Oikeus vaivattomaan näkemiseen


17.5.2013

Säännöllisillä näöntarkastuksilla varmistetaan, että maailmaa voi katsella sekä terävästi että vaivattomasti. Hyvä optikko ei ole kiinnostunut vain näön tarkkuudesta, vaan myös siitä, mihin kukin silmiään käyttää.

Näöntarkastuksissa suositellaan käytävän joka toinen vuosi, piilolinssien käyttäjien vuosittain. Ikänäön alkaessa vaikuttaa 45-vuotiaana, voivat muutokset olla nopeampia. Tällöin aletaan mitata säännöllisesti myös silmänpainetta.

– Kohonneen silmänpaineen aiheuttamat muutokset silmänpohjassa ovat peruuttamattomia ja siksi säännöllinen mittaus näöntarkastuksen yhteydessä on tärkeää. Missään nimessä ei pidä odottaa, että näössä tapahtuu muutoksia, vaan paineen nousu voi tapahtua täysin huomaamatta, kertoo optikko Hemmo Salo Silmäasemalta.

Näöntarkastukseen ei hakeuduta aina pelkästään huonontuneen näön vuoksi, vaan myös niska-, hartia- tai päänsäryt voivat kieliä muutoksista näkemisessä. Vanhempien kannattaa seurata jälkikasvunsa tapaa katsella televisiota. Jos lapsi istuu lähellä ruutua, voi se olla merkki likinäköisyydestä. Likinäköistyminen tapahtuu kasvuiässä. 10–12 –vuotiaana silmänpohja alkaa muuttua niin, että valon tarve kasvaa.

– Valon tarpeen kasvu tapahtuu asteittain 30 vuoden aikana. 50-vuotias tarvitsee nelinkertaisesti valoa nähdäkseen verrattuna 10-vuotiaaseen. Tästä johtuu varmaan harhakäsitys siitä, että hämärässä lukemalla pilaa silmät. Mitä aikuinen ei näe, ei hän usko lapsenkaan näkevän, Salo sanoo.

Linssit käyttötarkoituksen mukaan

Näkemiseen liittyy useita muitakin vääriä käsityksiä. Silmän voimakkuudet eivät muutu, vaikka jättäisi käyttämättä optikon määräämiä silmälaseja tai käyttäisi jonkun toisen silmille määrättyjä laseja. Sen sijaan huonoilla linssivalinnoilla voi rasittaa silmiään turhaan.

– Näöntarkastuksessa ei pelkästään mitata objektiivisesti silmien voimakkuuksia, vaan selvitetään myös asiakkaan katsomistapoja haastattelemalla. Esimerkiksi ammattiautoilijat saattavat tarvita eri lasit pimeällä ajaessaan. Tarkka näkeminen ei riitä, vaan on nähtävä vaivattomasti. Jos optikkosi ei kysele, mihin silmiäsi käytät, vaihda optikkoa, Salo neuvoo 35 vuoden kokemuksella.

Silmäasema on S-ryhmän bonusyhteistyökumppani.