Partiotaitokilpailut valtaavat Tampereen!


17.5.2018

Tulevana viikonloppuna partiolaisia näkyy tavanomaista enemmän liikenteessä, kun Leon Lenkki ja Hilkan Kilpa valtaavat Tampereen. Kansallinen partiotaitokilpailu ja Hämeen Partiopiiri ry:n mestaruuskilpailu kokoaa yhteen partiolaisia ympäri Suomen. Kilpailu käydään 19.-20. toukokuuta.

Vaikka kyseessä onkin kilpailu, tullaan sinne palkintojen lisäksi myös elämysten takia.

-Ihmiset lähtevät testaamaan omia rajojaan. Samalla pääsee tutustumaan uusiin paikkoihin Suomessa. Joskus kisoissa on tehty mustamakkaraa, toisinaan ylitetty hyistä vesistöä itse tehdyllä kyhäelmälle, kuvailee kilpailunjohtaja Hilja Mäkinen partiotaitokilpailuiden monipuolisuutta.

Mukaan on ilmoittautunut 73 vartiota eli kisailijoita on yhteensä liki 250. Ihmismäärä ei kuitenkaan rajoitu tuohon, sillä kisaviikonloppuna tekijöitä on mukana jopa 150.

Vaikka kilpailijoista suurin osa on partiolaisia, on mukaan voinut lähteä vaikka ei olisi koskaan harrastanut partiota. Tätä varten on tehty erillinen sarja, jossa kisaaminen on yleensä muutenkin rennompaa.

Kilpailun tehtävät on jaettu eri tehtäväryhmiin, joita ovat erä ja luonto, partio ja yhteiskunta, kätevyys, suunnistus ja yllätys. Tehtävien nimet ilmoitetaan etukäteen osallistujille, mutta se, mitä tehtävä lopullisesti sisältää, tulee aina olemaan yllätys.

Tehtävät jatkuvat pientä taukoa lukuun ottamatta läpi yön, joten rajojaan ja vartion saumatonta yhteistyötaitoja päästään testaamaan toden teolla.

Yhteistyökumppanit mahdollistavat monipuoliset kisat

Koska partiossa hommat tehdään yleensä vapaaehtoisten voimin, ovat yhteistyökumppanit tärkeä osa toimintaa.

-Yhteistyökumppanit mahdollistavat kilpailusta monipuolisemman ja elämyksellisemmän. Jokainen yhteistyökumppani tukee omalla tavallaan ja mahdollistaa näin tapahtuman tarjoamisen mahdollisimman monelle nuorelle ja aikuiselle.

Pirkanmaan Osuuskauppa on yhteistyössä lahjoittamalla elintarvikkeita, sekä palkintoja voittajavartioille.

– Vastuullisuusyhteistyössämme panostamme erityisesti lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen. Partiossa opitaan elämässä tärkeitä taitoja ja kannetaan vastuuta kanssaihmisistä ja luonnosta. Nämä ovat meillekin tärkeitä arvoja, Pirkanmaan Osuuskaupan yrityskuvavastaava Viivi Pärssinen kertoo.

Eniten kilpailunjohtaja toivoo, että kilpailijat pääsevät ylittämään itsensä ja kokemaan onnistumisia.

– Odotetaan järjestäjien kanssa myös sitä, että päästään näyttämään Tampereen parhaat puolet kilpailijoille ja samalla moni tamperelainen pääsee näkemään, mistä partiotaitokilpailuissa on oikein kyse.

Hilja Mäkinen on itse kokenut kilpailija, joten hän jos kuka osaa vastata, mikä vetää kilpailuihin aina uudestaan.

-Parasta on se hetki, kun huomaa, että oma tiimi pelaa täysin yhteen – onnistuttiin tai epäonnistuttiin. Ja totta kai myös se voittaminen tuntuu hyvältä, Mäkinen nauraa.