Pirkanmaan ensimmäinen robottiavusteinen keräilykeskus tuplaa tilauskapasiteetin ruoan verkkokaupan asiakkaille


18.6.2024

Kuva: Verkkokaupan työntekijä Minna Lehto, keskuksen Fulfillment Manager Jari Niemelä sekä verkkokaupan ja digitaalisuuden kehityspäällikkö Petri Widgren odottavat keskuksen operoinnin alkua malttamattomina.

Kangasalla tehdään pian historiaa, kun Prisman yhteyteen valmistuu elokuussa Pirkanmaan ensimmäinen ruoan verkkokaupan automaatioavusteinen keräilykeskus. Keskus on paitsi Suomessa, myös kansainvälisessä kontekstissa harvinainen: se on rakennettu hypermarketin kainaloon tyhjästä, täysin automaation ehdoilla. Asiakkaille keskus tulee tarkoittamaan lisää tilausaikoja ja nopeampia toimituksia – Pirkanmaan Osuuskaupan työntekijöille puolestaan uusia veikeitä rooleja robotiikan parissa. Keskuksella vastataan ruoan verkkokaupan kovaan kysyntään: vuonna 2023 ruoan verkkokaupan myynti kasvoi Pirkanmaan Osuuskaupalla 27 prosenttia edellisvuoteen verraten.

Noin 1 400 neliömetrin suuruinen keskus tulee palvelemaan 280 000 asukkaan talousaluetta, kun siellä keräillään jatkossa kaikki Tampereen ja Kangasalan ruoan verkkokaupan kotiinkuljetustilaukset sekä Kangasalan Prisman noutotilaukset. Muiden Pirkanmaan Prismojen ja S-marketien noutotilausten keräilyt jatkuvat myymälöissä entisellään.

– Erityistä keskuksen operoinnissa tulee olemaan juuri Prisman infran hyödyntäminen: tilauksen perusvalikoiman tuotteet keräillään robottiavusteisesti varastosta, ja tilausta täydennetään tarvittaessa seinänaapuri Prisman puolelta esimerkiksi Ruokatorin ja leipomon tuoreilla tuotteilla, pakkastuotteilla ja päivittäisillä käyttötavaratuotteilla. Robotit tehostavat ja nopeuttavat keräilyä, kun ne tuovat tuotteet ripeästi keräilijöiden saataville. Työntekijät varmistavat kuitenkin yhä tuotteiden laadun ja pakkaavat tilauksen lähtövalmiiksi, Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Ville Jylhä kertoo.

Vuonna 2023 ruoan verkkokaupan myynti kasvoi Pirkanmaan Osuuskaupalla 27 prosenttia edellisvuoteen verraten. Samoin vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla myynti on kasvanut lähes 30 prosenttia edellisvuoteen verraten. Tällä hetkellä verkon osuus ruoan myynnistä on Pirkanmaan Osuuskaupalla reilu neljä prosenttia. Vuonna 2030 sen arvioidaan olevan jo kymmenen prosenttia.

– Nyt valmistuvan keskuksen myötä meille syntyy mahdollisuus jopa kaksinkertaistaa ruoan verkkokaupan kapasiteetti viime vuoteen verrattuna. Olemme koko kaupparyhmässä investoineet viime vuosina määrätietoisesti ruoan verkkokaupan kehittämiseen asiakastarpeen mukaan. Näkisin Pirkanmaalle lähivuosina tilausta vielä ainakin parille keräilykeskukselle. Ruoan verkko-ostaminen on kiistatta yksinkertainen keino arjen helpottamiseen, Ville toteaa.

Merkittävästi enemmän tilausaikoja ja nopeammat toimitukset

Keskus tuo keräilyyn tehokkuutta ja parantaa toimitusvarmuutta. Sen myötä tilauksia saadaan vuorokaudessa eteenpäin moninkertainen määrä verrattuna Kangasalan Prisman aiempaan myymäläkeräilyyn.

– Keskus tulee tarkoittamaan asiakkaille moninkertaista määrää tilausaikoja sekä noutoon että kotiinkuljetukseen, ja tulevaisuudessa myös lyhyempiä toimitusaikoja. Samoin tilausta tehdessä tuotteiden reaaliaikainen saatavuus on jatkossa verkkokaupassa näkyvissä, sillä keskuksessa olevia tuotteita ei ”jaeta” kivijalka-asiakkaan kanssa. Keskittämällä Kangasalan ja Tampereen kotiinkuljetukset toimitettavaksi keräilykeskuksesta lähemmäs loppuasiakasta, pystymme myös suunnittelemaan reitit kannattavammin ja kestävämmin, Ville jatkaa.

Mikäli asiakas valitsee ruoan verkkokaupan noudon Kangasalta, nouto tapahtuu jatkossa drive-in-kadulta.

– Asiakkaan ei siis tarvitse nousta autosta, vaan halutessa ostokset nostetaan suoraan kyytiin​. Tilauksen nouto onnistuu myös keskuksen pihaan rakentuvasta ulkonoutolokerikosta, joka mahdollistaa kontaktittoman asioinnin vuorokauden ympäri, Ville täydentää.

Robotit pelaavat tarkkaa tetristä

Mikäli keskuksen viimeistelytyöt sujuvat aikataulussa, ruoan verkkokaupan työntekijät ja 40 robottia aloittavat tilausten keräilyn elokuussa. Keskuksen automaatioteknologian toteuttajana on alansa edelläkävijöihin lukeutuva Swisslog.

– Keräilykeskuksen roboteilla on kahdenlaisia tehtäviä, osa on kaivajia ja osa kuljettajia. Ne työskentelevät omassa metallikehikossaan, niin kutsutussa gridissä, tarkkaan ohjelmoiduilla reiteillään. Robottien liikkuessa näyttää siltä, kuin ne pelaisivat isoa tetristä automaation laatikoilla, Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan kehityspäällikkö Petri Widgren kuvailee.

Keskukseen tulee eri elintarvikkeille lämmin puoli (+18 °C), jääkaappikylmäpuoli (+4 °C) sekä pakkaskaapit.

– Robotit ovat aika tehokkaita kavereita, sillä ne jaksavat työskennellä myös yöaikaan ja pärjäävät ilman valaistusta. Niiden työaikaa rajoittavat ainoastaan päivittäiset neljän tunnin lataushetket sekä kerran viikossa tapahtuvat kahdeksan tunnin mittaiset syvälataukset, Petri selventää.

Robotit työkavereina kiinnostavat – rekryn suosio yllätti

Kangasalan Prisman keräilykeskus tulee työllistämään 50 ruoan verkkokaupan ammattilaista eri tehtäviin. Robottien myötä syntyy myös kokonaan uusia työnkuvia. Erityisesti varastonohjausjärjestelmän toimintalogiikan sisäistäminen ja robotinhuoltotehtävät ovat sellaisia, jotka rikastavat työpäiviä paljon.

– Keräilykeskuksen robotiikka ei toimi ilman ihmiskäsiä. Ehkäpä sympaattisin uusista työtehtävistä onkin huolehtia, että kuutionmalliset robottikollegat pysyvät toimintakykyisinä: työntekijämme hoitavat robottien pienimmät huoltotoimenpiteet ja valvovat niiden toiminnan sujuvuutta. Jos robotti esimerkiksi jostain syystä hyytyy gridille, työntekijämme lähtee noutamaan robottia huoltotoimenpiteitä varten kehitetyllä omalla tuolilla, jolla liikutaan gridin päällä. Perinteistä keräilytyötä tulee värittämän myös työskentely automaation keräilyasemilla, joilla työntekijät pakkaavat robottien tuomat tuotteet tilauksittain noutoa tai kuljetusta varten, Petri avaa.

Kangasalan ruoan verkkokaupan nykyisestä tiimistä jokainen tekijä halusi siirtyä uuteen keräilykeskukseen.

– Keskuksen rekrytoinnit saivat ilahduttavan vastaanoton niin talon sisällä kuin ulkopuolellakin. Pelkästään tiiminvetäjien rooleihin tuli yli sata hakemusta. Toiminnan ylös nostamisen aikana tilausvolyymia kasvatetaan hallitusti ja näin aluksi keskuksessa työskentelee Osuuskauppamme sisältä siirtyneitä osaajia noin 25 henkilöä, jolla pääsemme hyvin vauhtiin. Tilausvolyymien noustessa meillä aukeaa loppuvuodesta tarve lisärekrytoinneille. Jos työ robottien parissa kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti seurailla osoitetta pokrekry.fi, Petri vinkkaa.

S-kaupat-palvelu on asiakkaiden suosikki

Suomen suosituimmaksi ruoan verkkokaupaksi noussutta S-kaupat-palvelua kehitetään jatkuvasti ja erityisesti suurimpien kaupunkien alueilla kasvavaan suosioon vastataan tulevaisuudessa yhä vahvemmin automaatiolla ja robotiikalla.

Vuoden 2024 aikana kaksi automaatioavusteista keräilykeskusta aloittaa S-ryhmässä toimintansa: Pirkanmaan Osuuskaupan ohella HOK-Elanto avasi kesäkuun alussa oman keräilykeskuksensa Vantaalle. Myös Turun Osuuskauppa suunnittelee keräilykeskusta toimialueelleen.

Automaatioavusteisten keräilykeskusten myötä S-ryhmä vahvistaa rooliaan Suomen suurimpana ruoan verkkokauppana ja kotimaan markkinajohtajana. Ruoan verkkokaupan suosion ennustetaan kasvavan lähivuosina erityisesti Suomen suurimmissa kaupungeissa ja niitä ympäröivillä alueilla.

Taustaa:

  • Pirkanmaan Osuuskauppa on alueensa markkinajohtaja ruoan verkkokaupassa ja täten suurin monikanavainen ruokakauppias
  • Pirkanmaan ensimmäinen ruoan verkkokaupan keräilykeskus rakentuu Prisma Kangasalan yhteyteen osoitteeseen Mäkirinteentie 10, 36220 Kangasala
  • Keskus otetaan käyttöön elokuussa, koko 1 400 m²​
  • Keskuksessa tulee työskentelemään 40 robottia ja 50 pokkilaista
  • Roboteilla kahdenlaisia tehtäviä: osa kaivajia ja osa kuljettajia​
  • Yksi robotti painaa 140 kg
  • S-kauppojen kotiinkuljetusalue kattaa Pirkanmaalla Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Tampereen, Ylöjärven, Sastamalan ja Akaan – S-marketin kotiinkuljetusalue puolestaan Mänttä-Vilppulan, Valkeakosken Oriveden ja Tampereen keskusta-alueen (pikatoimitukset). Noutopisteitä on tällä hetkellä 31.
  • Samoin robokuljetusten toimitusaluetta laajennettiin juuri: Pirkanmaalla mukana 8 Salea ja 2 S-marketia
  • S-ryhmässä toimitettiin vuonna 2023 yli 2 miljoonaa ruoan verkkokaupan tilausta – kasvua edelliseen vuoteen 17 %​. Tilauksista noin 60 % oli noutoja ja 40 % kotiintoimituksia
  • S-ryhmän ruoan verkkokauppa palvelee S-kaupat-sovelluksessa ja verkossa S-kaupat.fi

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Ville Jylhä, 010 767 0079, ville.jylha@sok.fi

Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan kehityspäällikkö Petri Widgren, 010 767 2892, petri.widgren@sok.fi

S-ryhmän vähittäiskaupan CDO Jarkko Kyttänen, 010 768 1047, jarkko.kyttanen@sok.fi

Pirkanmaan Osuuskauppa tarkoittaa ruokaa, palveluita ja loistavia asiakaskokemuksia. Meidät omistaa 220 000 asiakasomistajaamme. Osuuskauppana tavoitteemme on luoda asiakkaillemme helpompia hetkiä ja lisätä hyvinvointia. Annamme toimintamme hyödyn asiakasomistajille edullisimpina hintoina, palkitsemisena ja vastuullisesti rakennetuilla, laadukkailla palveluilla yli sadassa liikepaikassa ja verkossa 3 000 työntekijän voimin.

Kuvat: Kuva: Pasi Tiitola / TIOLA VISUALS.