Koppi huoltaa ja hellii urheilukansaa


27.12.2022

Kalevan uudenkarhea sporttibaari on nyt auki. Kopissa pidetään ravintolapäällikkö Fredi Liliuksen johdolla huolta siitä, että jokainen voi poiketa tuulettamaan päätään ja kainaloitaan. Urheilunnälkäisille ja -janoisille on tarjolla monenlaista apetta niin television kuin keittiönkin antimista rennossa olohuonemaisessa tunnelmassa.

Syksyllä kaupungilla kuiskittiin: ”Siis Kalevan ABC:lle tulee sporttibaari?” Kyllä vain. Sport & Bar Kopin kärkijoukoissa viestikapulaa kuljettava Fredi on tuttu kasvo yöelämästä niin stand up -lavoilta kuin ravintoloiden tiskienkin takaa.

– Tässä joutuu muistia virittämään tosissaan. 90-luvun puolivälissä hyppäsin ravintolahommiin. Työskentelin alkoholivalmistajilla ja koulutin ammattilaisia. Viskiä kävin opiskelemassa sen syntynummilla Skotlannissa, ja alkoholien maahantuojillakin olen hommia tehnyt, Fredi muistelee.

Reilun kymmenen vuoden työura vaihtoi kurssia, kun ­vuonna 2005 stand up -hommat veivät Fredin mukanaan. Sillä retkellä vierähti täysipäiväisesti 17 vuotta.

– Ravintolassa työskentelyssä on samaa kuin stand ­up -komiikassa. Pitää pysyä tilanteen tasalla, reagoida nopeasti ja kuunnella. Aikanaan olin yöelämässä tunnettu siitä, että suu kävi juomia sekoittaessa vaikkei kukaan pyytänyt, hyvässä mielessä ja rakkaudellisesti toki, Fredi naureskelee.

Se, miten Fredi sitten päätyi Koppiin ravintola­päälliköksi – tai omien sanojensa mukaan huoltopäälliköksi – on tutunkuuloinen tarina viime vuosilta.

– Kun korona pisti stand up -työt jäähylle, paluu juoman ja ruoan pariin alkoi tuntua oikealta. Törmäsin Kopin rekryyn, hommat natsasi ja täällä ollaan. Ihaninta on ollut löytää vanhoja työkavereita vuosien takaa omasta organisaatiosta. Vähän kuin olisi kotiin tullut, mutta joku oli sisustanut uudelleen. Stand up -keikkaa heitän toki edelleen, ehkä joskus Kopissakin, Fredi tuumaa.

Kopissa työntekijät ovat huoltajia

Uuden sporttibaarin suunnittelussa lähtökohta oli, että jokainen on tervetullut. Siksi viihtyvyyteen ja tarjonnan monipuolisuuteen on panostettu isolla kädellä, mikä takaa hyvät mahdollisuudet viihtyä yksin tai porukalla, lyhyesti ja pitkäänkin. Työntekijöistä Kopissa puhutaan sporttihengessä huoltajina.

– Pyrimme eroon tummista puupinnoista ja yksipuolisesta urheilun seuraamisesta. Heti alusta asti oli selvää, että haluan luoda urheilubaarin erilaisille lajeille ja ihmisille, Fredi sanailee.

Myös Kopin sijainti Tampereen Kalevassa sopii urheilukansalle kuin räpylä käteen.

– Esimerkiksi pesäpallo on Tampereella nosteessa, ja Kaupin uusi pesisstadion on tuossa vieressä. Haluan, että Koppi on etko- ja jatkopaikka pelissä kävijöille ja uusille lajista kiinnostuneille. Sijaintimme on hyvä niin julkisilla kuin omalla autolla liikkujillekin.

Katsottavaa Kopissa riittää, sillä näyttöjä on peräti kahdeksan. Niiden lisäksi asiakkaat voivat nauttia sportista jättinäytön kautta. Ruutuihin pystytään ohjaamaan tarvittaessa eri kanavat ja vaikka eri lajit. Toiveet kannattaa esittää suoraan huoltajille.

– Pidän tarjonnan aluksi jääkiekko- ja jalkapallokeskeisenä, koska niitä katsotaan eniten. En kuitenkaan aio jumiutua niihin, koska on muutakin: esimerkiksi salibandy, koripallo, lentopallo, tennis, golf, jenkkifutis, myös Super Bowl ja vaikka ravit, Fredi listaa.

E-sporttiakaan ei ole unohdettu. Kopista löytyy peli­nälkäisille Playstation 5 -konsoli tiukkoja NHL- ja Fifa-mittelöitä varten.

– Haluan olla aktiivinen ja kuunnella ehdotuksia. Suunnitteilla on turnauksia niin perinteisen kuin elektronisen sportin ympärille. Mietinnässä on myös Kopin huoltajien ja asiakkaiden yhteinen salibandyvuoro, Fredi maalailee tulevaa.

Sporttia mielelle, ruokaa ja juomaa kielelle

Kun matsi on kesken, Kopissa sitä ei tarvitse keskeyttää nälän tai janon takia.

– Ruoassa on perinteinen pubiruoan viba, mutta raikkautta ja väriä on enemmän. Kasvispuoli toimii hienosti, esimerkiksi kasvisribsit taiomme halkaistusta maissista ja mahtavasta soosista. Fish & chips on myös hitti samoin kuin burgerit majoneeseineen, Fredi listaa tarjottavia.

Lähituotteet ovat isossa roolissa. Veljekset Mattila toimittaa Koppiin laadukkaita lihatuotteita, esimerkiksi pastramia, josta pääsee nauttimaan Reuben-leivän välissä. Juomapuolelta löytyy myös lähialueen parasta tarjottavaa. Tälläkin saralla Fredi kertoo haluavansa pysyä aktiivisena ja suosia lähituottajia yhä enemmän. Myös yhteisöllisyys on Kopissa tärkeää.

– Jossain vaiheessa haluan järjestää perheille omaa ohjelmaa. Vaikka sunnuntaisin pulkkamäen jälkeen Koppiin burgerille. Lapsille pleikkaria ja vanhemmille hetki rauhaa ja ruokaa, Fredi ideoi.

Tarjonnan monipuolisuuden lisäksi koko huoltoporukasta löytyy väriä ja persoonaa.

– Huoltojengiin mahtuu ruoka-alan ammattilaista, urheilu­tietäjää, urheilijaa ja sellaisiakin, joille penkkiurheilu on vielä toistaiseksi vieras laji. Moninaisuus on rikkaus, sillä jokaiselle asiakkaalle pitää löytyä omaan tarpeeseen sopiva huoltaja, Fredi kertoo.

Jokainen utelias on tervetullut Koppiin huollettavaksi esimerkiksi matkallaan keskustaan. Vaikkei sportti nappaisikaan, Fredi lupaa, että jokainen viihtyy.

– Kopissa nähtävää riittää niin sisustuksessa, tarjottavissa kuin persoonissakin. Lähdemme siitä, että tänne tullaan sportin lisäksi katsomaan myös meitä huoltajia ja silmäkulmiemme pilkkeitä, Fredi hymyilee.

 

Seuraa Kopin kuulumisia Instagramissa: @sportbarkoppi