Luonnostaan hyvä kukkuja ja nukkuja


4.10.2021

Mahdollisuus yötyöhön sattui Suvi Kivimäen kohdalla hyvään saumaan. Linnainmaan Prismassa työskentelevä iltavirkku oli jo tovin kaivannut työarkeen uutta virettä. Suvi kokee, että pikkutunneilla työskentely sopii hänelle paremmin kuin päivätyö. 

Linnainmaan ja Lielahden Prismat siirtyivät 24/7-aukioloon toukokuun lopussa. Halukkaita yövuorojen tekijöitä löytyi yllättävän hyvin, ja myös Suvi kertoo olleensa yövuoromahdollisuudesta heti kiinnostunut.

– Olen sellainen persoona, joka haluaa kokeilla erilaisia asioita ja lähtee helposti mukaan kaikenlaiseen uuteen. Tällaista tilaisuutta olin jo pitkään kaivannut, Suvi kertoo.

Yölamppu palaa ja moppi heiluu

Linnainmaan Prisman kassa- ja infopisteellä kuusi vuotta työskennellyt Suvi myöntää olevansa iltavirkku.

– Saan paremmin aikaiseksi pikkutunneilla. Iltaisin alan yleensä siivota, sillä se rentouttaa minua. Mieheltä tulee kyllä välillä sanomista, jos siivoushommat menevät pitkälle yöhön, Suvi nauraa.

Suvilla ei ollut aikaisempaa kokemusta yöllä työskentelystä, mutta ensimmäisten kuukausien perusteella kokee sen sopivan hänen pöllömäiselle persoonalleen varsin hyvin. Luonnostaan hyvä kukkuja ja nukkuja kertoo, että yövuorot tuntuvat yllättävän lyhyiltä. Hommaa riittää, ja pikkutunneilla myös asiakaspalveluun on enemmän aikaa.

– On mahtavaa, kuinka yksilöllistä palvelua yöllä voidaan tarjota. Ja tuntuu hyvältä, että sellaiset ihmiset, jotka haluavat käydä kaupassa rauhallisempaan aikaan, voivat sen nyt tehdä, yötyöläinen kertoo.

Suvi on jatkanut tuttua kassatyötä myös yövuorossa, mutta hänen työtehtäviinsä kuuluu myös kuormanpurkua ja hyllytystyötä. Näin kiireisissä aamuvuoroissa jää enemmän aikaa työskennellä asiakasrajapinnassa.

Tiedän, milloin voin lähteä käymään kotiseudulla

Yövuorot suunnitellaan Osuuskaupalla 4+4-systeemin avulla, mikä tarkoittaa, että neljän työyön jälkeen seuraa neljä vapaapäivää. Näin palautumiselle jää riittävästi aikaa.

Systeemi antaa yövuorolaisille myös kaivattua ennakoitavuutta. Työviikkojen toistuva säännöllinen rytmi mahdollistaa pitkän tähtäimen suunnittelun.

– Tykkään käydä Seinäjoella vähintään kerran kuussa perhettä katsomassa. Nyt tiedän aina, koska minulla on vapaata ja mahdollisuus lähteä pyörähtämään kotiseudulla, Suvi iloitsee.