Kolme maistuvaa ja omaleimaista joulua


19.12.2022

Jokaisen joulu saa maistua omanlaiselta. Perinteisten herkkujen rinnalle hiipii jatkuvasti uusia, jännittäviä makuja – ja hyvä niin. Tämän tietävät myös ruoan ammattilaisemme eri tehtävissä. Kokosimme heiltä parhaat vinkit persoonalliseen joulupöytään.

Vaivaton joulu Ruokatorilta

Jos jouluna tekee mieli levätä ja nautiskella, kannattaa suunnata ostoksille Prismojen ja S-marketien Ruokatoreille. Palvelutiskit nimittäin notkuvat lohiherkkuja, kinkkuja, laatikoita ja salaatteja. Myös jälkkäreissä maistuu joulu: rahka maustetaan luumuilla ja moussessa rouskuvat piparkakkumurut.

– Ruokatorien pirkanmaalainen jouluerikoisuus on ylikypsä keitetty lanttu, eli lanttuhauta. Siitä syntyy erityisen maukas lanttulaatikko, vinkkaa Linnainmaan Prisman Ruokatori-vastaava Sonja Kuittinen.

Kalaruoat ovat kasvattaneet viime vuosina suosiotaan. Sonja neuvoo maistamaan myös jouluista raakamakkaraa. Trendikkäitä Ruokatorien valmisruokaherkkuja ovat lisäksi lohi- ja raputerriinit.

– Lohta saa jouluna monessa eri muodossa. Lisäksi tarjolla on eri tavoin maustettuja sillejä ja silakoita, Sonja listaa.

Jouluostoksillakin voi herkutella

Sonja vakuuttaa, että Ruokatorin jouluherkkuja riittää kaikille halukkaille. Ruokaostoksille kannattaa kuitenkin varata aikaa, sillä jonot voivat joulun alla olla pitkiä.

– Meillä Linnainmaan Prismassa vuoronumerotaulut näkyvät pitkälle myymälään, joten jonotusajan voi hyödyntää vaikkapa täydentämällä kärryä ostoslistan muilla tuotteilla.

Myös Sonja itse kurvaa joulunviettoon Ruokatorin kautta. Suvun juhlapöytään jokainen tuo jotain, ja perinteiseen kattaukseen sopii erinomaisesti Sonjan lanttulaatikko.

– Teen sen tietysti lanttuhaudasta ja maustan siirapilla, inkiväärillä ja valkopippurilla, Sonja paljastaa.

Sonja Kuittinen Prisma ruokatorilla

Linnainmaan Prisman Ruokatori-vastaava Sonja Kuittinen.

Lähiruoka tekee hyvää vatsalle ja kotiseudulle

Lämmin, lempeä, läheinen. Sellainen on joulu, ja sellaista on parhaimmillaan myös jouluruoka.

– Tulee hyvä mieli, kun hankkii jouluruoat lähituottajilta. Lähiruoka on herkullista, ja sen valitseminen on joululahja paikallisille tuottajille, hymyilee Pirkanmaan Osuuskaupan lähiruokalähettiläs Ellu Kaukonen.

Pirkanmaan Prismojen, Sokos Herkun, S-marketien ja Salejen hyllyillä on jo yli kolme tuhatta lähiruokatuotetta. Joulun aikaan valikoima vielä kasvaa.

– Tänä jouluna saadaan tarjolle konvehteja esimerkiksi Suojärven Suklaatilalta. Myös lähituottajiemme glögivalikoimat ovat mahtavia, ja minun suosikkiani joululimppua tulee myös monelta pirkanmaalaiselta leipomolta, Ellu kiittelee.

Perinteitä ja piristäviä uutuuksia

Jouluna herkutellaan myös juustoilla. Ellu vinkkaa kattamaan tarjolle Peevon Tilan Kutunjuustoa ja Heikkilän Juustolan herkkujuustoja. Juustojen kanssa sopivat Poikain Parhaiden hillot, ja samalla voi napostella Linkosuon ruis- ja kauralastuja.

– Myös hunajaa on saatavilla monelta tilalta, samoin eri tavoin maustettuja valkosipulinkynsiä, sinappeja, majoneeseja, kurkkusalaatteja, salaatinkastikkeita… Kaikkea löytyy ja niin kauniisti pakattuna, että kattauksestakaan ei tarvitse murehtia, Ellu ihastelee.

Lähiruokalähettiläs kannustaa myös rikkomaan perinteitä: mitäpä jos riisipuuron sijaan jouluaamuna herkuteltaisiinkin Pakurin Torpan Hevosmiehen kaurasuurimoista haudutetulla puurolla?

– Reseptejä saa ja kannattaa soveltaa! Minunkin lapsuuteni jouluihin kuului italiansalaatti, jossa makaroni korvattiin oman maan perunoilla, Ellu muistelee.

Elina Kaukonen Lähiruokalähettiläs

Lähiruokalähettiläs Ellu Kaukonen.

Kokkaa rohkeasti! Jouluna luovuus saa kukkia

Pirkanmaan Osuuskaupan ruokatuotepäällikkö Mikko Mäkipää tietää, että jouluruoat taipuvat tapanin jälkeenkin jos jonkinmoisiin kulinaarisiin sfääreihin.

– Kinkunjämät pizzaan ja hernekeittoon, riisipuurosta saa jälkkäreitä ja laatikot voi kauhoa piirakoiden täytteiksi. Joulun ostoslista kannattaa suunnitella harkiten sekä rahan että ruoan säästämiseksi, Mikko kannustaa.

Vastuullisuus kuuluu Mikon mukaan muutenkin joulun sanomaan. Kotimaiset elintarvikkeet on tuotu läheltä ja maistuvat mahtavilta.

– Tänä jouluna kannattaa maistaa suomalaista Frex­perunaa, jonka viljelymenetelmä on hiilinegatiivinen. Näistä makeista potuista saa erinomaisen perunalaatikon, Mikko vinkkaa.

Rohkea rokan syö – ja kinkun piparikuorrutuksella

Mikon perheen joulupöydästä löytyy perinteisiä makuja omintakeisella twistillä. Kinkun Mikko saattaa kuorruttaa piparkakuilla tai Aura-juustolla. Tuttu porkkanalaatikko yllättää inkiväärin ja korianterin aromeilla, ja joulukalassa häivähtää limen ja ruokoetikan happamuus.

– Haen usein inspiraatiota Aasiasta, ja joulupöydän erikoisuutena meillä on nuorisonkin toiveesta sushia. Kinkun sijaan voi muuten kokeilla perinteistä filippiiniläistä adobo-possua, jota saa valmiinakin esimerkiksi Sokoksen uudesta Filppa-ravintolasta.

Myös kasviksilla voi kikkailla. Kotimaiset kasvikset saavat aivan uuden säväyksen, kun ne paahdetaan ja savustetaan. Rosollin voi valmistaa etikkaisena hölskykurkkujen tapaan, ja mausteita kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti – esimerkiksi kanelitanko sopii moneen liemeen.

– Kinkun ja kasvisten lisäksi panostan huolella joululeipään. Leivon perinteisen mallaslimpun tuoremehuun ja kuorrutan leipäviipaleet smetanalla, mädillä ja sipulilla, Mikko makustelee.

Mikko Mäkipää

Pirkanmaan Osuuskaupan ruokatuotepäällikkö Mikko Mäkipää.