#Kotimaisuushaasteessa ei tingitä nautinnosta


27.3.2020

”Moi! Olen Jani, ja olen pitänyt kymmenen vuotta häpeämättömään nautiskeluun vastuullisella otteella keskittyvää Sivumaku-blogia. Nyt olisi edessä ryhtiliike.

Aloitan kolmen kuukauden kotimaisuushaasteen tavoitteena lisätä kotimaisuusastetta ruokaostoksissani. Sen tarkkailu on helppoa S-mobiili-sovelluksen avulla. Tarkoituksena ei ole siirtyä mahdollisimman paljon kotimaisiin raaka-aineisiin, vaan tehdä pieniä liikkeitä, pieniä korvaavuuksia kotimaisilla vaihtoehdoilla. Sellaisia, jotka eivät vähennä nautintoa, mutta pelaavat kotiinpäin.

Meidän kahden hengen taloudessamme tehdään ruoka liki päivittäin itse. Eineksiä ei syödä lainkaan, mutta ravintoloissa tulee toisinaan käytyä. Siten S-mobiili paljastaa hyvinkin tarkasti ruokani alkuperän. Tätä juttua kirjoittaessani on helmikuu ja ruokaostosteni kotimaisuusaste on 48 prosenttia. Se tuntuu yllättävän pieneltä, koska pyrin kuitenkin suosimaan kotimaista tarjontaa. S-mobiilissa sain selville muutaman kipukohdan.

Juomien osalta kahvi laskee väistämättä kotimaisuustasoa, eikä sille ole paljoa tehtävissä, koska valmistajissakin suosin kotimaisia. Pidän erilaisten oluiden maistelusta ja vaikka pääpaino onkin kotimaisissa pienpanimo-oluissa, voi ulkomaisia tuotoksia vähentää entisestään makumaailman kärsimättä.

Maitotuotteissa juustojen ulkomaisuus korostuu parmesaanin, mozzarellan ja herkuttelujuustojen myötä. Aamiaisleipien juusto on liki aina kotimaista. Maitoa ostan kerran kuussa ja vain kokkausta varten. Lihan ja kalan osalta kotimaisuutta voi lisätä jossain määrin. Rakastan turskaa, vasikkaa ja simpukoita, jotka ovat aina ulkomaisia. Ne ovat tosin nytkin harvinaisempaa herkkua, ja pyrin muutenkin lihansyönnin vähentämiseen. Pastan suhteen joudun pitäytymään ulkomaisissa tuotteissa, mutta riisille löytyy Suomesta moniakin korvikkeita.

Odotan mielenkiinnolla, mitä kaikkea nämä kolme kuukautta tuovat tullessaan ja mitä löytöjä tulee tehtyä. Ruokakauppakäynnin autopilotti täytyy hetkeksi sammuttaa ja katsoa, mistä mikin raaka-aine lopulta tulee. Tervetuloa seuraamaan projektia osoitteeseen sivumaku.fi ja Sivumaun somekanaviin!”

Jani Kinnunen, bloggaaja