Lyhytelokuva tarjoaa netin turruttamallekin jotakin erityistä


29.1.2020

Tampereen elokuvajuhlien viisikymmenvuotisen historian aikana valkokankaalle on heijastettu tuhansia tarinoita. Kertomuksia pursuavat myös Filkkareiden kulissit: esityskopioita on kadonnut merkillisesti ja onpa maailmalta Tampereelle filmikeloja kuljettanut autokin kertaalleen jopa kaapattu.

Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtaja Laura Laaksonen kokee, että tarina on tunteiden käsittelyn väline sekä tekijälle että yleisölle. Tarinan avulla on mahdollista esitellä maailmoja, jotka eivät muuten tulisi näkyviksi sekä saada näkökulmia ja kokemuksia, joita ei voisi muuten tavoittaa.

– Tampereen elokuvajuhlilla me haluamme nostaa esille ääniä ja tarinoita, jotka on marginalisoitu ja jotka eivät siten pääse kuuluville mainstream-maailmassa.

Tänä vuonna ohjelmistossa näkyvät muun muassa ilmastonmuutos, Australian ensimmäiset kansat, kurdit ja dystopia. Ainutkertaisia elämyksiä on tarjolla myös livenä säestettävien mykkäelokuvaesitysten muodossa.

– Juhlavuoden kunniaksi haluamme mahdollistaa kulttuurielämyksen ihan jokaiselle ja tarjoamme yhdessä Pirkanmaan Osuuskaupan kanssa kaikki torstain 5.3. näytökset S-Etukortilla ilmaiseksi, Laura kertoo.

Valikoitua laatua jokaiseen makuun

Tampereen elokuvajuhlat on yksi maailman kolmesta tärkeimmästä lyhytelokuvafestivaalista, joiden kautta voi päästä lyhytelokuvan Oscar-ehdokkaaksi. Elokuvajuhlien ytimen muodostavatkin kansainvälinen ja kotimainen kilpailu. Mistään eriskummallisesta taidefestivaalista ei kuitenkaan ole kyse.

– Filkkareita ei tarvitse pelätä. Filmiä löytyy laidasta laitaan. Puhdas viihdehöttö on kitketty ohjelmistosta, mutta meiltä löytyy kokonaisuuksia, joissa saa kyllä nauraa ihan vatsa kippurassa, Laura virnistää ja mainitsee, että Tampereen Grand Prix -voittajista oman sarjansa Oscar-ehdokkaaksi on päässyt esimerkiksi Dianne Jacksonin Lumiukko, jonka katsominen on nykyään monen suomalaisen rakas jouluperinne.

Lyhytelokuva on oma taiteenlajinsa. Kun kännykästä katsotaan nykypäivänä paljon lyhyttä videota, ihmisiä on haasteellista saada konkreettisesti paikan päälle; etenkin kun saleissa on totuttu katsomaan pitkää elokuvaa. Tampereen elokuvajuhlilla kaikki näytökset ovat kestoltaan kokoillan elokuvan mittaisia, mutta ne sisältävät viidestä kymmeneen lyhytelokuvaa.

– Netti on niin täynnä tavaraa, että sieltä on vaikeaa löytää oikeasti hyvää katsottavaa. Me autamme etsimällä helmet maailmalta – ei internetistä, Laura sanoo.  

Kulttuuri silittää sielua

Kulttuurista nauttimisella on tunnetusti merkitys kokonaisuudessa, josta ihmisen hyvinvointi muodostuu. Liikunnalla ja terveellisellä ravinnolla pääsee pitkälle, mutta kulttuurin tarjoamalla mielihyvällä on oma tärkeä osansa hyvän olon palapelissä.

– Kulttuuriharrastajat kokevat fyysisen ja psyykkisen terveytensä muita paremmaksi, mikä voi johtaa jopa eliniän pidentymiseen, Pirkanmaan Osuuskaupan työhyvinvointipäällikkö Jaana Salo valottaa.

On yksilöllistä, millaisen elokuvan tai kirjallisuuden tyylilajin kukin kokee rentouttavimmaksi tai hykerryttävimmäksi. Monelle tasapaksua arkea elävälle jännitys on genrenä erityisen rakas. Palataanpa siis vielä siihen, mitä kauan sitten kaapatulle filmiautolle tapahtui.

– Tämä on minun ensimmäinen vuoteni Filkkareiden toiminnanjohtajana, eikä perimätieto kerro, miten asia ratkesi: löytyikö kaapattu auto sisältöineen, hommattiinko toinen esityskopio vai jätettiinkö elokuva esittämättä. Sen voin luvata, että näin digiajalla kyllä saamme lankoja pitkin maaliskuuksi ihan jokaisen ohjelmistossa olevan elokuvan, Laura hymyilee.

Lyhärikurssi nuorille

Tampereen elokuvajuhlat ja Pirkanmaan Osuuskauppa järjestävät asiakasomistajatalouksien nuorille ilmaisen videoworkshopin talvilomaviikolla 24.–28.2. Tampereella järjestettävässä workshopissa opit tekemään videota ja tuotat ryhmätyönä lyhytelokuvan, joka esitetään elokuvajuhlien Elokuva välineenä -tapahtumassa. Asiantuntijaraati palkitsee parhaan ryhmän! Lisätiedot ja ilmoittautumiset 14.2. mennessä: www.tamperefilmfestival.fi.