Kuninkaallisen keittiön arkea ja juhlaa


24.11.2020

Uskomattomista leivonnaisistaan tunnettu Markku Ellala kertoo maukkaasta arjestaan kotitalossaan Villa Royalissa. Markku on Sastamalassa asuva sisustustaiteilija, jolle kokkaaminen ja leipominen ovat rakas harrastus ja oma taiteenlajinsa.

Mitä löytyy viimeisimmältä ostoskuitiltasi?

Viimeisimmältä Prisman kuitilta löytyy soijajuomaa, runsaasti salaattiaineksia, maitoa, munia, graavilohisiivuja, auringonkukansiemeniä, vuolukanafileetä ja hedelmiä. Ostin kerralla kilon sitruunoita, koska nautin aina yhden sitruunan raakana aamupuuron yhteydessä.

Millainen ruoanlaittaja olet?

Olen luova ruoanlaittaja ja kokeilen usein uutta. Siskoni mies oli huippukokki, ja hän opasti minut auliisti ruoanlaiton saloihin. Meillä on hyvä kotivara, ja pyrimme siihen, että syömme esimerkiksi yhdestä uunilohesta aina kaksi kertaa. Mikrossa perunat kypsyvät seitsemässä minuutissa. Perunat syödään meillä kuorineen, koska kuoressa on hivenaineita.

Mitä ilman et tule toimeen keittiössä?

Veitset täytyy olla teräviä, kattilat ja pannut hyvälaatuisia. Pidämme erilaisista munakkaista, ja hyvä pannu on niiden valmistamisessa kaiken A ja O. Keittiössä pitää olla myös musiikkia. Kuuntelen ysäriä ja arabialaista musiikkia. Välillä laitan ruokaa ja tanssin samalla discomusan tahdissa.

Mikä on mieleenpainuvin keittiökommelluksesi?

Tein hillatäytekakkua ja kun kakku oli valmis, tajusin, että olin unohtanut täyttää sen lakoilla ja lakkahillolla. Eipä muuta kuin kermat pois. Purin kakun alkutekijöihin ja kokosin sen uudelleen. Meinas hermot mennä, mutta pitää muistaa, että se on vain kakku.

Miten vietät joulua?

Joulua vietämme perinteitä noudattaen. Valmistelemme joulun yhdessä perheen kanssa. Joulun perinneruokamme ovat mäti, lohi ja leivinuunissa tehdyt laatikot joko kalkkunan tai kinkun kera. Jälkiruoista pateetyyppinen kuningas Farukin valkosuklaahyytelö viikunakastikkeen kera on ehdoton. Laulamme ja soitamme myös joululauluja; hiljentyminen ja joulurauha huokuvat koko Villa Royalissa.