti kasvoi; eniten kasvoivat käyttötavara- (+18,1 %) ja polttoainekauppa (+18,2 %). Osuuskaupan myynnin kasvuun vaikuttivat mm. toimipaikkaverkoston kehitys ja yli 8 200 uutta asiakasomistajaa.

Päivittäistavarakauppa myi odotuksia paremmin kaikissa ketjuissa
Osuuskaupan päivittäistavarakaupan myynti kasvoi edellisestä vuodesta 6,9 prosenttia. Eniten myyntiään kasvattivat Prismat (+26 %) uusinvestointien myötä; Prisma Lielahti avattiin maaliskuussa. Lähikaupan palveluista Salejen ja ABC-markettien myynti kehittyi hyvin (11,8 %). S-market verkostossa suljettiin Harjuntaustan ja Lielahden yksiköt Prisma Lielahden avauksen yhteydessä.

Käyttötavarakauppa kasvoi yli 18 prosenttia
Vuoden 2011 aikana kaikki käyttötavaroita myyvät ketjut kasvattivat myyntiä edellisestä vuodesta. Parhaita myynnin kasvuja oli Prismoissa ja Kodin Terrassa. Myös Sokoksen myynti kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna huolimatta koko vuoden käynnissä olleesta mittavasta remontista, joka saatiin valmiiksi marraskuussa. Emotion-ketjun osalta myynnin kasvu oli hyvä.

Ravintolakaupassa myynti edellisvuoden tasolla
Osuuskaupan ravintolaverkostossa tapahtuneista isoista muutoksista huolimatta ravintolakaupan myynti säilyi vuoden 2010 tasolla. Kustaa III:n ja Hovipojan liikepaikkojen siirrot onnistuivat hyvin, ja lämmin kesä vauhditti terassiravintoloiden myyntiä. Myös noutopöytäruokailun kehitys ja Sokoksen kahvila-ravintoloiden uudistukset vaikuttivat myyntiin positiivisesti.

Polttoainekaupassa asiakkaat ovat löytäneet uudet liikepaikat
Polttoainekaupassa myynnin sekä litra- että euromääräinen kasvu jatkui merkittävänä; hinnoittelun aktiivisuudella saavutettiin hintakilpailukykyä. Uusi liikennemyymälä ABC Kolmenkulma on ylittänyt odotukset ja uudet ABC-automaattiasemat Nokian Myllyhaassa ja Prisma Lielahden piha-alueella ovat saavuttaneet nopeasti autoilevien asiakkaiden suosion. Myös uusilla polttoainelaaduilla, 95E10 ja 98E5 on pystytty vastaamaan asiakkaiden muuttuneeseen ostokäyttäytymiseen.

Palveluverkoston kasvu vauhditti jäsen- ja henkilöstömäärien kasvua
Osuuskaupan henkilöstömäärä kasvoi vuoden 2011 aikana 202 työntekijällä ollen vuoden lopussa 2 723. Tässä luvussa ei ole mukana kausityöntekijöitä. Osuuskauppa oli merkittävä nuorten työllistäjä kesällä tarjoten työpaikan yli 350 kesätyöntekijälle ja lisäksi 600:lle 14–17-vuotiaalle nuorelle Tutustu ja tienaa -työharjoittelussa.

Pirkanmaan Osuuskaupalla oli vuoden 2011 päättyessä 162 986 asiakasomistajaa. Määrä kasvoi yhteensä 8 229 asiakasomistajalla. Vuoden lopussa 66,1 prosenttia Pirkanmaan alueen talouksista oli asiakasomistajia. Pirkanmaan Osuuskaupan Bonusmyynnin osuus kokonaismyynnistä oli 84,9 prosenttia.

Asiakasomistajat saivat vuonna 2011 Bonusta 29,7 milj. euroa, jossa oli kasvua edelliseen vuoteen 3,0 milj. euroa eli 11,3 prosenttia. Maksutapaetuna S-Etukortilla maksetuista ostoksista asiakasomistajille tilitettiin 0,5 milj. euroa.

Pirkanmaan Osuuskaupan hallitus esittää, että asiakasomistajat tulisivat saamaan vuodelta 2011 osuuspääoman korkoa kahdeksan prosenttia eli yhteensä noin 1,2 milj. euroa ja ylijäämänpalautusta 0,7 prosenttia ostoista eli yhteensä noin 4,7 milj. euroa. Kasvua tässä 36,1 milj. euron Bonuksen, maksutapaedun, osuuspääoman koron ja ylijäämänpalautuksen yhteismäärässä olisi 3,7 milj. euroa edelliseen vuoteen verrattuna. Asiakasomistajaa kohden kokonaispalkitseminen on keskimäärin 227 euroa vuodessa.

Merkittävimmät investoinnit
Osuuskaupan vuoden 2011 suurimmat investoinnit olivat Lielahden Prisman rakentaminen, Tampereen Sokos-tavaratalon uudistuksen loppuun saattaminen, S-market Oriveden laajennuksen aloittaminen, Sale Puutarhakadun ja ABC Myllyhaan avaukset sekä Klaava-kauppakeskuksen rakentamisen aloittaminen Vuoreksessa. Investointien kokonaismäärä oli 20,7 miljoonaa euroa.

Konsernin toiminnan tulos parani
Vuoden 2011 toiminnan tulos oli 19,2 miljoonaa euroa (ed. vuonna 16,1 milj.€). Tulos oli 2,6 prosenttia liikevaihdosta (+0,2 %-yksikköä). Verojen ja satunnaiserien jälkeen konsernin kokonaistulokseksi muodostui 13,5 miljoonaa euroa, kun se edellisenä vuonna oli 11,7 miljoonaa euroa.

Vuoden 2012 näkymät
Yleisen talouskehityksen epävarmuudesta johtuen myynnin kasvu ei jatku yhtä vahvana kuin edellisinä vuosina. Vuoden 2012 investoinnit ovat suunnitelmien mukaan noin 34 milj. euroa. Investointikohteita ovat mm. S-market Oriveden ja Sale Kurun laajennusten sekä Sale Vuoreksen rakentamisen loppuunsaattaminen ja kalustaminen. Lisäksi uudistetaan useiden S-market- ja Sale-yksiköiden kalusteita. Uusia ABC-automaattiasemia avataan Valkeakoskella, Koivistonkylän Prisman yhteydessä ja Tesomalla.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko
puh. 010 767 0070