Kohta avataan ensimmäinen luukku


13.11.2015

Joulukalentereiden luukuista paljastuu perinteisesti kuvia ja suklaaherkkuja, mutta uusimmat kalenterit kätkevät sisäänsä huulirasvoja, kynsilakkoja ja teetä.

Joulukalenteri tuo jännitystä joulun odottamiseen; osa laskee päiviä jouluun avaten luukun kerrallaan, toiset eivät malta olla kurkkaamatta luukkuja jo etukäteen. Erityisen jännittävää luukkujen avaaminen on lapsille. Yhtälailla kalenteri tuo joulutunnelmaa kaikenikäisille ja on monelle jokavuotinen perinne.

Joulukalenterit ovat tulleet kauppoihin jo lokakuun alussa.

– Uusia kalentereita tulee jatkuvasti markkinoille, mutta paperikalentereille on edelleen kysyntää. Klassiset jouluaiheet, kuten joulupukit ja tontut, ovat suosituimpia, mainitsee valikoimapäällikkö Maisa Vehviläinen SOK Marketkaupan ketjuohjauksesta.

Perinteisten aiheiden lisäksi paperikalentereihin on tullut uusia kuvataiteilijoiden kuvituksia, jotka tekevät kalenterista kuin pieniä taideteoksia. Lapset innostuvat eniten Muumi- ja Disney-aiheista, niin kuva- kuin herkkukalentereissa.

Hittihahmoja ja makeisia

– Makeisjoulukalentereiden valikoima on pysynyt pitkään melko samana, ja niitä myydään S-ryhmässä vuosittain noin 400 000 kappaletta. Lapsille suunnatuissa tuotteissa seikkailevat hittihahmot tosin vaihtelevat, kertoo valikoimapäällikkö Nina Paavilainen SOK Marketkaupan ketjuohjauksesta.

Makeiset maistuvat hyvin myös aikuisille, ja erityisesti konvehtijoulukalenterit ovat suosittuja vuodesta toiseen. Herkkukalentereita on useita erilaisia, joten on hyvin mahdollista löytää kalenteri täynnä omia lempimakeisia.

– Kalliimmissa makeisjoulukalentereissa hinta-laatusuhteen on oltava kunnossa, jotta tuote maltetaan ostaa, Paavilainen huomauttaa.

Leikki rakentuu luukku luukulta

Lelujoulukalenterista paljastuu joka päivä pieni osa tai hahmo, joista rakentuu jouluaatoksi valmis kokonaisuus leikittäväksi. Legokalenterit ovat kestohitti, ja niiden suosio on vain kasvanut vuosi vuodelta. Legojen rinnalla pieniä joulunodottajia innostavat Muumi-, hevos- ja junarata-aiheiset joulukalenterit, sekä kalenterit, joiden teemana ovat uusimmista elokuvista tutut hahmot.

– Tämän joulun hitti on Frozen, joka on yksi lasten suosikkielokuvista, vinkkaa valikoimapäällikkö Rauna Junnila SOK Marketkaupan ketjuohjauksesta.

Päivän kynsilakka ja kupponen teetä

Vaikka ei olisi herkkusuu tai leikki-ikäinen, on tarjolla kalentereita, joiden luukkuja on ilo avata. Kosmetiikan ystäviä on muistettu tänä vuonna ensimmäistä kertaa kynsituote- ja huulirasvakalentereilla, jotka ovat olleet heti niin suosittuja, että ne on välittömästi myyty lähes loppuun.

– Kosmetiikkakalentereissa viehättää niiden uutuusarvo, sillä vastaavia ei ole aiemmin ollut saatavana Suomesta. Erityisesti tuotteisiin ovat ihastuneet äidit, mummit ja sukulaiset, mutta myös ystävät, jotka ovat halunneet ilahduttaa läheistään, luettelee hankintapäällikkö Riikka Munck SOK Tavaratalo- ja erikoisliikekaupan ketjuohjauksesta.

Yhtä suuren suosion on saanut myös muutaman vuoden markkinoilla ollut teejoulukalenteri, jonka luukuissa on uusi teemaku jokaiselle joulunodotuspäivälle.

Itse tehty kalenteri ilahduttaa

Joulukalenterin voi myös askarrella itse vähälläkin vaivalla. Pieniä kalenterin avaajalle mieluisia yllätyksiä voi piilottaa paperipusseihin ja lahjakasseihin, joita on omansa jokaiselle 24 päivälle. Näppäräsorminen koristelee tai tekee itse rasioita yllätyksille tai vaikka askartelee kuvakalenterin.

Joulukalenteriyllätykset voi myös piilottaa, ja antaa joulukalenterin saajalle päivittäin kirjekuoren, joka sisältää vihjeen lahjan sijainnista.

Katso videolta Yhteishyvän ohjeet joulukalenterin askarteluun.