Makeaa osaamista – ylöjärveläinen Suklaatila hurmaa käsintehdyillä herkuillaan


30.12.2022

Ylöjärveläinen Suojärven Suklaatila tunnetaan herkullisesta, käsintehdystä suklaastaan, jonka pakkauksissa vilahtaa tuttuja maisemia. Tämän joulun uutuutena paikkakuntasuklaisiin tuli piparkakkumausteinen Tampereen Hämeenkatu, jonka pakkauskuvituksessa ajelee ratikka. Suojärven Suklaatila täytti tänä vuonna jo viisitoista vuotta, joten Pirkanmaan S-ruokakaupoistakin tutut tuotteet ovat ehtineet löytää tiensä moneen lahjapakettiin ja tuliaiskassiin.

Suojärven Suklaatila täytti tänä vuonna jo viisitoista vuotta, joten Pirkanmaan S-ruokakaupoistakin tutut tuotteet ovat ehtineet löytää tiensä moneen lahjapakettiin ja tuliaiskassiin.

Käsillä ovat vuoden kiireisimmät kuukaudet, sillä jopa 60 prosenttia liikevaihdosta syntyy joulusesongista. Toimitusjohtaja Tomi Järvenpää kiittelee paikallisia kiireapulaisia, jotka hätiin tullessaan tuplaavat perhe­yrityksen työntekijämäärän.

– Maaseutu on hyvä paikka yrittäjälle ja meille ehdoton voimavara. Paikalliset työntekijät ovat tärkeä osa yrityksemme toimintaa. Emme käytä rekryfirmoja, vaan työllistämme oman paikkakunnan nuoria, Tomi summaa Suklaatilan periaatteita.

Sukutilasta Suklaatilaksi

Suojärven tila on ollut Järvenpään suvussa jo toistasataa vuotta. Kun nuoripari Tomi ja Katja Järvenpää lunastivat sukutilan itselleen kodiksi vuonna 2005, tyhjä navetta sai yrittäjähenkisen parin mielikuvituksen laukkaamaan.

Pariskunnan yhteinen mielenkiinnon kohde oli suklaa, ja ravintola-alalla työskennellyt Katja päätti tutustua suklaan tekemiseen tarkemmin. Seuraavien vuosien aikana navetasta remontoitiin 150 neliömetriä elintarvikehuoneistoksi, ja suklaan tuotanto saattoi alkaa.

– Meillä on Katjan kanssa hyvä jako: minä hoidan paperihommat ja Katja suklaamaakarina vastaa tuotteista. Myös tuotekehityksessä teemme yhteistyötä. Minulla voi olla yleinen idea kenelle tuote tehdään ja miltä pakkaus näyttää, ja Katja miettii, miten ideat toteutetaan maistuvaksi suklaaksi, Tomi kuvailee pariskunnan työnjakoa.

Kotimaisia makuja ja ­kestävää kaakaonkasvatusta

Päiväntasaajan seudun lämpötiloja vaativaa kaakaota ei Ylöjärven vehreissä maalaismaisemissa kasva. Siksipä Suklaatilan pääraaka-aineet tulevat vastuullisuuteen ja läpinäkyvyyteen panostavan Cacao Trace-ohjelman kautta. Ohjelma tukee viljelijöiden ja paikallisten koulutusta sekä huolehtii siitä, että viljelijöille maksetaan kunnon korvaus.

– Kotimaisia makuja ja raaka-aineita käytetään esimerkiksi meidän marjasuklaissa. Vadelmat, mansikat, puolukat, mustaherukat, mustikat ja tyrni pyritään hankkimaan mahdollisimman läheltä, Tomi lisää.

Suklaatilan suklaille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-merkki.

Vahvuutena ihmisläheiset toimintatavat

Yleensä Suklaatilalla etsitään oman kokoluokan yhteistyökumppaneita. Kun odotukset ovat samanlaisia, yhdessä toimiminen on helppoa.

– Pirkanmaan Osuuskauppa on muuttanut mielikuvaamme isoista toimijoista. Osuuskaupalla työskentelee aitoja ihmisiä, joilla on hyvä asenne. Yhteydenpito on tiivistä ja toimintatavat ihmisläheiset. Hoidan itse meillä tavarantoimitukset, joten näen, miten hienosti lähiruoka nostetaan S-ruokakaupoissa esiin, Tomi kiittelee ja kertoo saaneensa tästä myös asiakkailta positiivista palautetta.

Personoitua suklaata pukinkonttiin

Suklaatilan valikoimista löytyy herkullisia makuja niin levyinä kuin lajitelminakin. Pukinkonttiin ja tuliaisiksi erityisen suosittuja ovat Talvimarjat-suklaalajitelmat sekä kätevät kahden levyn pakkaukset, joista toinen levy on maitosuklaata ja toinen tummaa suklaata.

– Talvimarjat-lajitelmia on kahta kokoa. Isompaa löytyy ainakin Sokos Herkusta ja Kalevan Prismasta, pienempiä muistakin S-kaupoista. Myös kahden levyn pakkaukset kuuluvat useimpien myymälöiden valikoimiin, Tomi kertoo.

Yritysasiakkaat suosivat kustomoituja tuotteita, joihin voi saada vaikka oman yrityksen logon tai muuta personointia. Tomi vinkkaa, että joulukuun alkupäivinäkin voidaan vielä ehtiä täyttämään pieniä erikoistilauksia yritysten joulupaketteihin.

Löytyypä valikoimasta myös erilaisia valmiita herkkulahjapaketteja, joissa on suklaan kylkeen kerätty myös muiden kotimaisten pientuottajien herkkuja ja tuotteita.

Tämän joulun hittisuklaat

Viime joulun suosikki oli paahdettu valkosuklaa, josta Tomi odottaa tämänkin vuoden hittiä raaka-aineen saatavuusongelmista huolimatta. Sokos Herkussa sekä valikoiduissa Pirkanmaan Prismoissa ja S-marketeissa on toki monia muitakin jouluisia makuja, kuten piparkakkumausteiset Tampere-suklaat.

– Uuden Hämeenkatu-suklaan kuvitukseen saatiin oikein ratikka mukaan! Myös Ylöjärvelle on oma joulusuklaansa. Nokia-suklaan kepeä vadelma-lakritsi-maitosuklaa maistuu vaikka ympäri vuoden, Tomi kertoo paikallisista mauista.

Mutta mikä onkaan Suklaatilan toimitusjohtajan oma suosikki?

– Se vähän vaihtelee, mutta tumma, merisuolalla maustettu suklaa on aina hyvä.