Myymäläpäällikön työ ja sopivasti musiikkikeikkaa – niistä rakentuu Joonaksen unelmien ura


1.7.2021

Kaupan ala imaisi Joonas Mäkisen mukaansa jo lukioikäisenä. Nyt Pispalan ja Haukiluoman Salejen myymäläpäällikkönä hän pääsee kannustamaan myös tiimiläisiään kohti omia haaveita. Työn rinnalla kulkenut musiikkiharrastus otti harppauksen kohti uusia mahdollisuuksia, kun Joonas lauloi itsensä yleisön sydämiin The Voice of Finland -ohjelmassa alkuvuodesta 2021.

Joonaksen sykähdyttävä tulkinta Black Chandelier -kappaleesta sai kaikkien neljän tähtituomarin tuolit kääntymään The Voice of Finlandin Ääni ratkaisee -osiossa. Siitä alkoi upea matka, joka päättyi täpärästi vasta juuri ennen livelähetyksiä, kun hän jäi kolmanneksi Comeback Stage -osiossa.

Joonas haki ohjelmaan ensimmäisen kerran jo muutama vuosi sitten ja saikin kutsun koelauluihin. Silloin osallistuminen jäi ulkomaan reissun takia väliin, mutta ajatus jäi kummittelemaan takaraivoon. Kun syksyllä 2020 tuli vastaan mainos uudesta kaudesta, Joonas teki päätöksen nopeasti.

– Työssä eteneminen, opinnot, kolme lasta ja omakotitalo oli yhdistelmä, joka vei pitkään kaiken ajan. Vihdoin elämässä tuntui olevan sellaista väljyyttä, että aika osallistumiselle oli oikea. Esimieskin kannusti ja auttoi järjestämään töiden aikataulut. Tämä oli kuitenkin ainutlaatuinen tilaisuus elämässä, mutta työpäiviä tulee vielä tuhansia, Joonas naurahtaa.

Tosissaan muttei vakavissaan – niin säilyy ilo ja luovuus töissä ja vapaalla

Joonas näkee esiintymisessä ja esimiestyössä paljon samaa. Kun omaan tekemiseensä uskoo, vakuuttavuus ja hyvä fiilis hehkuu myös ympärille.

– Laulamisessa oma tulkinta ja eleet vaikuttavat siihen, miten biisi uppoaa ihmisiin. Esimiestyössä kaupassa tilanne on ihan sama. Kun itse pidän jotakin asiaa hyvänä ja tärkeänä, tehtäväni on viestiä siitä työporukalle samalla aidolla innostuksella ja vakuuttavuudella. Niin viesti menee uskottavasti läpi ja ihmisten on helppo sitoutua yhteiseen tekemiseen, Joonas miettii.

Tosissaan muttei vakavissaan – niin Joonas pyrkii toimimaan sekä työssä että musiikissa. Mistä tahansa tekemisestä katoaa ilo ja luovuus, jos väkisin puurtaa ja puristaa.

– Töissä olen varsin räväkkä persoona. Minulle on tärkeää puhua asioista suoraan ja niiden oikeilla nimillä. Asioita ei peitellä tai käännellä, ja vähän ikävämmätkin hommat tulee kohdata ja hoitaa. Toisaalta pyrin aina menemään pilke silmäkulmassa ja suhtautumaan tilanteisiin iloisella otteella, Joonas kertoo filosofiastaan.

Riittävä vastuu ja sen jakaminen tekevät työstä mielekästä

Toijalan S-marketista uransa aloittanut Joonas on vuosien varrella tehnyt kaupan töitä monissa rooleissa aina tuote-
ryhmävastaavasta apulaismarketpäällikköön. Nykyinen myymäläpäällikön tehtävä on Joonakselle juuri passeli. Hän pääsee kohtaamaan ihmisiä ja toisaalta saa myös kantaa vastuuta.

– Työn merkityksellisyys tulee siitä, että tunnen työni tärkeäksi. Koen vahvasti, että työlläni on suora vaikutus omien tiimiläisten elämään, niin työelämään kuin muuhunkin elämään, Joonas sanoo.

Kahden myymälän päällikkönä vastuuta ja vauhtia riittää. Siinä voisi helposti mennä pää pyörälle ja kädet loppua kesken. Joonas on kuitenkin oivaltanut jotakin oleellista vastuusta, mikä on tuonut työhön rentoutta.

– Jos ottaisin kaikki myymälöiden asiat omalle sydämelleni, varmasti työ kävisi raskaaksi. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että vastuuta kannattaa jakaa muulle työporukalle. On hienoa päästä seuraamaan, miten ihmiset ottavat uusia asioita haltuun, kun heille antaa tilaisuuden, Joonas iloitsee.

Työt sujuvat asiakkaiden kehujen ja nimmarin kirjoittamisen lomassa

Kun päivässä on kymmeniä tai jopa satoja asiakaskohtaamisia, väistämättä osa kaupassa kävijöistä noteeraa televisiosta tutun tyypin hyllyjen välissä.

– Koronamaskin takaa kasvoja ei näy, mutta usein asiakkaat silti tunnistavat minut kaupassa. Moni kehuu hienoa ja persoonallista ääntä ja hyviä esityksiä. Myös kotikylällä Toijalassa ihmiset ovat seuranneet matkaani ja eläneet hengessä mukana, kertoo Joonas.

Maaliskuussa tuli sekin päivä, kun Joonas sai ensimmäistä kertaa kirjoittaa nimmarin asiakkaalle. Näpsäisipä rouva puhelimellaan fanikuvankin muistoksi.

Unelmat toteutuvat vain itseään kuuntelemalla

Joonas itse on löytänyt unelmatyönsä, ja rinnalla kulkee musiikki rakkaana harrastuksena. Hänen viestinsä muille unelmiaan tavoitteleville on yksinkertainen ja selkeä.

– Aina pitää tehdä ja tavoitella niitä asioita, joita itse haluaa. Jos tekee elämänvalintoja yleisen hyväksynnän tai jonkun muun tahdon mukaan, se ei ole pidemmän päälle mielekästä. Kaikilla pitäisi olla työ tai tehtävä, johon on mukava mennä joka päivä, Joonas toivoo.

Pirkanmaan Osuuskauppaa Joonas kehaisee työnantajana. Työmahdollisuuksien kirjo ja kannustava esimiestyö takaavat sen, että pääsee seuraamaan erilaisia uratoiveita ja työ joustaa elämäntilanteen mukaan.

– Meillä osuuskauppalaisilla on aina ollut tilaa kehittyä siihen suuntaan, mihin elämässä haluamme mennä. Esimerkiksi itselläni on ollut halua vaihtaa paikkaa, ottaa enemmän vastuuta ja olla parempi versio itsestäni. Siihen minulle on annettu mahdollisuus, Joonas kiittelee.