Luomun suosio kasvaa


1.10.2015

Luomutuotteiden myynti on kasvanut vakaasti, vaikka koko Suomen päivittäistavarakaupan myynti on kääntynyt laskuun.

Luomun markkinaosuus suomalaisessa vähittäiskaupassa on 1,7 prosenttia ja koko maan luomumyynti on ollut vuoden sisällä noin 223 miljoonaa euroa. (Lähde: Pro Luomu).

Pro Luomun teettämän tuoreen kuluttajabarometrin mukaan luomua säännöllisesti käyttävien joukko on kasvanut, ja puolet kuluttajista aikoo lisätä luomuelintarvikkeiden käyttöä jatkossa. Tällä hetkellä lähes puolet suomalaisista käyttää luomua vähintään kerran kuukaudessa ja neljäsosa vähintään kerran viikossa.

S-ryhmän ruokakauppojen myydyimmät luomuelintarvikkeet ovat maito, banaani, appelsiinimehu, kananmuna ja porkkana. Luomuvalikoima vaihtelee sesonkien mukaan ja vuoden aikana on myynnissä noin 3 100 eri tuotetta. Valikoima on tällä hetkellä melko kattava, mutta erityisesti tuoreen lihan luomutarjontaa voisi lisätä.

Halpuuttaminen on yksi syy luomun kasvaneeseen suosioon. Usean luomutuotteen hintaa laskettiin pysyvästi halpuuttamisen myötä. Lisäksi kuluttajien kasvanut kiinnostus terveyteen, aitoon makuun sekä ympäristön ja eläinten hyvinvointiin nostavat osaltaan luomun suosiota. Luomutuotteiden valikoima laajenee jatkuvasti elintarvikkeiden lisäksi myös muissa tuoteryhmissä, kuten kosmetiikassa ja tekstiileissä.

Miksi suosia luomua?

Luomulla tarkoitetaan tarkasti säädeltyä ruoan tuotantotapaa, jossa säilytetään ekosysteemien monimuotoisuus ja kierrätetään ravinteita. Lisäksi eläinten hyvinvointia koskevat vaatimukset ovat tavanomaista tiukemmat ja kasvitauteja, rikkaruohoja ja tuhoeliöitä ei saa hävittää torjunta-aineilla. Kiellettyjen keinojen listalla on myös kaikki geenimuuntelu.

Luomu on ennen kaikkea valinta puhtaamman luonnon puolesta. Ruoan ei tarvitse olla luomua ollakseen laadukasta, mutta luomumerkki takaa, että tuotteen tuotannossa ei käytetä kemiallisia myrkkyjä, lisäaineita, antibiootteja eikä hormoneja. Tuote kasvaa siis tavalla, jonka luonto on luonut.

Luomunruoan terveysvaikutukset herättävät paljon keskustelua. Lue lisää aiheesta Yhteishyvä Liven artikkelista Onko luomuruoka terveellisempää?

Tutustu myös luomumerkkeihin