Nyt tulevat näyttävät vegaaniset mocktailit


6.10.2016

Helsinkiläisessä ruokalaboratorio FoodLabissa sekoitetaan syksyllä mocktaileja eli alkoholittomia cocktaileja. Hyvinvoinnin megatrendi ja kulutustapojen muutos on nostanut alkoholittomien juomien kysyntää ravintoloissa merkittävästi. FoodLab haluaa luoda kokonaan uusia juomatapoja innovatiivisilla ja näyttävillä mocktaileilla. Juomissa maistuvat ja tuntuvat muun muassa syysmeren ja pihlajapuun maut.

 

Terveellisten elämäntapojen arvostus saa ravintola-asiakkaat tarttumaan yhä useammin alkoholittomaan juomalasiin – varsinkin viikolla. Myös kulutustavat ovat muuttuneet, nuoremmat ikäpolvet juovat yhä vähemmän alkoholia. Maailmalla alkoholittomat cocktailit ovat olleet trendi jo pitkään, Suomessa kysynnän kasvu on lähtenyt nousuun viimeisen parin vuoden aikana. Tämä on huomattu HOK-Elannon ravintoloissa, joille FoodLab nyt lähtee synnyttämään useiden mocktail-vaihtoehtojen myötä kokonaan uutta juomakulttuuria.

– Ravintoloissamme on huutava tarve saada uusia ideoita alkoholittomien juomien listalle; niiden kysyntä on jopa kolminkertaistunut. Nykyasiakkaalle ei mojito ilman rommia enää riitä. Tarvitaan kiinnostavia ja laadukkaita juomia, kertoo FoodLab manager Anne-Maria Mikkonen.

Ruoka- ja juomamaailma lähestyvät toisiaan. Mocktail on monikäyttöinen juoma, joka toimii cocktail-käytön lisäksi vaikka alku-, jälki- tai jopa ruokajuomana.

– Seuraavassa vaiheessa alamme etsiä juomasekoituksille sopivia ruokapareja. Toivomme luovamme kokonaan uudenlaisen tavan kuluttaa alkoholittomia juomia, Mikkonen jatkaa.

Uutta juomissa on myös tarinallisuus. Ensin syntyivät eri vuodenaikoihin liittyvät tarinat ja sen jälkeen etsittiin tarinoihin sopivat raaka-aineet ja mietittiin esillepano.

Tuotekehityksen taustalla on vaikuttanut mocktailien sekoittamisen Suomen mestari Jan Lindgren.

– Lähdimme kehittelemään juomasekoituksia pohjoisten tarinoiden ja makujen kautta. Työ oli todella mielenkiintoista, sillä mocktaileja ei ole vielä koskaan luotu tältä pohjalta. Lopputulos on värikkään herkullinen, iloitsee Lindgren.

Juoma-astiasta saattaa löytyä syysmeren, huvipuiston tai kirpakan talven makuja. Esimerkiksi greipiltä ja mustaherukalta maistuva ”Kieli mattotelineessä” vie niihin lapsuudenhetkiin, jolloin äiti kielsi laittamasta kieltä kylmään metalliin ja se tuli kuitenkin tehtyä. Juoma tarjoillaan huurteisesta metallimukista.

Hyvän maun ja näyttävän esillepanon lisäksi FoodLabin mocktailit ovat täysin vegaanisia. Raaka-aineina käytetään mm. erilaisia marja- ja juurespyreitä, tuoreita hedelmiä sekä lisäaineettomia makusiirappeja.

Tarinoiden pohjalta luodut mocktailit siirtyvät testijakson jälkeen HOK-Elannon, ja myöhemmin S-ryhmän muihin ravintoloihin.

Keskuskadulla Helsingissä sijaitseva FoodLab on nyt vegaaniravintola, joka tarjoilee mocktailien lisäksi keittoja, kulhoruokaa sekä smoothie-juomia. Ravintola on avoinna arkisin kello 11-16.

FoodLab. Vegan eatery. Keskuskatu 6, Helsinki.