Omaan kyläkauppaan lauantaina


14.6.2013

Ensi lauantaina 15.6. vietetään valtakunnallista Kyläkauppapäivää noin 300 myymälässä maaseudulla ja haja-asutusalueella. Esimerkiksi Sale Replot Raippaluodossa järjestää asiakkaille kahvitusta ja maistiaisia. Kaupan pihaan saapuu myös loimulohimyyjä.

Talvisin Raippaluodon kaduilla on hiljaisempaa. Omakotitalojen ikkunoista kajastaa valoa, samoin saarella sijaitsevista kolmesta kyläkaupasta. Ravintoloissakin on rauhallisempaa, samoin huoltoasemalla. Täällä ollaan rauhassa, isompaan kaupunkiin on matkaa lähes 20 kilometriä.

Kesällä saari herää eloon, kun väkimäärä moninkertaistuu. Ulkomaalaiset ja suomalaiset turistit huristelevat saareen Suomen pisintä siltaa pitkin. Lapsiperheet ja nuoret tuovat elämää.  

Kyläkauppapäivänä Sale Replotin henkilökunta odottaa myymälän ympärille erityisen paljon väkeä, onhan kesälomakausi jo alkanut. Samana päivänä juhlitaan myymälän 1-vuotissyntymäpäivää.

Asiakkaille on tarjolla kahvia, limpparia ja pullaa. Linnalohen edustaja tulee myymään loimulohta ja Automaa esittelemään autoja. Myymälässä saa maistella Björkens lihajalostamon tuotteita.

Kiitollisuutta kyläkaupasta

Suurin osa Sale Replotin kuudesta työntekijästä asuu itsekin saarella ja tuntee suuren osan asiakkaista. Palvelu on henkilökohtaista ja asiakkaat vaikuttavat valikoimiin erityisen paljon.

– Asiakkaat kaipaavat ruotsalaisia tuotteita tai tuotteita, joissa on ruotsalainen vaikutus. Meillä päin on vaativia asiakkaita, Sale Replotin myymäläpäällikkö Lorena Vargas (kuvassa) juttelee.

Saaren väki on Vargasin mukaan kiitollinen kaupasta, sillä sen elintarvikepuoli on paljon laajempi kuin kahdessa muussa kyläkaupassa. Myös S-Pankin palvelut on otettu ilolla vastaan, sillä saarella ei ole pankkiautomaattia. Nyt käteistä voi nostaa Salen kassalta.

Kyläkauppa turvaa palveluja

Kyläkauppapäivän tarkoitus on muistuttaa lähipalveluiden tärkeydestä haja-asutusalueella ja maaseudulla. Palveluja kehittämällä kyläkaupat voivat tulevaisuudessa olla merkittävä tekijä alueen asuttavuuden ja palvelujen säilymisen turvaamisessa.

Alla on lueteltu Kyläkauppapäivään osallistuvat myymälät eri osuuskauppojen alueelta. Kyläkaupat järjestävät asiakkailleen erilaista ohjelmaa, tarjoiluja ja maistiaisia.

Osuuskauppa Hämeenmaa
S-market – Hartola, Padasjärvi, Sysmä, Hauho, Parola, Iittala, Tammela, Loppi
Sale – Myrskylä, Artjärvi, Hollola, Läyliäinen, Renko, Ryttylä, Nastola, Hämeenkoski, Humppila

Koillismaan Osuuskauppa
Sale Käylä

SSO
S-market – Nummi, Pusula, Härkälä
Sale – Sammatti, Karjalohta, Toija, Kiikala, Suomusjärvi, Vaskio, Marttila, Kuusjoki, Koski, Pertteli, Taalintehdas

Satakunnan Osuuskauppa
Sale – Kiikka, Köyliö, Lavia, Luvia, Opistonkatu, Pomarkku, Punkalaidun, Reposaari, Sampola, Siikainen, Torikatu, Vanha-Ulvila, Vapaudenkatu

EEPEE
Sale Töysä

Osuuskauppa Keskimaa
Sale – Haapamäki, Hankasalmi, Kennonkoski, Kivijärvi, Konginkangas, Konnevesi, Kyyjärvi, Multia, Niemisjärvi, Pylkönmäki, Toivakka, Uurainen

KPO
Sale – Oulainen, Rautio, Tervajoki, Kållby, Koivuhaka Kokkola, Korsnäs, Leenala Kokkola, Kvevlax, Isokylä Kokkola, Kaisaniemi Ylivieska, Jeppo, Replot, Maxmo, Valtakatu Ylivieska, Vestersundsby Pietarsaari, Lestijärvi, Nedervetil, Merijärvi, Räyrinki

Arina
Sale – Siikajoki, Hailuoto, Temmes