Nykyajan auto latautuu yöllä


24.1.2013

Sähköauto on sähäkkä peli, jossa on hyvä vääntö, toteaa sähköauton omistaja. Sähköllä liikkuvia autoja on kuitenkin vielä vähän, sillä ne ovat bensa-autoja kalliimpia ja niiden latauspisteitä on harvassa.

Pääkaupunkiseudulla asuva Ari Hyppönen valitsi perheensä kulkupeliksi sähköauton, koska se on hiljainen, sitä tarvitsee huoltaa vain ani harvoin ja auton käyttö on mukavaa.

– Sähköauto on mielestäni ominaisuuksiltaan ylivoimainen. Auto on käytännössä huoltovapaa ja varsin sähäkkä peli. Se kiihtyy todella hyvin, kääntyy nätisti tiukissa mutkissa ja pyörähtää uukkarit näpsäkästi, Hyppönen kuvaa.

Hän valitsi perheen autoksi viisiovisen Nissan Leafin.

– Kylän väki ei hoksaa, että se on sähköauto, paitsi siitä, että se on niin hiljainen.

Lataa kuten kännykkä

Suomessa on tällä hetkellä noin 150 sähköautoa. Niiden hintaluokka on noin 5 000 euroa korkeampi kuin vastaavasti varustellun bensa-auton. Sähköautojen yleistymisen tiellä on myös latauspisteiden harvinaisuus.

– Sähköautoihin ei voi vielä ladata niin paljon sähköä kuin polttomoottoriauton tankkiin mahtuu bensaa, Hyppönen sanoo.

Hän laittaa autonsa latautumaan yöksi, kuten kännykkänsäkin. Kaupunkiajossa autolla pääsee huristelemaan noin 200 kilometriä yhdellä latauksella.

– Se riittää kaikkeen normaaliin ajamiseen kuten työmatka- ja kauppa-asiointiin hyvin. Eikä autoa edes tarvitse ladata joka yö, Hyppönen kertoo.

Lisää pikalatauspisteitä

Hyppösen perheen mökkireissut ovat ongelmallisempia, sillä puolessa tunnissa akun lataavia pikalatauspisteitä on vielä harvassa. Monien kauppakeskusten pihoissa on asiointilatauspisteet, joita Hyppösenkin perhe käyttää, mutta niissä auton lataaminen kestää useita tunteja.

ABC-ketju rakentaa Etelä-Suomen bensa-asemille 20 latauspistettä yhdessä Fortumin ja Nissanin kanssa vuosina 2012–2013. Myös monet energiayhtiöt, kaupungit ja valtiovalta tukevat sähköautojen latauspisteiden kehittämistä.

Hyppönen uskoo, että tulevaisuudessa bensa-autot vaihtuvat sähköautoihin samantapaisesti kuin kuvaputkitelevisiot taulutelevisioihin.

– Uskon, että sähköautojen määrä lisääntyy hyvin nopeasti, kunhan akkujen energiatiheys on kasvanut riittävästi. Tulevaisuudessa sähköautolla ajetaan pidemmälle kuin bensatankillisella, Hyppönen povaa.