”Palaute nostattaa itsetuntoa ja tulee olo, että osaa tehdä asioita”


21.7.2023

Toimipaikoissamme on työn touhussa tänä kesänä useita kesäpätkäläisiä eli nuoria, jotka ovat saattaneet aikaisemmin käydä Tutustu ja tienaa -harjoittelun, mutta odottelevat vielä täysi-ikäisyyttä ja ekaa kesätyöpestiä. 17-vuotias Venla Stenhäll on viihtynyt kesäpätkällään Mäntän S-marketissa ja kertoo oppineensa jo paljon uutta. 

Tänä vuonna uuteen Kesäpätkä-kesätyöhömme haki peräti 2400 nuorta, mikä kertoo siitä, että moni alaikäinen nuori on kaivannut kesätöitä ja reilun kuukauden mittaista kesäpätkää.  

Mäntän S-marketissa työskentelevä Venla on päässyt purkamaan kuormia ja hyllyttämään. Perehdytyksessä hän oppi esimerkiksi sen, miksi on tärkeää hyllyttää oikein ja miten kassaa käytetään. Mukana arjessa on kuitenkin aina työkaveri, eikä mitään tarvitse tehdä yksin. 

– Olen saanut hyvää palautetta siitä, että teen tosi reippaasti ja ripeästi annetut tehtävät. Mielestäni olen saanut palautetta tarpeeksi: yleensä se on annettu työn lomassa esimerkiksi sanomalla, että hyvin meni. Palautetta on tullut kaikilta työkavereilta, joiden kanssa olen työskennellyt, Venla muistelee. 

Minipalautteita työpäivän aikana

 Jokainen pokkilainen voi vaikuttaa siihen, miten mukavaa nuorilla on töissä – ja kuinka halukkaita he ovat palaamaan takaisin seuraavana kesänä. Minipalautteita voi antaa pitkin työpäivää. 

– Nuorille palautteen saaminen ihan perusasioista on äärettömän tärkeää. Jos esimerkiksi nuori on arka ottamaan katsekontaktia vieraisiin ja hän tekee sen, voi sanoa, että hienosti huomioitu asiakasta. Ja jos joku työtehtävä ei onnistu, sekin on tärkeää sanoa ja näyttää nuorelle, että miten asia kuuluu tehdä, kertoo HR-assistentti Henni Suhonen. 

Venla on jo lyhyen työpätkän aikana huomannut, miten kiva fiilis säännöllisen palautteen saamisesta tulee. 

– Se nostattaa itsetuntoa. Alussa voi jännittää, mutta se auttaa, kun saa palautetta ja kehutaan. Tulee sellainen olo, että osaan tehdä asioita.  

Mokaaminen on tärkeä oppimiskokemus

Henni muistuttaa, että palaute vaikuttaa työelämään kiinnittymiseen ja voi tukea oppimista ja rohkaista eteenpäin.  

– Kuulumisia kyselemällä tietää, tarvitseeko nuori lisätukea. Myös korjaava palaute on tärkeää. Voi sanoa: anteeksi, unohdin neuvoa tämän, mutta katsotaan yhdessä. Monet nuoret ovat epävarmoja, joten on tärkeää myös sanoittaa, että mokaaminen on ok ja jokainen tekee virheitä. Ne ovat tärkeitä oppimiskokemuksia. 

Venlalle jo toinen kerta Mäntän S-marketissa on tuonut varmuutta siitä, että töitä voisi tehdä jatkossakin opintojen ohella. 

– Ilmapiiri on ollut todella hyvä. Se vaikuttaa paljon siihen, kun miettii tulevaisuuden työpaikkoja, hän hymyilee.